Ανατροπές και νέοι δήμαρχοι στους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης | xronos.gr
ΟΣΟΙ ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΡΟΔΟΠΗ, ΕΒΡΟ, ΞΑΝΘΗ, ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑ

Ανατροπές και νέοι δήμαρχοι στους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

04/06/19 - 10:00

Ανατροπές και υψηλά ποσοστά αποχής χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των χθεσινών επαναληπτικών εκλογών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ανανέωση στην πλειοψηφία των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έφερε η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 2 Ιουνίου, με τις ανατροπές και την υψηλή αποχή, να σηματοδοτούν δραστικές αλλαγές στις διοικήσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Στο Νομό Ροδόπης δύο στους τέσσερις δημάρχους εκλέγονται για πρώτη φορά στον δημαρχιακό θώκο, ενώ δύο έχουν διατελέσει δήμαρχοι και στο παρελθόν. Εξελέγησαν οι εξής: Στον Δήμο Κομοτηνής ο Ιωάννης Γκαράνης με ποσοστό 57,57, στον Δήμο Αρριανών ο Αμέτ Ριτβάν επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με ποσοστό 52,17%, στον Δήμο Ιάσμου ο Μουμίν Οντέρ με ποσοστό 65,98% και στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών ο Ντίνος Χαριτόπουλος με ποσοστό 53,46%.

ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Στο Νομό Ξάνθης εξελέγησαν, στον Δήμο Ξάνθης ο Εμμανουήλ Τσέπελης με 51,66%, αφήνοντας πίσω του τον νυν δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, στον Δήμο Αβδήρων επανεκλέχτηκε ο Γεώργιος Τσιτιρίδης με ποσοστό 54,42%, στον Δήμο Μύκης ο Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν με ποσοστό 53,61%, με τον σημερινό δήμαρχο Τζεμήλ Καπζά να πηγαίνει στην αντιπολίτευση και στο Δήμο Τοπείρου επανεξελέγη ο Μίχογλου Θωμάς με ποσοστό 57,71%. Στον Δήμο Μύκης ο νέος δήμαρχος θα έχει 7 έδρες και ο απερχόμενος 9 έδρες.

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ανατροπές σημειώθηκαν και στους τέσσερις δήμους του Έβρου, όπου διεξήχθη ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, αφού και στην Αλεξανδρούπολη και στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί αλλά και στη Σαμοθράκη, η κάλπη έφερε αλλαγές στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τους δημαρχιακούς θώκους. Σημειώνουμε ότι μόνο ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης είχε επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, με 52,22% επικράτησε ο Γιάννης Ζαμπούκης έναντι του σημερινού δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, που συγκέντρωσε το 47,78%. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο νέος δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος Ευάγγελος Λαμπάκης 15 έδρες. 

Στον Δήμο Διδυμοτείχου ο Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου εξελέγη δήμαρχος με 52,05%, αφήνοντας δεύτερο τον Χρήστο Τοκαμάνη, που συγκέντρωσε 47,95%. Στο Διδυμότειχο ο νέος δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου πήρε 7 έδρες και ο χαμένος Χρήστος Τοκαμάνης, 10.

Στον Δήμο Σουφλίου ο σημερινός δήμαρχος Βαγγέλης Πουλιλιός, με το 47,49% που έλαβε, ηττήθηκε από τον Παναγιώτη Καλακίκο, που αναδείχθηκε νικητής με 52,51%.  Στον δήμο Σουφλίου ο νέος δήμαρχος θα έχει 10 έδρες και ο απερχόμενος 13.  Τέλος, στον Δήμο Σαμοθράκης, δήμαρχος θα είναι ο Νίκος Γαλατούμος, που επικράτησε με 53,11%, έναντι 46,89% που συγκέντρωσε ο σημερινός δήμαρχος Αθανάσιος Βίτσας. Στον Δήμο Σαμοθράκης ο νέος δήμαρχος θα έχει μια έδρα λιγότερη από την αντιπολίτευση.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στον Δήμο Καβάλας εκλέχτηκε νέος δήμαρχος ο Θεόδωρος Μουριάδης με ποσοστό 61,82%. Η απερχόμενη δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα συγκέντρωσε ποσοστό της τάξεως του 38,18%. Η αποχή άγγιξε το 59,19% από το 46,03% της πρώτης Κυριακής.  Στην Καβάλα ο νέος δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης έχει 9 έδρες και η απερχόμενη Δήμητρα Τσανάκα 12 έδρες. Αλλαγή σκυτάλης είχαμε και στον Δήμο Θάσου. Εκεί ο Ελευθέριος Κυριακίδης με 60,82% επικράτησε του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Χατζηεμμανουήλ ο οποίος συγκέντρωσε 39,18%. Σημειώνουμε πως ήδη στον πρώτο εκλογικό γύρο είχαν εκλεγεί στον Δήμο Παγγαίου με 59,15% ο Φίλιππος Αναστασιάδης κι ο Σάββας Μιχαηλίδης στο Δήμο Νέστο με 53,19%.

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
Στο νομό της Δράμας, από την πρώτη Κυριακή είχε εκλεγεί δήμαρχος μόνο σε έναν από τους πέντε δήμους, στο Δήμο Προσοτσάνης όπου νικητής αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Αθανασιάδης με ποσοστό 50,66%. Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής 2 Ιουνίου, επανεξελέγη στον Δήμο Δράμας ο Χριστόδουλος Μαμσάκος με 53,79%. Ο αντίπαλός του, Κυριάκος Χαρακίδης συγκέντρωσε ποσοστό 46,21%. Η αποχή από 43,96% την πρώτη Κυριακή, άγγιξε το 57,11%. Ο Δήμος Δοξάτου πέρασε στα χέρια του Θέμη Ζεκερίδη ο οποίος επικράτησε με ποσοστό 52,81% έναντι του Δημήτρη Δαλακάκη που συγκέντρωσε 47,19%. Στον Δήμο Δοξάτου, ο νέος δήμαρχος Θέμης Ζεκερίδης θα έχει 7 έδρες και ο χαμένος της αναμέτρησης Δημήτρης Δαλακάκης 8.  Νέος δήμαρχος στο Κάτω Νευροκόπι εκλέγεται ο Γιάννης Κυριακίδης με 55,82%. Ο Λευτέρης Ταμπουρίδης, που είχε προηγηθεί στον πρώτο γύρο, συγκέντρωσε τελικά ποσοστό 44,18%. Στον Δήμο Παρανεστίου ο δημαρχιακός θώκος με ποσοστό 56,36% περνά στα χέρια του Αναστάσιου Καγιάογλου. Η απερχόμενη δήμαρχος Αλεξάνδρα Σωτηριάδου συγκέντρωσε ποσοστό 43,64% ενώ η αποχή 57,63%.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr