Αναλαμβάνει δράση για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων, πολλά τα εγκαταλειμμένα στην Κομοτηνή | xronos.gr
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙ 69.000 ΕΥΡΩ

Αναλαμβάνει δράση για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων, πολλά τα εγκαταλειμμένα στην Κομοτηνή

20/07/19 - 10:00
2342354356-51_2.jpg

Προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό, προσέφερε έκπτωση 69%

Αναλαμβάνει δράση για κατεδαφίσεις επικίνδυνων κτισμάτων στην πόλη, ο Δήμος Κομοτηνής. Ο Δήμος αναθέτει σε ετήσια βάση εργολαβίες με αντικείμενο την κατεδάφιση παρόμοιων κτισμάτων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν προκύπτουν εμπόδια, κυρίως γραφειοκρατικά, κατά την εκτέλεση του έργου τους, ειδικά στις περιπτώσεις που πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες και οι ιδιοκτήτες τους δεν κατοικούν πλέον στην Κομοτηνή. Περιπτώσεις που είναι ουκ ολίγες στην πόλη, ένεκα των οποίων πολλά σπίτια παρουσιάζουν εικόνα πλήρης εγκατάλειψης, οι ιδιοκτήτες κυρίως κληρονόμοι, δεν ενδιαφέρονται για το κτίσμα και επίσης δεν νοιάζονται για το τι επιβάρυνση προκαλεί αυτό σε παρακείμενα σπίτια και ευρύτερα στις γειτονιές.

Πρόσφατα σε συνοπτικό διαγωνισμό του Δήμου Κομοτηνής προυπολογισμού 68.820 ευρώ υπό τον τίτλο «Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων ή και επικίνδυνων κτισμάτων», αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία Δημήτριος Πετρακόπουλος, με έκπτωση 69% και ποσό προσφοράς 21.142 ευρώ. Συνολικά κατατέθηκαν 9 προσφορές, με τις εκπτώσεις να κυμαίνονται από 21% έως 69%. Στο πλαίσιο του έργου προγραμματίζεται να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα κτίρια, καθώς, λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού για περιοίκους και περαστικούς.

Τα παραδείγματα ετοιμόρροπων επικίνδυνων κτισμάτων πολλά στην Κομοτηνή. Ενδεικτικά αναφέρουμε κτίσμα στην οδό Ναυαρίνου όπως μας το υπέδειξαν μετά καταγγελία περίοικοι, έχοντας ενημερώσει τον Δήμο περισσότερες από μία φορές για την επικινδυνότητα του κτίσματος. Εκείνοι άλλωστε ήταν αυτοί που κινητοποίησαν τις Αρχές και έτσι συνεργείο ξήλωσε προ μηνών την ετοιμόρροπη σκεπή και τοποθέτησε την λινάτσα. 

Όμως ακόμη και αυτό το μέτρο δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει την πτώση υλικών από το κτίσμα. Δύο μέρες μετά την τοποθέτηση της λινάτσας τμήμα του κτίσματος κατέρρευσε πάνω στο πεζοδρόμιο και είναι καθαρή τύχη που κάποιος πεζός δεν περνούσε από το σημείο. 

Το συγκεκριμένο μας υπενθυμίζει τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η παρουσία αρκετών  -εμφανώς ετοιμόρροπων- κτισμάτων σε διάφορα σημεία του κέντρου και των γειτονιών της Κομοτηνής και την ανάγκη να προχωρήσει το έργο άμεσα, ξεκινώντας από τα κτίρια που πραγματικά μπορεί να πέσουν από ώρα σε ώρα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr