Ανασκόπηση 2018: Τα γεγονότα της χρονιάς που μας αφήνει | xronos.gr
ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Ανασκόπηση 2018: Τα γεγονότα της χρονιάς που μας αφήνει

31/12/18 - 10:00

Μοιραστείτε το

Ανατρέχοντας σε όλα αυτά που καταγράψαμε δημοσιογραφικά, με την πένα και τον φακό μας

Με τους νεκρούς στο Μάτι να στοιχειώνουν την καρδιά και το μυαλό μας και την εθνική τραγωδία να μας φέρνει αντιμέτωπους με διαχρονικές παρανομίες και τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό, αποχαιρετούμε το 2018. Με τον πρώτο μη μνημονιακό προϋπολογισμό ανά χείρας, υποδεχόμαστε το 2019, αλλά με τις ίδιες δυσβάσταχτες οικονομικές υποχρεώσεις που είχαμε το 2018, με υψηλή φορολογία, ακρίβεια στην καθημερινότητα, ανεργία στα ύψη και μισθούς και συντάξεις καταποντισμένους.

Η αβεβαιότητα για το αύριο είναι σίγουρα το συναίσθημα που θα κρατήσουμε από την καθημερινή μας επικοινωνία με τους ανθρώπους της περιοχής μας. Άλλωστε από εκείνους πηγάζει και εκείνους υπηρετεί η καταγραφή της επικαιρότητας, την οποία επιδιώξαμε να αποτυπώσουμε, όσο το δυνατόν πιο έγκυρα και έγκαιρα, και αυτήν την χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Βαθιά επηρεασμένοι από την εθνική τραγωδία την οποία βίωσε η χώρα μας, χωρίς όμως να εγκαταλείπουμε την αισιοδοξία μας, προσπαθήσαμε να είμαστε παρόντες σε όλα. Στα καλά και τα άσχημα, όλα τα γεγονότα εκείνα που συνθέτουν την τοπική επικαιρότητα και γεμίζουν καθημερινά τις σελίδες της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας.

Το 2018 δεν ήταν μία ακόμη χρονιά, με τα καλά και τα κακά της, ήταν η χρονιά που θρηνήσαμε 100 νεκρούς. Σήμερα, στην ανασκόπηση αυτής της χρονιάς, οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί, ενώ αμφιβάλλουμε αν έχει κατεδαφιστεί κάποιο από τα αυθαίρετα κτίσματα στο Μάτι, έστω μία περίφραξη, αυτή που εμπόδισε δεκάδες ανθρώπους να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, με την φωτιά να τους καίει ζωντανούς στο οικόπεδο ενός σπιτιού, εκεί όπου η 13χρονη Εβίτα πήδηξε στον γκρεμό για να σωθεί και βρήκε τραγικό θάνατο. 

Στην ανασκόπηση των γεγονότων, που ακολουθεί στις επόμενες 16 σελίδες, ανατρέχουμε σε όλα αυτά που καταγράψαμε δημοσιογραφικά, με την πένα και τον φακό μας, έχοντας βαθιά στην ψυχή μας ένα σφίξιμο για την εθνική τραγωδία, για το τι μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη, για την ανάγκη θεμελίωσης ενός άλλου κράτους, με πολιτικούς και πολίτες ενσυνείδητους. Σε αυτήν την ανασκόπηση δεν κρίνουμε, αλλά παρουσιάζουμε τις ειδήσεις εκείνες που συνέθεσαν την καθημερινότητά μας. Άλλες επηρεασμένες από την διεθνή και κεντρική πολιτική σκηνή, άλλες άμεσα συνυφασμένες με τις αποφάσεις των τοπικών αρχόντων.

Ανατρέξτε, μαζί μας στα καθημερινά γεγονότα, τις φορολογικές υποχρεώσεις, την αγωνία για κομμένα δώρα και αναδρομικά, τις διεκδικήσεις σε συντάξεις και μισθούς, την ανεργία, την μετανάστευση στο εξωτερικό, τις χιλιάδες αιτήσεις στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, τον αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων, τις ουρές στις διανομές τροφίμων, τις πληγές στα χωράφια των παραγωγών, τις καιρικές συνθήκες που αλλάζουν και απαιτούν διαφορετική διαχείριση, όλα τα μικρά ή μεγάλα. Γεγονότα που διαμορφώνουν την ειδησεογραφία της ημέρας. 

Εμείς από την καταγραφή του 2018 θα κρατήσουμε το κύμα αλληλεγγύης, προσφοράς αίματος και ειδών πρώτης ανάγκης, που προκάλεσε η εθνική τραγωδία. Ένα κύμα που συμπαρέσυρε και την Κομοτηνή, όπου έγιναν ενέργειες για την στήριξη των πυρόπληκτων. Θα κρατήσουμε την προσευχή που έκαναν οι κάτοικοι της πόλης ανήμερα της πολιούχου Αγίας Παρασκευής στη μνήμη των νεκρών στο Μάτι. Δεν γιόρτασαν, προσευχήθηκαν. Θα κρατήσουμε την προσευχή στα τεμένη της πόλης και τον έρανο μεταξύ των μουσουλμάνων συμπολιτών μας για τους πυρόπληκτους. Γιατί εκατό νεκροί είναι πολλοί...

Με την αλληλεγγύη ως όπλο των απλών ανθρώπων, ας πορευτούμε το 2019, χωρίς να ξεχάσουμε τι συνέβη το 2018. Στην ανασκόπηση αυτή ας προτάξουμε την ανθρώπινη ζωή και την ανάγκη προστασίας αυτής από το οργανωμένο κράτος, αυτό για το οποίο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, ο καθένας από το μετερίζι του. 

Από την ανασκόπηση του 2018 κρατήστε μέσα σας ότι τίποτα δεν έχει αξία μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, ειδικά όταν αυτή χάνεται μέσα στις φλόγες μίας εθνικής τραγωδίας για την οποία τελικά δεν έχει κανένας την ευθύνη. 
 

 

Ιανουάριος
Με τους συνταξιούχους απογοητευμένους από τις αποδοχές τους ξεκινάει το 2018, αλλά και την παραδοχή πως η εορταστική κίνηση δυστυχώς δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τα σπασμένα των επιχειρηματιών στην Κομοτηνή. Χαρούμενοι δηλώνουν πάντως οι ξενοδόχοι της Κομοτηνής, κυρίως χάρη στους εργαζόμενους του TAP.

Στις υποδομές της Κομοτηνής έχουμε εξελίξεις τον Ιανουάριο, με την εύρεση αναδόχου για το νέο υδραγωγείο Κομοτηνής και την είδηση πως τα χειρουργεία του Σισμανογλείου Κομοτηνής θα αναβαθμιστούν μέσω διακρατικού προγράμματος. Με θετικό πρόσημο προχωράει και το αντιπλημμυρικό έργο στον Κάλχα, με την συνεργασία ΔΕΥΑΚ - στρατού, όπως και στην περιοχή των στρατώνων, ενώ ξεκινούν και οι εργασίες ανάδειξης του εκκλησιαστικού μουσείου Κομοτηνής.
Το επ' αορίστον λουκέτο των σφαγείων Σαπών αποτελεί νέο πλήγμα για τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών, ο οποίος μετράει πληγές επίσης στον δρόμο Ξυλαγανής - Ιμέρου που είναι υπό καθίζηση και στην ιρλανδική διάβαση Λίσσου που παραμένει κατεστραμμένη. Τα αγροτικά ιατρεία της Ροδόπης υποστελεχωμένα, ακόμη και χωρίς ιατρούς, καταγράφει ο "Χ" επίσης τον Ιανουάριο. Το ελευθέρας στα διόδια της Εγνατίας ξεκινάει αλλά με πολλά προβλήματα και ερωτηματικά.
Ο κόσμος φωνάζει (άνευ γνώσης για το τι θα φέρει το '18) για την τιμή του πετρελαίου που τότε αγγίζει το 1 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το ζήτημα του πετρελαίου εμφανίζεται μείζον και στον Δήμο Κομοτηνής, με σχολεία να ξεμένουν, τους γονείς δικαίως να διαμαρτύρονται και τη δημοτική αρχή να πονοκεφαλιάζει. Στα ζητήματα της καθημερινότητας ανήκει και η πρώτη ειδοποίηση για την ελεγχόμενη στάθμευση, που έκανε πρεμιέρα με πρόστιμα στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου.
Εξελίξεις και στα εθνικά ζητήματα είχαμε τον Ιανουάριο. Στην Κομοτηνή έγινε αλλαγή σκυτάλης στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, με τον έμπειρο διπλωμάτη Μουράτ Ομέρογλου να αναλαμβάνει καθήκοντα και γρήγορα να αναπτύσσει σειρά επαφών. Την ίδια ώρα ο "Χ" καταγράφει τις πρώτες φωνές των Ελλήνων αλιέων που αντιδρούν στις καθημερινές παραβιάσεις του Τούρκων αλιέων στο Θρακικό Πέλαγος. Στα εθνικά την επικαιρότητα ταλανίζει το μακεδονικό, με τα συλλαλητήρια να συνεχίζονται και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να μιλάει στο ράδιο Χρόνος επί του θέματος.

Στην Κομοτηνή βρέθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη να πάρει θέση στο μουφτειακό που άρχισε από τότε να φουντώνει λέγοντας "η ΝΔ δεν βλέπει εκλογή μουφτή", ενώ εξελίξεις είχαμε και στο ζήτημα της σαρίας, στον απόηχο της τότε πρόσφατης ανακοίνωσης του πρωθυπουργού από την Κομοτηνή, ότι θα καταστεί προαιρετική. Τα πρώτα βήματα γίνονται με σχετική συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Στο επιχειρείν, ο "Χ" αποκαλύπτει τις πρώτες αγωγές Θρακιωτών επιχειρηματιών για το 12%., όπως και την έναρξη των πλειστηριασμών με ακίνητο στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής αξίας 2εκ ευρώ. Πολλά τα ερωτηματικά γύρω από την εξαγγελία της υπουργού Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για ενίσχυση 1000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους ΕΝ.ΚΛΩ. και ΣΕΛΜΑΝ.

Δεκάδες σύλλογοι ως είθισται κάθε χρόνο τέτοια εποχή κόβουν τις πίτες τους με ευχές και πολλά σχέδια επί χάρτου.

 


Φεβρουάριος
Το ξήλωμα των κατασκευών στον δημόσιο χώρο, λόγω της νομοθεσίας, όπως αποκαλύπτει ο "Χ", ξεχωρίζει τον Φεβρουάριο. Τότε τραπεζοκαθίσματα και ανεμοθώρακες αποσύρονται, οι επιχειρηματίες εξανίστανται και πάσης λογής συζητήσεις και συναντήσεις προκαλούνται μεταξύ επιχειρηματιών και θεσμικών παραγόντων. Στα σκαριά νέα κανονιστική ως λύση.

Τον Φεβρουάριο έρχεται η πρώτη εξαγγελία του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Οι αντιδράσεις από τη Ροδόπη είναι άμεσες και οι περισσότεροι φορείς της περιοχής παίρνουν ρητή θέση κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής.
Επισκέπτες αλλά και παραεμπόριο φέρνει ο κάθετος άξονας και τον Φεβρουάριο, γι' αυτό και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης κάνει τις πρώτες του σχετικές επαφές. Στην Κομοτηνή έρχεται και ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ κατηγορώντας πως η Βουλγαρία σκοτώνει του βενζινοπώλες της Ροδόπης και πως η πολιτεία δεν έχει βρει καμία λύση.

Ζητήματα επικαιρότητας όπως τα αδέσποτα παραμένουν στο προσκήνιο, με επίθεση αδέσποτων σκύλων σε 76χρονο στην πλατεία, αλλά και την πρώτη καταδίκη Δήμου της Ροδόπης (του Δήμου Ιάσμου για συμβάν στην πανεπιστημιούπολη) για επιθέσεις. Σε παρεμφερή είδηση όλοι οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι της Ροδόπης συναντιούνται μήπως βρουν λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων.
Δικαστικά, επίσης, μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών απασχόλησε το Εφετείο Θράκης, ισόβια καταδικάστηκε ο 60χρονος από την Αλεξανδρούπολη που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από την Αλβανία με σκοπό την εξαγωγή τους στην Τουρκία. Στο Εφετείο Θράκης άνοιξε επίσης η συζήτηση για την 'Τουρκική' Ένωση Ξάνθης, καθώς δεκτή έγινε η σχετική αίτηση ανάκλησης. 


Το μεταναστευτικό αρχίζει να γίνεται αισθητό σιγά-σιγά και στη Ροδόπη, με την πρωτοφανή καταδίωξη διακινητή που έφτασε μέχρι την πλατεία Ειρήνης να ταράζει τους κατοίκους.
Ένας μήνας ελεγχόμενης στάθμευσης συμπληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και 560 κλήσεις έχει ήδη κόψει η Τροχαία, όπως πληροφορείται ο "Χ". Τον Φεβρουάριο επίσης γίνεται εντέλει και η πρώτη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτου στη Ροδόπη όπως αποκαλύπτει ο "Χ", ενώ την ίδια ώρα ανοίγει με προβλήματα το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον για την ΑΜ-Θ.

Πολλές και οι εξελίξεις στις υποδομές της περιοχής, με τη δημοπράτηση της κατασκευής νέου κτιρίου αξίας 38εκ ευρώ στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, την ολοκλήρωση της αντικεραυνικής προστασίας στο Πανθρακικό στάδιο, την αναβάθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Σισμανογλείου με δωρεά 45.000 ευρώ από τον TAP, το πράσινο φως για την κατασκευή γέφυρας στο Λίσσο ποταμό έργο αξίας 5εκ ευρώ το οποίο προχωράει χαρακτηριστικά αργά.Ένας ιδιώτης ηλεκτρολόγος ανακινεί το ζήτημα των φαναριών στις εξόδους της Κομοτηνής και μετά την παραίνεσή του φτιάχνονται τα φανάρια από τους αρμόδιους (για να χαλάσουν λίγο καιρό μετά).

Ο χειμώνας φεύγει με χιονοπτώσεις και κλειστά σχολεία στον ορεινό όγκο, αλλά και την Κομοτηνή να κερδίζει το στοίχημα της Αποκριάς με τις εκδηλώσεις και την αποκριάτικη παρέλασή της, παρά τις ξανθιώτικες αντιδράσεις που δεν έλειψαν.
 

Μάρτιος
Η Τουρκία συλλαμβάνει στις αρχές του μήνα τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τους κρίνει προφυλακιστέους και το διπλωματικό αυτό επεισόδιο μονοπωλεί την επικαιρότητα. Η Τουρκία δεν δίνει πίσω τους Έλληνες στρατιωτικούς, η Ελλάδα αντιδρά διπλωματικά ενόσω οι Θρακιώτες κάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και μποϋκοτάρουν την αγορά της Τουρκίας.

Πολλές οι εξελίξεις για τη Ροδόπη στον χώρο της Υγείας τον Μάρτιο, με τον "Χ" αποκλειστικά να καταγράφει το άνοιγμα της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Κομοτηνή, όπως και τη λειτουργία δεύτερης χειρουργικής αίθουσας στο Σισμανόγλειο. Στην Αθήνα υπογράφεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό και το 'Σταύρος Νιάρχος' η δωρεά του ιδρύματος στον χώρο της Υγείας, που περιλαμβάνει την κατασκευή και εξοπλισμό νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή. Στο οικόπεδο που θα αναγερθεί κάνουν αυτοψία ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης. 

Διαφωτιστική συζήτηση γίνεται στην Κομοτηνή για τα πέντε χρόνια κάθετου άξονα, με κοινό αίτημα την καταπολέμηση του παραεμπορίου με την ενίσχυση των υποδομών. Τον ίδιο μήνα καθιερώνεται στην Π.Ε. Ροδόπης διευρυμένη σύσκεψη για το παραεμπόριο που παρακολουθεί μόνο ο "Χ".
Δεδομένη χαρακτηρίζει την ίδρυση τέταρτης Νομικής ο υπουργός Παιδείας, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική απόφαση, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις. Δεν προχωράει ούτε η συνένωση του ΔΠΘ με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ που παίρνει το δρόμο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αλαλούμ έχουμε στο ΔΠΘ με τον υπό διωγμό τέως πρύτανη Αθ. Καραμπίνη να αναλαμβάνει ξανά από μόνος του καθήκοντα 'διώχνοντας' τον πρυτανεύοντα Στ. Τουλουπίδη κι εκείνον να επιστρέφει μερικές ημέρες μετά σε μία μπερδεμένη υπόθεση.

Στα δημοτικά ζητήματα κοινό αίτημα γονέων τριών σχολείων για φανάρια καταγράφει ο "Χ" στην διασταύρωση των τροχαίων Θάσου - Κουρτίδη, ενώ σε μείζον αποδεικνύεται το ζήτημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Κομοτηνής με μόλις έναν αρχιτέκτονα να απομένει σε αυτή. Στην Κομοτηνή έρχεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, χωρίς απαντήσεις για την υποστελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.
Τέσσερα ακόμη αποκλειστικά του "Χ" σχολιάζονται, πρόκειται για το νέο σύστημα υποδοχής οπλιτών θητείας, σύμφωνα με το οποίο η Θράκη υποδέχεται 1.800 φαντάρους, το ενδιαφέρον από τη Ροδόπη για την ταυτοποίηση των Ελλήνων στρατιωτών που φονεύτηκαν ή εξαφανίστηκαν τα 1940-41 στο αλβανικό μέτωπο, τις 53 δικογραφίες που αφορούν στο 2017 συνολικά για την ενδοοικογενειακή βία στο νομό Ροδόπης, καθώς και τη νέα στέγη του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι σε αγρόκτημα των Υφαντών που αργότερα εγκαινιάζεται επίσημα.

Αποκαλυπτήρια είχαμε τον Μάρτιο και για το μνημείο για τον διωγμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, όπως και για αρχαία ευρήματα σε Αρσάκειο, Γαλήνη, Αμαξάδες ν. Ροδόπης από το εργοτάξιο του TAP.
Στα οικονομικά ζητήματα, σε ΦΕΚ δημοσιεύεται τελικά η χορήγηση των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους αρχικά της ΕΝ.ΚΛΩ. και μετά της ΣΕΛΜΑΝ, όμως τα κριτήρια είναι εξαντλητικά και ελάχιστοι τελικά δικαιούνται το επίδομα. 
Δικαστική νίκη της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ αποτελεί η αναστολή επιβολής του προστίμου 44εκ ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις από τη Ροδόπη που διεκδικούν δικαστικά το κομμένο 12% αυξάνονται στις επτά. Πονοκέφαλος αποδεικνύεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς ελάχιστοι μπορούν να κάνουν χρήση του.

Απρίλιος
Ηχηρό εκφράζεται το 'όχι' της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων στην ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, με τον υπουργό Παιδείας να παίρνει τότε πίσω  βουβά την εξαγγελία. Την ίδια ώρα στο μείζον εθνικό ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά σε συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος συνιστά "σύνεση και εμπιστοσύνη στις θέσεις της ελληνικής πολιτείας".

Τα αποκλειστικά στοιχεία του "Χ" για το μεταναστευτικό καταγράφουν 451 συλλήψεις μεταναστών από την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, το πρώτο τρίμηνο του '18, σε σχέση με 172 το '17. Ο νέος αυστηρός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας φέρνει και τα πρώτα σοβαρά πρόστιμα στη Ροδόπη, ενώ ο δήμαρχος Κομοτηνής βρίσκει προσωρινή λύση εκ των έσω στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης και αναπτύσσει επίσης επαφές στην Αθήνα για την μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού.
Τον Απρίλιο τα εξώδικα της ΔΕΗ σε οφειλέτες της Ροδόπης πέφτουν 'βροχή', ενώ οι εργαζόμενοι του σταθμού ΑΗΣ στη ΒΙ.ΠΕ. αντιδρούν με απεργία στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Επτά μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας Κομψάτου έχουμε την πρώτη εξέλιξη με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΠΑΜ-Θ, Δήμου Ιάσμου, ΤΕΕ Θράκης (που αργότερα η Αποκεντρωμένη γύρισε πίσω).

Στις αρχές του μήνα ξεκίνησαν οι επίγειοι ψεκασμοί της Περιφέρειας κατά των κουνουπιών, ενώ αργότερα άρχισαν οι εναέριες παρεμβάσεις. Πάντως, στα πολιτικά ζητήματα πρώτο θέμα συζήτησης είναι ο Κλεισθένης - το νέο νομοσχέδιο που φέρνει μεταξύ άλλων την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση - και βρίσκει τους περισσότερους δημάρχους και περιφερειάρχες απέναντι.
Την ίδια ώρα η Κομοτηνή κινείται σε ρυθμούς Πάσχα, με τους κτηνοτρόφους της περιοχής να αντιμετωπίζουν πλήθος προβλημάτων και τους επιχειρηματίες του νομού να ζητούν ισότητα στους ελέγχους σε όλους τους κλάδους αναφορικά με τις φορολογικές παραβάσεις. 

Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο κιόλας ο "Χ" καταγράφει εργασίες στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Κομοτηνής, ενώ τον ίδιο μήνα έγιναν και οι πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες για θέσεις ακτών που δεν δημοπρατεί ο Δήμος Κομοτηνής. 
Ζήτημα προέκυψε στην Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Κομοτηνής που είδε τους συμβασιούχους να φεύγουν και το μόνιμο προσωπικό να έρχεται στο τέλος του μήνα, άρα μέσα στον Απρίλιο χρειάστηκε επιπλέον εργασία από το προσωπικό για την καθαριότητα του Δήμου. 

Τον Απρίλιο ο "Χ" επίσης πέταξε στον ουρανό της Ροδόπης με τη βοήθεια της Αερολέσχης, μπήκε μέσα στο οχυρό των ηρώων της Νυμφαίας, κατέγραψε την αυξανόμενη εξωστρέφεια επιχειρήσεων της περιοχής όπως η Ποτοποιία Μακεδονίας - Θράκης και ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας, το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ-Θ και Χαμόγελου του Παιδιού, καθώς και την συνεισφορά του Κομοτηναίου Ν. Κωστόπουλου στην δημιουργία του πρώτου ελληνικού ψηφιακού νομίσματος. 
Ο μήνας είχε και μία σημαντική αθλητική επιτυχία, με την Αθλητική Ένωση Κομοτηνής να πετυχαίνει την άνοδό της στην Volleyleague.
 

Μάιος
Το μεταναστευτικό παραμένει στα κόκκινα στη Ροδόπη με τις πρώτες συλλήψεις εκ θαλάσσης, όταν 52 παράτυποι μετανάστες μεταξύ τους και παιδιά βρέθηκαν στις ακτές της Μαρώνειας σε ένα ακόμη αποκλειστικό του "Χ". Σε ένα άλλο παραλιακό μέτωπο, αυτό του Δήμου Κομοτηνής πάντως από 1η Μαϊου επιχειρηματίες αναπτύσσουν τα μπαράκια τους, πιο νωρίς από ποτέ, χάρη στις περσινές δημοπρασίες τριετούς διάρκειας. Από την ΠΑΜ-Θ ανακοινώνεται πως μέσω ΕΣΠΑ αναπλάθεται το οικοτουριστικό πάρκο Φαναρίου με 2,3εκ ευρώ.

Στα πολιτικά, η Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ λέει όχι στις προωθούμενες αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον Κλεισθένη, ενώ στη Ροδόπη αναπτύσσει επαφές και φιλοξενείται στην Ξυλαγανή ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με πολύμηνη καθυστέρηση και απόντων όλων των συμβούλων της μειονότητας η ΠΑΜ-Θ βγάζει ψήφισμα στήριξης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ τον Μάιο ανοίγει τις πόρτες της - επιστρέφοντας ξανά - η έκθεση Ανατολική Μακεδονία - Θράκη στην Κομοτηνή με 90 εκθέτες και ανάμικτες εντυπώσεις επισκεπτών που δεν ήταν πολλοί.

Δωρεάν μελέτες για το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής αξίας 160.000 ευρώ για τον Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ κάνουν οι τοπογράφοι Ροδόπης. Την ίδια ώρα πάντως ...έρανο κάνουν κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης για να φτιάξουν το δρόμο που συνδέει ορεινό όγκο Ροδόπης και Έβρου. Μία χρήσιμη έξοδος ανοίγει στην Εγνατία οδό στο ύψος του Σώστη ως ανάχωμα στην πεσμένη γέφυρα Κομψάτου.

Τον Μάιο ο "Χ" αποκαλύπτει την πρόταση των Επιμελητηρίων ΑΜ-Θ για το 12% κι επίσης η εφημερίδα μας παρουσιάζει αποκλειστικά στοιχεία για το παραεμπόριο το πρώτο τετράμηνο του '18 - τι έπιασε το Τελωνείο Κομοτηνής και η Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Ξάνθης - και μόνο ο "Χ" είναι παρών στην αυτοψία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας. Με την γενική διευθύντρια Τελωνείων συναντάται το ΕΒΕΡ.
Μήνας εκλογών ήταν επίσης ο Μάιος. Στο ΔΠΘ τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν την πρυτανεία και σε δεύτερο γύρο αναμετρήθηκαν οι Αλ. Πολυχρονίδης και Β. Τσαουσίδης με τον πρώτο να αναδεικνύεται ο νέος πρύτανης. Για 31 μόλις ψήφους διαφορά πρόεδρος ΝΟΔΕ Ροδόπης επανεξελέγη ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης, με τον Νίκο Χατζηκωνσταντίνου να είναι αυτός που κερδίζει το χειροκρότημα.

Φωτεινούς σηματοδότες στην διασταύρωση Θάσου - Κουρτίδη και κιγκλίδωμα στο πεζοδρόμιο έμπροσθεν του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής αποφασίζει να βάλει το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Την ίδια ώρα οι απολυμένοι (κυβερνητικά) συμβασιούχοι στον Δήμο Κομοτηνής ξεκινούν τον αγώνα τους με υπαίθρια διαμαρτυρία διαρκείας στο πάρκο Αγίας Παρασκευής ζητώντας την επαναπρόσληψή τους. Τον Μάιο ο Δήμος Κομοτηνής αδελφοποιείται με το Κρασνοσέλσκυ Αγίας Πετρούπολης, ενώ την Κομοτηνή επισκέπτεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης να μεταφέρει την ατζέντα του αναπηρικού κινήματος. Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνέδριο TEDx Komotini.
Περιμετρικά της Κομοτηνής, στον οικισμό Ιάμπολη οι κάτοικοι μετρούν 22 μέρες χωρίς νερό, ενώ στις Σάπες μετά από πέντε περίπου μήνες ανοίγουν ξανά τα τοπικά σφαγεία. Τέλος, για την Κομοτηνή ο Μάιος είναι μήνας Ελευθερίων, με την πόλη να τιμά την ιστορία της με πολλές εκδηλώσεις πολιτισμού και παρέλαση.

 

Ιούνιος
Παλμός Τουρκίας στην Κομοτηνή τον Ιούνιο με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Μουχαρέμ Ιντζέ να επισκέπτεται την Κομοτηνή με ελληνοτουρκική ατζέντα, αναφορές στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και στην ένταση στο Αιγαίο. Οι κάλπες της Τουρκίας στο τέλος του Ιουνίου βγάζουν απόλυτο κυρίαρχο τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν που ανανεώνει την θητεία του.
Το μακεδονικό έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς πέφτουν υπογραφές για τη "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας". Νέος κύκλος αντιδράσεων ξεκινάει κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Μία ακόμη συμφωνία, αυτή της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους, αλλά όχι μείωσής του, υπογράφεται από την ελληνική κυβέρνηση. 

Την ίδια ώρα υπουργική απόφαση τινάζει στον αέρα ό,τι ισχύει στα διόδια της Εγνατίας, με τις τιμές να αυξάνονται από 1.1.19. Τρέχουν να μαζέψουν τα καπνά τους οι καπνοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης, με τη νεκρωτική ίωση στα χωράφια να πλήττει ακόμη και στο 100% τις καλλιέργειες.

Ο "Χ" πρωταγωνιστεί ξανά με αποκλειστικά του δημοσιεύματα. Το άγνωστο νεκροταφείο όπου θάβονται μετανάστες με μέριμνα της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής αποκαλύπτει η εφημερίδα μας σε αυτοψία στην περιοχή της Μεσσούνης, όπως και την άγνωστη προσφορά του Κοινωνικού Φαρμακείου Κομοτηνής στην περιοχή και του ΚΕΘΕΑ Κομοτηνής στην απεξάρτηση κρατουμένων των Φυλακών Κομοτηνής.

Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου η ΠΥ Κομοτηνής καλείται να σβήσει από μία έως πέντε πυρκαγιές, ευτυχώς μικρές, πολλές από ανθρώπινη αμέλεια. Στην Αθήνα παρουσιάζονται τα σχέδια για το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, έρευνα του "Χ" αποδεικνύει την τραγική υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων βγαίνουν για τη Ροδόπη χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα συναντιούνται φορείς της Ροδόπης για το παραεμπόριο, την ίδια ώρα ρεπορτάζ του "Χ" δείχνει ότι στο συνοριακό σημείο διέλευσης Νυμφαίας αυξάνεται η κίνηση αλλά μειώνεται η αστυνομική δύναμη. Εντωμεταξύ μάχη κατά του παραεμπορίου κάνει ο Δήμος Κομοτηνής στη λαϊκή αγορά της πόλης. 


Τον Ιούνιο έχουμε την αρχή και το τέλος της αγωνίας για 826 υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων στο νομό Ροδόπης, καθώς ξεκινούν οι εξετάσεις και στο τέλος του μήνα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.

Το νερό επαρκεί παντού για την ύδρευση, αλλά το χρησιμοποιούν για άρδευση, απαντά η ΔΕΥΑΚ στη λειψυδρία και προτάσσει την θετική είδηση για τις υπογραφές κατασκευής νέου υδραγωγείου στην Κομοτηνή. Πάρκα ζούγκλες στην Εκτενεπόλ καταγράφει ο "Χ" με την αρμόδια αντιδημαρχία να δεσμεύεται να επέμβει. Δικαίως διαμαρτύρονται κάτοικοι για τις παιδικές χαρές, καθώς αυτές μειώνονται από 96 στις 60 πιστοποιημένες κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης με την οποία ξηλώθηκαν παλιότερα.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το σχέδιο κανονισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κομοτηνής. Δουλεύουν σχετικά ικανοποιητικά τον Ιούνιο οι επαγγελματίες των παραλιών του Δήμου, οι οποίες είναι εφοδιασμένες και με ναυαγοσώστες, ενώ διεξάγεται με επιτυχία, παρά την κακοκαιρία, το φεστιβάλ Φαναρίου. 

Ο Ιούνιος έχει πάντως βροχές και χιούμορ. Ο Στ. Γκεβρέκης φιλοτεχνεί ένα καράβι στις γέφυρες Κομοτηνής, οι οποίες μετά από μερικές ώρες ...πλημμυρίζουν ελέω νεροποντής με την εικόνα να γίνεται viral.
 

Ιούλιος
Με την νεκρωτική ίωση να πλήττει την καπνοκαλλιέργεια στο νομό Ροδόπης και τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κάνουν λόγο για απώλεια παραγωγής κατά 60 - 70%, κάνει πρεμιέρα ο Ιούλιος. Οι καιρικές συνθήκες είναι ο παράγοντας νούμερο ένα και οι παραγωγοί στέκουν ανήμποροι μπροστά στο φαινόμενο. Οι διαστάσεις που θα λάβει θα είναι ακόμη μεγαλύτερες το επόμενο διάστημα. Τον ίδιο μήνα για το θέμα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ, Ζεϊμπέκ, από κοινού με τον πρόεδρο Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεΐν θα κάνουν επαφές στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Στις ιδιαίτερες ειδήσεις του μήνα για την πόλη της Κομοτηνής, τα ανθρώπινα οστά που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο κέντρο, παραπλεύρως του Βυζαντινού Τείχους.  Οστά τουλάχιστον εφτά ατόμων θαμμένα σε ένα σημείο, αναφέρουν οι πληροφορίες του "Χ". Δεν είναι γνωστό αν είναι ομαδικός τάφος, υπό εξέταση ο χρόνος ταφής τους από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης που εκτελεί το έργο.
Τον μήνα αυτόν στην Κομοτηνή διεξάγεται και η πρώτη ειρηνική διαμαρτυρία για το όνομα της Μακεδονίας, με το θέμα να είναι πρώτο στην επικαιρότητα πανελλαδικά αλλά και διεθνώς.  Συλλαλητήριο και πορεία κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" από την πΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Από την κεντρική πολιτική σκηνή εκπορεύεται η έντονη φημολογία περί παύσης από τα καθήκοντά τους των Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης. 
Με μία διάταξη περί ορίου ηλικίας, η κυβέρνηση προωθεί την αποχώρηση των Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Σινίκογλου. Και ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιχαίρουν και κάνουν λόγο για «δώρο» Τσίπρα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και προσπαθούν να κατευνάσουν αντιδράσεις. 

Στη δημοσιότητα έρχεται η κοινή στρατηγική Δήμου Κομοτηνής και Εμπορικού Συλλόγου για την απόκτηση Υπαίθριου Κέντρου Ανοικτού Εμπορίου στην Κομοτηνή. Το κοινό κάλεσμα Γιώργου Πετρίδη και Κικής Κωνσταντινίδου αφορά σε όλους τους επαγγελματίες της Κομοτηνής.
Με εμπλουτισμένη τη λίστα του 2018 με οφειλέτες Δημοσίου και Ταμείων στη Ροδόπη, συνεχίζεται η δημοσιογραφική καταγραφή αυτού του μήνα, δείγμα μίας οικονομίας με πολλά βάρη. 
Στις κακές ειδήσεις του μήνα η καγκελόπορτα του θερινού ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής που καταπλάκωσε παιδί, με την μητέρα του να καταγγέλλει την ελλιπή συντήρηση σε έναν χώρο όπου παίζουν καθημερινά πολλά παιδιά και να προαναγγέλλει μηνύσεις κατά των υπευθύνων.

Τον Ιούλιο γίνονται τα "αποκαλυπτήρια" για την τελική μακέτα του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Παρών κατά την συνάντηση στο υπουργείο Υγείας και ο διοικητής του Σισμανογλείου Γ. Φιλιππίδης δήλωσε ότι "η παρουσίαση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας". 
Τις μνήμες του πραξικοπήματος συντηρεί στη Θράκη το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής., με τελετή στην πόλη μας. "Ημέρας εθνικής ενότητας και δημοκρατίας" καλούνταν η τελετή, όπου εκτός του πρόξενου Μουράτ Ομέρογλου, παραβρέθηκαν βουλευτές της Ροδόπης και πολλοί αυτοδιοικητικοί.

Ο "Χ" φέρνει πρώτος στη δημοσιότητα την είδηση ότι στα δικαστήρια βρίσκονται ΔΕΥΑΚ - εργαζόμενοι για τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ. Σε μία υπόθεση που "ταράζει" το ταμείο της επιχείρησης ο "Χ" παρουσιάζει τις δύο πλευρές στην υπόθεση οριζόντιων μνημονιακών περικοπών που αφορά 55 εργαζόμενους και διεκδικούμενα άνω του 1 εκ. ευρώ. Η εξέλιξη του θέματος θα είναι καταιγιστική καθόλη τη διάρκεια του 2018 και δεν θα επέλθει οριστική λύση μέχρι το τέλος του έτους.

Με μία εθνική τραγωδία, που εκτυλίσσεται στο Μάτι Αττικής και επηρεάζει όλη την χώρα, ολοκληρώνεται η δημοσιογραφική καταγραφή αυτού του μήνα. Η χώρα κηρύσσεται σε εθνικό πένθος για τους νεκρούς και το κύμα αλληλεγγύης συμπαρασύρει και την Κομοτηνή, με σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης να διαμορφώνονται σε συλλόγους, καταστήματα, φορείς. Το πένθος κατακλύζει όλη την χώρα και η Κομοτηνή τιμά την πολιούχο της Αγία Παρασκευή, αλλά δεν γιορτάζει. Τελείται επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των νεκρών από τις θανατηφόρες πυρκαγιές. "Αυτές τις ώρες οι Έλληνες πρέπει να επιδεικνύουμε ομοψυχία και ενότητα", το μήνυμα του μητροπολίτη στον "Χ". Γίνεται έρανος ανθρωπιάς στα τζαμιά της Κομοτηνής για τους πληγέντες στο Μάτι.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις εκδίδουν οι Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης και Διδυμοτείχου.
 

Αύγουστος
Η φωτιά στο Μάτι, οι ανθρώπινες απώλειες και όλα όσα συνετέλεσαν στο να εκτυλιχτεί αυτή η ανείπωτη τραγωδία, ρίχνει τις στάχτες της σε όλη την χώρα και τον μήνα Αύγουστο. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ξεκινάει έρευνα για αυθαίρετα κτίσματα στις παραλίες, σε συνέχεια της έρευνας που έχει ξεκινήσει στην Αττική όπου εκτυλίχτηκε η φονική καταστροφή. Το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, έχει ως αποδέκτες Δήμους που διαθέτουν παραλιακό μέτωπο και Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες), που καλούνται να δώσουν στοιχεία για αυθαίρετα.

Στην ορεινή Ροδόπη καταγράφονται θετικές ειδήσεις, με τις νέες ανεμογεννήτριες να τοποθετούνται στην περιοχή του Αλάν Τεπέ. Μεγάλες εταιρείες του κλάδου προχωρούν στην ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων στην περιοχή, που ήδη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στα ορεινά της Ροδόπης.

Η κρίση αποτυπώνεται στις αιτήσεις για εφάπαξ επίδομα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος που κατατίθενται στον Δήμο Κομοτηνής. Τουλάχιστον 20 σπίτια με κομμένο ρεύμα και χρέη χιλιάδων ευρώ. Οι δεκαοκτώ ικανοποιήθηκαν και πλέον οι πρώτες κατοικίες των δημοτών ηλεκτροδοτήθηκαν ξανά και έγινε ρύθμιση του σχετικού χρέους.

Αυτή η γέφυρα θα σώσει κόσμο, λένε κάτοικοι της Ροδόπης και αναφέρονται στην δέσμευση που υπάρχει εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κατασκευής γέφυρας στον ποταμό Λίσσο, που θα αντικαταστήσει την χρήση ιρλανδικής διάβασης. Σε σημείο του ποταμού στον Δήμο Αρριανών προβλέπεται η κατασκευή της.  Σήμερα οι οδηγοί κάνουν χρήση της ιρλανδικής διάβασης που διέρχεται μέσα από τα ορμητικά νερά του Λίσσου, όπου στο παρελθόν είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.
Διέξοδο στην ανεργία που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας στο νομό Ροδόπης δίνει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Εντός αυτού του μήνα ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 543 θέσεις στο νομό Ροδόπης, σε Δήμους, Περιφέρεια και Κέντρο Αποκατάστασης στην Αίγειρο. Η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.
Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί τη νέα εποχή με πολλά ερωτηματικά στις Μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης. Απέλυσαν «λόγω γήρατος» τους νόμιμους Μουφτήδες Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Σινίκογλου. Ως τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής διορίστηκε ο Τζιχάτ Χαλήλ, που εργαζόταν επί χρόνια στη Μουφτεία.

Και ενώ η καταπολέμηση κουνουπιών συνεχίζεται μέσω σχετικού έργου που υλοποιεί η Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε όλη την επικράτειά της, ο Δήμος Κομοτηνής όπως αποκαλύπτει ο "Χ" "μολύνεται" από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μία νεκρή από τον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια είναι ο πρώτος απολογισμός. Πρόκειται για μία 79χρονη γυναίκα που απεβίωσε το Σάββατο 18 Αυγούστου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου νοσηλεύτηκε. Σε αυξημένη επιτήρηση τέθηκε ο οικισμός Κοσμίου, τόπος κατοικίας της ηλικιωμένης, διενεργήθηκαν άμεσα απολυμαντικές ακμαιοκτονίες για τα κουνούπια, αποφασίζονται τα επόμενα μέτρα.  Το ΚΕΕΛΠΝΟ πιστοποιεί τον θάνατο από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ελλιπής και αργή είναι η ενημέρωση από τους αρμόδιους, για τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τους κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν  προβληματισμένοι. Το θέμα φέρνει στο περιφερειακό συμβούλιο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης βρίσκονται πίσω στην Ελλάδα, έπειτα από 167 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία. Σε όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο, με πολλούς παράγοντες να παίζουν ρόλο στην θετική εξέλιξη της απελευθέρωσής τους.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η Κομοτηνή υποδέχεται τους νέους φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ελαφρώς αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στην Κομοτηνή όπως και στο Δ.Π.Θ. συνολικά.  Η "μάχη" της φοιτητικής στέγης στην Κομοτηνή ξεκινάει με την ανακοίνωση των βάσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  Λαμβάνει τέλος η αγωνία για 826 υποψηφίους του νομού Ροδόπης, ενώ την ίδια στιγμή κατακλύζουν την πόλη  οι πρωτοετείς φοιτητές.
Στα της αυτοδιοίκησης ο «γαλάζιος» εμφύλιος στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, λαμβάνει διαστάσεις. Όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μία άτυπη προεκλογική περίοδος, με πισώπλατα μαχαιρώματα στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και όλους να  θέλουν την καρέκλα αλλά κανείς να μην βγαίνει μπροστά. Μόνο ο κος Μέτιος έχει δηλώσει επίσημα πως θα διεκδικήσει - πλέον και στην κάλπη του λαού - την θέση που κατέχει μετά τον θάνατο του Γιώργου Παυλίδη.

Στα τέλη του Αυγούστου, μία φωτιά στη Sunlight Recycling στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ξυπνάει μνήμες από την μεγάλη φωτιά στη μονάδα του ίδιου ομίλου στην Ξάνθη. Τελικά η κατάσταση καταγράφεται ως μη ανησυχητική και λαμβάνονται μέτρα μετά τη φωτιά, που θα κατασβέσει λίγη ώρα μετά την εκδήλωσή της. Γίνονται προληπτικές μετρήσεις αερίων ρύπων, υδάτων, υπεδάφους και τροφίμων και συστήνεται, προσωρινά, να αποφεύγεται η συγκομιδή και η κατανάλωση οπωροκηπευτικών σε απόσταση 2χλμ. περιμετρικά της εστίας. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων επιβεβαιώνουν το πόρισμα περί μη ανησυχητικής κατάστασης.
 

Σεπτέμβριος
Με προσευχή και μηνύματα προς μειονότητα και πλειονότητα, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως τοποτηρητής στη Μουφτεία Κομοτηνής ο Τζιχάτ Χαλήλ. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Μουφτειών. Αυτές εγείρουν αντιδράσεις στους κύκλους νομικών της μειονότητας, που συντονίζουν την δράση τους. Λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση του τοποτηρητή, επισκέπτεται την Κομοτηνή ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής. Συνομιλεί με τον τοποτηρητή και θέτει την Μουφτεία και τη Σαρία στο επίκεντρο των δηλώσεών του. Κεφάλι σηκώνουν και οι ψευτομουφτήδες με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στη Σαρία και ζητούν απευθείας εκλογή μουφτήδων από τη μειονότητα.
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει «πατήσει» καλά στη Ροδόπη, με τα κυκλώματα διακινητών να χρησιμοποιούν ως πέρασμα την περιοχή μας. Η επικίνδυνη καταδίωξη μεταναστών που θα σταματήσει στη δυτική έξοδο της Κομοτηνής, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά παράδειγμα ενός φαινομένου σε ένταση. Αντίστοιχα εντείνεται και η αστυνόμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μία χαλασμένη φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση σε πολυσύχναστο σημείο της Κομοτηνής, αποδεικνύει την ανευθυνότητα φορέων όπως ο ΟΣΕ. Η διάβαση στην παλιά οδό Ξάνθης τέθηκε εκτός λειτουργίας και το μόνο που έγινε ήταν να τοποθετηθεί μία πινακίδα περί διέλευσης των οδηγών με δική τους ευθύνη. Μετά την  κατακραυγή που ακολουθεί του δημοσιεύματος ο ΟΣΕ βρίσκει τα αντανακλαστικά για να επισκευάσει τη διάβαση.

Μήνας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι ο Σεπτέμβριος. Η Ροδόπη εκπροσωπείται σε αυτήν, για πρώτη φορά, με κοινό περίπτερο των δύο Επιμελητηρίων, Εμπορικό και Βιομηχανικό, Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, ιδιαίτερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής, που ζητούν όχι προφορικές δεσμεύσεις αλλά πράξεις.

Ένα νοσηρό γεγονός διαδραματίζεται αυτόν τον μήνα, με θύματα κουτάβια. Εφτά κουτάβια εντοπίζονται αποκεφαλισμένα στο Λαμπρό του Δήμου Αρριανών, με τους κατοίκους να καταδικάζουν την ενέργεια αυτή εις βάρος των ανυπεράσπιστων ζώων. Η καταγραφή των περιστατικών κακοποίησης, από τον "Χ", σε συνέχεια αυτού του γεγονότος, δείχνει 19 περιστατικά το πρώτο επτάμηνο του 2018.
Η πτώση ενός μη επανδρωμένου σκάφους του Στρατού κινητοποιεί τις αρχές στη Ροδόπη. Σε περιοχή έξω από τον οικισμό Ασωμάτων θα καταπέσει, αφού εμφανίσει μηχανική βλάβη. Με γρήγορες ενέργειες ο Στρατός απομακρύνει το σκάφος και δίνει τις απαραίτητες απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης.

Η πολιτική είδηση του μήνα έρχεται διά στόματος δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη. Ανακοινώνει στην ομάδα του την απόφασή του να μην είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές το 2019 και επιβεβαιώνει πλήρως μία φημολογία που τον ακολουθούσε για αρκετό καιρό. Οι επόμενες κινήσεις δρομολογούνται από τους «μνηστήρες» της θέσης του επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Πολιτών».

Το έργο μαμούθ ξεκινάει και δεν είναι άλλο από το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής. Η υπερψήφιση στη Βουλή της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της υγείας, δίνει το έναυσμα για τις πρώτες ενέργειες στην περιοχή μας. Ο Στρατός αναλαμβάνει την καθαριότητα του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο. Απομακρύνει μπάζα και απορρίμματα, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Δήμου Κομοτηνής για άμεση παρέμβαση στο οικόπεδο και προκειμένου να αποφευχθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 

Οκτώβριος
Με μία καλή είδηση από το Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης εκκινεί ο Οκτώβριος. Πρωταγωνιστής ο καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος και το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών που εισάγει την εκμάθηση της ποντιακής γλώσσας. Η είδηση γίνεται πανελληνίως γνωστή και η αποδοχή που γνωρίζει είναι τεράστια, με προσωπικότητες και φορείς να εξάρουν την ενέργεια εισαγωγής της εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Η κάλπη θα δείξει ως νέο επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών» τον Γιάννη Γκαράνη. Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν τον προηγούμενο μήνα από την ανακοίνωση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη να μην είναι ξανά υποψήφιος, λαμβάνουν πλέον επίσημο χαρακτήρα. Στην κάλπη που στήνεται για τα μέλη της παράταξης, ο Γιάννης Γκαράνης υπερτερεί υπέρ των συνυποψηφίων του Νίκο Σωτηρακόπουλο και Κλεοπάτρα Στογιαννίδου η οποία τελευταία στιγμή αποσύρθηκε. Παρών στην εκλογική διαδικασία ο απερχόμενος δήμαρχος Κομοτηνής και επικεφαλής της παράταξης. Μία είδηση που θα συζητηθεί είναι η πρόταση της Ελένης Λαφτσή, επικεφαλής της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» για συγκρότηση ενός ευρύτερου αυτοδιοικητικού μετώπου για τον Δήμο Κομοτηνής.

Το αντάρτικο, όμως, έρχεται από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης κάνει γνωστή την πρόθεσή του να ηγηθεί συνδυασμού ως επικεφαλής στις εκλογές του Μαϊου 2019. Δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί, εντός του μήνα, ότι το «γαλάζιο» χρίσμα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ δίνεται στον Χρήστο Μέτιο. Ανακοινώνεται μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Στην Κομοτηνή καταφθάνει για να κατευνάσει αντιδράσεις και να ενώσει ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Υπεραμύνεται της επιλογής Χρήστου Μέτιου και καλεί σε συσπείρωση, ενώ δεν διστάζει να απειλήσει και με διαγραφές.
Η Λευκή Νύχτα αγκαλιάζεται και φέτος από την αγορά της Κομοτηνής. Ο χρόνος διεξαγωγής αλλάζει και γίνεται Οκτώβριο, αντί Σεπτέμβριο, με επιπλέον στόχευση το νέο καταναλωτικό κοινό που πλέον αποτελούν οι νέοι φοιτητές του ΔΠΘ. Η κατανάλωση μέχρι τα μεσάνυχτα, συνοδεύεται από ψυχαγωγικές δράσεις σε 15 εμπορικά σημεία της Κομοτηνής.

Περίοδος συγκομιδής βαμβακιού είναι η τρέχουσα για τους παραγωγούς στη Ροδόπη. Η συγκομιδή εξελίσσεται σε φουλ ρυθμούς, όμως επικρατεί προβληματισμός στις τάξεις των καλλιεργητών, αφού τα χωράφια δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Και πάλι από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών έρχεται η επόμενη καλή είδηση του μήνα. Είναι η ίδρυση του «Ρωσικού κόσμου» που φιλοδοξεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Ακόμη όμως ένα τμήμα πρωταγωνιστεί στις καλές ειδήσεις του μήνα. Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας κινητοποιεί το δυναμικό του και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής το κοινωνικό φροντιστήριο. Έναρξη μαθημάτων έχουμε και στο κοινωνικό φροντιστήριο της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στις ιδιαίτερες ειδήσεις του μήνα, το πέπλο αράχνης που σκεπάζει μία μεγάλη περιοχή παραπλεύρως της λίμνης Βιστωνίδας. Το φαινόμενο έχει επιστημονική εξήγηση και αυτήν δίνει στον «Χ» η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας, Ευτέρπη Πατετσίνη.
 

Νοέμβριος
Με την εκκίνηση των έργων ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο Κομοτηνής, αρχίζει ο μήνας Νοέμβριος. Από την οδό Σωκράτους, που ενώνει τον πεζόδρομο της Βενιζέλου με την πλατεία Αρχ. Χρυσάνθου, ξεκίνησε το έργο. Ο Δήμος Κομοτηνής τελεί εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για να ξεκινήσει η διάνοιξη του πεζοδρόμου γύρω από το βυζαντινό τείχος.
Η επιχειρηματικότητα που πλήττεται από την υψηλή φορολογία και την μείωση της κατανάλωσης, αποτυπώνεται στις Σάπες που ερημώνουν επιχειρηματικά. Κάθε μήνα καταγράφονται όλο και λιγότεροι επαγγελματίες, με τα μέλη της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαπών, να κάνουν τίμιο αγώνα κόντρα σε μεγάλες αντιξοότητες.

Στην πολιτική επικαιρότητα ο Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί ομιλία στην Κομοτηνή για την Συμφωνία Πρεσπών, τη Θράκη και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Έχει μόλις παραιτηθεί από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, ερχόμενος σε ρήξη με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. "Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου" σχολίασε από την Κομοτηνή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για τη διάψευση Καμμένου στα περί Σόρρος, μία αναφορά που είχε προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Μία εξέλιξη που σηματοδοτεί την αλλαγή στα δεδομένα υδροδότησης του Δήμου Κομοτηνής,  είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής. Πρωταγωνιστεί η ΔΕΥΑ Κομοτηνής που θα καταθέσει πρόταση 7 εκ. ευρώ στο ΠΕΠ ΑΜ-Θ.

Στο νομό Ροδόπης ενώ ο εισαγγελέας ψάχνει τους υπαίτιους της πτώσης της γέφυρας Κομψάτου, ενώ έναν και πλέον χρόνο μετά την κατάρρευσή της, καταγράφεται δεύτερη πτώση γέφυρας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μετά την περσινή πτώση της μεγάλης γέφυρας Κομψάτου στην Ροδόπη, σειρά είχε ο νομός Καβάλας στο μητρώο ...πεσμένων γεφυρών. Η γέφυρα καταρρέει σε σημείο μέσα στην πόλη της Καβάλας, εγκλωβίζοντας ένα γερανοφόρο όχημα και ένα Ι.Χ. Δεν υπάρχουν τραυματίες, όμως η πτώση της γέφυρας εγείρει σοβαρή ανησυχία για την συντήρηση υποδομών.


Η επικαιρότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλούσια αυτόν τον μήνα. Καταρχήν ο Αντώνης Γραβάνης ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής. "Διαθέτω την εμπειρία, επαγγελματική και πολιτική για να οδηγήσω την πόλη μας σε δρόμους οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης", λέει ο ίδιος. Στον Δήμο Μαρώνειας - Σαπών ο Απόστολος Ιωάννου μας εξηγεί γιατί αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος. Με παρελθόν είκοσι ετών στην αυτοδιοίκηση, κρίνει ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσει δημαρχιακό θώκο. Σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ ο Κώστας Κατσιμίγας κάνει γνωστή την υποψηφιότητά του, αναφέροντας "διεκδικώ την Περιφέρεια ΑΜΘ με στηρίξεις, αλλά όχι με χρίσματα". Μετά τα Χριστούγεννα η ανακοίνωση των ονομάτων του συνδυασμού, μιλάει για την Περιφέρεια και το πρόγραμμά του.

Στην επικαιρότητα του Νοεμβρίου καταγράφουμε την πρώτη παιδική χαρά προσβάσιμη για παιδιά με αναπηρία στην Κομοτηνή, που βρίσκεται μέσα στο ειδικό σχολείο της πόλης και αναμένεται να ανοίξει για όλα τα παιδιά της πόλης. Η δημοτική αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις σε άλλες μία ή δύο παιδικές χαρές, με την προσθήκη παιχνιδιών για άτομα με αναπηρία και προδιαγραφών ασφαλείας. Θετική εξέλιξη εκ μέρους της δημοτικής αρχής Κομοτηνής είναι και αυτή που αφορά τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Κατά δύο έτη παρατείνεται η συγχρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 2014-2020 για τη δομή καταφύγιο για γυναίκες και τα παιδιά τους.
Το τέλος του έτους πλησιάζει και μαζί του και η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τους μόνιμους κατοίκους της Ροδόπη. Το θέμα ανακινεί πρώτος με επιστολή του στον Σπίρτζη, ο επικεφαλής της παράταξης Σπάρτακος Κώστας Καραΐσκος και καλεί τον υπουργό να παρατείνει το μέτρο τουλάχιστον για μια διετία.

Συγκλονίζει το πολύνεκρο δυστύχημα με θύματα μετανάστες, που διαμελίστηκαν από τρένο σε σιδηροδρομική διάβαση στο νομό Ροδόπης. Τρεις επιβεβαιωμένοι νεκροί από την Αστυνομία. Παρασύρθηκαν θανάσιμα από βραδινό τρένο και βρέθηκαν κατά το δρομολόγιο του πρωινού τρένου της επομένης. Οι διασώστες που σπεύδουν στο σημείο, μεταξύ Βέννας και Φύλακα, συλλέγουν ανθρώπινα απομεινάρια.

Οι πλημμύρες δεν θα λείψουν από την Ροδόπη, με τον ποταμό Τραύο να "πνίγει" καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι αγρότες της Νέας Καλλίστης διαμαρτύρονται, γιατί διαχρονικά συμβαίνει το ίδιο πρόβλημα στο ίδιο σημείο μετά από κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Πλημμύρισε, όμως, και η μονή Παναγίας Φανερωμένης, παρά το έργο των 235.000 ευρώ. Το αντιπλημμυρικό έργο που εκτελέστηκε πρόσφατα δεν κατάφερε να αποσοβήσει πλήρως τα πλημμυρικά φαινόμενα.
 

Δεκέμβριος
Η διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, είναι αναμφισβήτητα η είδηση του μήνα. Ο υπουργός Παιδείας φέρεται να έδωσε το πράσινο φως για την ίδρυση, όμως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει άλλη άποψη. Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ζητάει η Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, το θέμα πάει στη Βουλή μέσω Ιλχάν Αχμέτ. Αποχή αποφασίζουν  οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της εφετειακής περιφέρειας Θράκης. Με προσωρινό λουκέτο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιδρά η Νομική Κομοτηνής. Αποφασίζεται να κλείσει για μερικές μέρες η σχολή. Στην Κομοτηνή γίνεται μεγάλη διαμαρτυρία κατά της διαφαινόμενης ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Ειρήνης, με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών Νομικής Δ.Π.Θ. συγκεντρώθηκαν για ομιλίες και κατόπιν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πολλοί φοιτητές, αλλά και φορείς της Ροδόπης, δικηγόροι, δικαστικοί κι όχι μόνο.

Ακολουθεί η ομόφωνη καταδίκη των υποτιμητικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας για περί "σουβλακίων" και rooms to let, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στην Κομοτηνή. Συστήνεται επιτροπή αποτελούμενη από πέντε καθηγητές και πέντε φοιτητές, που θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Φωνή και από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής. Το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης υιοθέτησε η πλειοψηφία, δικό της ψήφισμα κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο βίαιος θάνατος της νεαρής φοιτήτριας από το Διδυμότειχο Ελένης Τοπαλούδη. Νεκρή σε παραλία της Ρόδου θα βρεθεί η νεαρή κοπέλα και όλα δείχνουν δολοφονία. Ο πατέρας της, αντιδήμαρχος στο Διδυμότειχο, ταξιδεύει στο νησί για να παραλάβει την σορό της κόρης του. Οργή και θλίψη στην κηδεία της Ελένης Τοπαλούδη, που γίνεται σε κλίμα οδύνης στο Διδυμότειχο.  Απονομή δικαιοσύνης ζητούν οι γονείς της και όλη η πόλη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η κοπέλα. Θα ακολουθήσουν καταιγιστικής εξελίξεις με τις συλλήψεις δύο νεαρών αγοριών, που φέρονται να είναι οι δολοφόνοι της κοπέλας. Ο ένας επιρρίπτει το βάρος της ευθύνης στον άλλο και τελικά προφυλακίζονται σε διαφορετικές φυλακές. Ο ξυλοδαρμός του ενός από συγκρατούμενους του, οδηγεί στην απόφαση μεταφοράς τους στις φυλακές Γρεβενών.

Στις 10 Δεκεμβρίου άρχισαν οι δηλώσεις Κτηματολογίου στο υπόλοιπο της Ροδόπης. Σύμφωνα με το αποκλειστικό του "Χ" η κτηματογράφηση ξεκίνησε και αφορά 400.000 δικαιώματα επί ακινήτων, ενώ τέθηκε σε λειτουργία το Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή.  Αφορά  35 δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμοί). 
Με μικρή συμμετοχή, αλλά αιτήματα που αφορούν χιλιάδες πολίτες, γίνεται κινητοποίηση πολιτών στα διόδια Μέστης, ενόψει της λήξης της ελεύθερης διέλευσης. Και ενώ διά στόματος κυβερνητικών βουλευτών της Θράκης ανακοινώνεται απαλλαγή πληρωμής διοδίων και για το 2019 για τους μόνιμους κατοίκους, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι προβάλλουν την αντίδρασή τους στην επιβολή πολλών διοδίων, ζητούν την επ' αόριστον απαλλαγή των μονίμων κατοίκων και δείχνουν τους πολίτες που χρησιμοποιούν καθημερινά την Εγνατία Οδό για να μετακινηθούν μεταξύ των όμορων νομών ή για να κάνουν χρήση υπηρεσιών, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Λιμενικοί και ψαράδες στη Μαρώνεια σώζουν 33 μετανάστες, ανάμεσά τους νήπια. Στην Αλεξανδρούπολη με αλιευτικό σκάφος μεταφέρθηκαν οι άνθρωποι, στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους μεταφέρθηκε το σκάφος. Αυξάνουν τα περιστατικά διακίνησης μέσω Θρακικού Πελάγους.

Αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα βρίσκονται παραθεριστές της παραλίας Μέσης. Ξηλώνεται ο οικισμός παραλίας Μέσης, ενώ σε πολλές χιλιάδες ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα για αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις στο αιγιαλό.
Στην εκπνοή του έτους γίνεται γνωστή η καταδίκη της Ελλάδας στην υπόθεση που άλλαξε τη Σαρία στη Θράκη, όπως πρώτος ο "Χ" φέρνει στο προσκήνιο. Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση Chatitze Molla Sali κατά Ελλάδας που έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το δικαίωμα των ανθρώπων που ανήκουν στη μειονότητα της Θράκης να υπάγονται στα κοινά δικαστήρια και τον Αστικό Κώδικα, επιβεβαίωσε με πανηγυρικό τρόπο, και κυρίως ομόφωνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η υπόθεση προκάλεσε καταρχήν την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την Κομοτηνή για αλλαγή στη Σαρία και στη συνέχεια την κατάθεση και ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης.

Μήνας εορτών τέλος ο Δεκέμβριος, με τον Δήμο Κομοτηνής να αξιοποιεί τον πάρκο Αγίας Παρασκευής για χριστουγεννιάτικες δράσεις και το 3ο Santa Run να συγκεντρώνει πολλές συμμετοχές και 1.300 μπουκάλια ελαιόλαδο για φτωχές οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής.

Στην εκπνοή του μήνα και του έτους θα μάθουμε ότι σε ισχύ παραμένουν οι υφιστάμενες απαλλαγές – εξαιρέσεις από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων του αυτοκινητόδρομου, για κατοίκους όμορων περιοχών, ανέργους και ΑμεΑ, που θεσμοθετήθηκαν με Αποφάσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Παράλληλα δεν αλλάζει από την Πρωτοχρονιά η Τιμολογιακή Πολιτική τελών – διοδίων και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr