Ανακινείται η συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ

Ανακινείται η συζήτηση για τον αντικαπνιστικό νόμο στην Κομοτηνή

19/01/19 - 10:00

Ζητάει την σωστή εφαρμογή του νόμου, διαφορετικά την κατάργηση/αλλαγή του, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Αν. Βαφειάδης

"Απαγορεύεται το κάπνισμα". Αυτές οι ταμπέλες άρχισαν να εμφανίζονται μία - μία σε δημόσια κτίρια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πανελλαδικά, έτσι και στην Κομοτηνή, το μακρινό 2008. Δέκα και πλέον χρόνια αργότερα, μολονότι ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει κανονικά στην Ελλάδα, τοις πράγμασι η εφαρμογή του αποτελεί την εξαίρεση. Ασφαλώς, έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του κάθε καταστηματάρχη και του κάθε πελάτη, αν θα συμμορφωθεί σε αυτόν, όπως άλλωστε και σε κάθε άλλο νόμο της Πολιτείας μας, ωστόσο η απουσία επαρκών ελέγχων αναφορικά με το κάπνισμα είναι αυτή που καθιστά τον αντικαπνιστικό νόμο σχεδόν γράμμα κενό.

Πόλεις όπως τα Τρίκαλα κι όχι μόνο έχουν λάβει πρωτοβουλίες - ακόμη και μέσω της δημοτικής τους αρχής που δεν είναι η αρμόδια - ώστε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στην Κομοτηνή ο κάθε επαγγελματίας χαράσσει την δική του πορεία, κατά το δοκούν, ενώ και η δημοτική αρχή φαίνεται να δηλώνει, όπως είναι άλλωστε, αναρμόδια, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμεί να λάβει κάποια πρωτοβουλία. Την ίδια ώρα, πάντως, στην Κομοτηνή το ζήτημα ανακινείται ...διαδικτυακά, με πολίτες να έχουν οργανωθεί σε ομάδες, να οργανώνονται, ακόμη και να συγκεντρώνουν υπογραφές.

Ο νόμος σήμερα, μετά την περσινή τροπολογία
Με περσινή τροπολογία ο αντικαπνιστικός νόμος, όσον αφορά στα πρόστιμά του, αυστηροποιήθηκε. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου  επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε. Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Ζυγιάζει την κατάσταση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης
Ο "Χ" επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη, ο οποίος ζήτησε, σχηματικά, "ή να καταργηθεί ή να εφαρμοστεί", αναφερόμενος στο νομό και καταγγέλλοντας ότι "ημίμετρα δεν πρέπει να υπάρχουν" και εξηγώντας πως "είναι στην διακριτική ευχέρεια του κράτους και των αρχών να εφαρμόσουν το νόμο. Ζητούμε σαν ΟΕΒΕΣ, να ξεκαθαρίσει η πολιτεία την θέση της στο θέμα".

Ο κος Βαφειάδης ζητάει, επίσης, αλλαγή των προστίμων, ώστε να γίνουν ισόποσα μεταξύ καταστηματαρχών και πελατών, καθώς μέχρι στιγμής είναι δυσανάλογα υψηλά για τους καταστηματάρχες. Εξηγεί, άλλωστε, πως πολλές φορές και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θέλουν να εφαρμόζεται εντός των μαγαζιών τους ο αντικαπνιστικός νόμος, ωστόσο οι πελάτες ανάβουν από μόνοι τους τσιγάρα, χωρίς να τους παρασχεθεί σταχτοδοχείο ή άλλη 'κατασκευή'. Αναφορικά με τους ελέγχους και σε αυτό τον τομέα, ο κος Βαφειάδης ζητάει να γίνονται σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού, κι όχι επιλεκτικά στο κέντρο της Κομοτηνής, ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Δύο ομάδες ζητούν εφαρμογή του νόμου στην Κομοτηνή
Μεγάλη είναι η κινητικότητα διαδικτυακά το τελευταίο διάστημα, με ομάδες πολιτών να δραστηριοποιούνται στα social media και να ζητούν εφαρμογή του νόμου στην Κομοτηνή. "Άκαπνοι θαμώνες Κομοτηνής", ονομάζεται μία ομάδα δημοτών, που πληθαίνει μέρα με την μέρα, κι έκανε την εμφάνισή της τα τελευταία 24ωρα στο facebook. Αναφέρουν στην ομάδα μεταξύ άλλων: "Όπως είναι γνωστό ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ψηφιστεί και στην χώρα μας, πλην όμως δεν εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Με εξαίρεση κάποιες πόλεις, στις οποίες οι καταστηματάρχες αποφάσισαν να τηρήσουν το νόμο και να προσφέρουν στους πελάτες τους την δυνατότητα να απολαύσουν την έξοδό τους χωρίς να αναγκάζονται να υποστούν το παθητικό κάπνισμα. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που οι καταστηματάρχες της πόλης μας επιμένουν στην παρανομία; Προφανώς ο λόγος είναι κυρίως ένας: Πιστεύουν ότι θα χάσουν τους πελάτες τους, μιας και πολύς κόσμος δεν διανοείται ότι θα πιει καφέ ή ποτό χωρίς να καπνίσει. Σε αυτή την ομάδα μπορούμε να μαζευτούμε όλοι οι κάτοικοι της Κομοτηνής που δεν καπνίζουμε ή όσοι καπνίζουμε αλλά είμαστε υπέρ της τήρησης του νόμου και ως εκ τούτου δεν καπνίζουμε ποτέ σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι είμαστε πολλοί. Ότι επιθυμούμε μια πόλη με καταστήματα ελεύθερα από καπνό τα οποία έχουμε πρόθεση να στηρίξουμε με την παρουσία μας από την στιγμή που θα τηρήσουν τον νόμο. Παρακαλώ όσοι συμφωνείτε, προσκαλέστε κι άλλους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στην κίνηση αυτή. Θα είναι καλό η ομάδα μας να γίνει γνωστή σε δημότες, φορείς, καταστηματάρχες, επαγγελματίες υγείας καθώς και νέα παιδιά που έχουν πρωτίστως το δικαίωμα να ζουν και να κινούνται σε χώρους ελεύθερους από καπνό. Θερμή παράκληση, να τηρούνται χαμηλοί τόνοι στις συζητήσεις μας, δεν είμαστε αντι-καπνιστές , ούτε κατά κανενός, κάνουμε μόνο μια προσπάθεια υπέρ αυτού που θεωρούμε σωστό για την πόλη μας. Να υποστηρίξουμε την ιδέα για άκαπνα καφέ και χώρους εστίασης".

Εδώ και χρόνια λειτουργεί μία αντίστοιχη ομάδα, με τίτλο "Αντικαπνιστική Ομάδα Κομοτηνής", η οποία μάλιστα συλλέγει και υπογραφές εν είδει διαμαρτυρίας για την μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου στην Κομοτηνή. "Είμαστε πολίτες της Κομοτηνής και κατ' επέκταση του νομού Ροδόπης, και γράφουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε έντονα για το καθεστώς της καθημερινής καταστρατήγησης στην πόλη μας της αντικαπνιστικής νομοθεσίας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ζήτημα ανακινήθηκε ξανά, αποτελώντας πρώτο θέμα συζήτησης, τοπικά, τις τελευταίες ημέρες, κι αναμένεται να απασχολήσει και τους επιχειρηματίες της Κομοτηνής.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr