Αντάμωσαν οι Ξυλαγανιώτες | xronos.gr
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

Αντάμωσαν οι Ξυλαγανιώτες

23/08/17 - 11:00

13-15 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στον οικισμό

Κατάμεστη ήταν η πλατεία Ξυλαγανής για τρεις ημέρες, καθώς το τριήμερο 13-15 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Το συναπάντημα Ξυλαγανιωτών, που αλλού παρά στην Ξυλαγανή, ενταγμένο στο φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών "Απόσταγμα Πολιτισμού", πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Μαρώνειας-Σαπών και την Κοινωφελή Επιχείρησης Μαρώνειας-Σαπών. 


Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν εμφανίσεις παραδοσιακών συγκροτημάτων και φυσικά γλέντι και χορό. Κορύφωσή τους ήταν ο Δεκαπενταύγουστος, όταν και θα βραβεύτηκαν οι επιτυχόντες του Λυκείου Ξυλαγανής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.


Πιο αναλυτικά, στις 13 Αυγούστου μουσική έπαιξαν οι "Λαλητάδες της Ροδόπης" ενώ χόρεψε το συγκρότημα του συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών ν. Ροδόπης "Ο Άγιος Βασίλειος". Την επομένη χόρεψαν τα χορευτικά της Στέγης Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας "Φιλοτέχνες" συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος "Ορφέας".


Στο αποκορύφωμα της 15ης Αυγούστου έπαιξε το γνωστό σχήμα "Θρακόμελο", ενώ χόρεψαν οι ντόπιοι, δηλαδή τα μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής (ΠΟΞ).


Παρών στο τριήμερο και ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο οποίος μίλησε για το αντάμωμα, ως θεσμό. "Το αντάμωμα, ένα από τα πλέον πετυχημένα των τελευταίων ετών, σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μαρώνειας-Σαπών στο οποίο εντάσσεται τόσο για λόγους σημειολογίας όσο και ουσίας. 


Η Ξυλαγανή και γενικά ο δήμος μας, κάθε καλοκαίρι γίνεται ο τόπος που χτυπά δυνατά η παράδοση", είπε, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε την παράδοση ως "μια πολύτιμη κληρονομιά που αποτελεί στοιχεία της ιστορικής μας αυτογνωσίας".


Ο δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου, σημειώνοντας ότι  "το αντάμωμα αποτελεί και ευκαιρία επίσκεψης στο γενέθλιο τόπο όλων των Μπογιαλικιωτών-Ξυλαγανιωτών. Η συμμετοχή του κόσμου καθ' όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων ήταν πολύ μεγάλη".
Ο κος Σταυρίδης αναφέρθηκε και στις βραβεύσεις των επιτυχόντων μαθητών, χαρακτηρίζοντάς τις ως επαίνους προς τους νέους. "Τιμάμε τους επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια της χώρας θέλοντας να επαινέσουμε την δικαίωση των προσπαθειών των παιδιών αυτών και ταυτόχρονα να στείλουμε παντού ένα μήνυμα ότι η Θράκη είναι εδώ και εξακολουθεί να μετρά επιτυχίες σε αυτή τη δυσοίωνη εποχή. 


Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια στα παιδιά τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους", είπε, ενώ καταλήγοντας ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν σε αυτό το εγχείρημα, μουσικούς, μέλη συλλόγων, τοπική κοινωνία, αλλά και όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις. "Όλοι μαζί μας πρόσφεραν στιγμές μοναδικές που θα θυμόμαστε καιρό", ανέδειξε. 


Οι βραβευθέντες μαθητές: 
ΔΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΗ - Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου Τ.Ε. και Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Καβάλα) - Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε. ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.


ΖΩΪΔΟΥ ΕΛΕΩΝΟΡΑ - Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο) Πανεπιστήμιο Πατρών.


ΙΜΠΙΣ ΜΠΟΥΣΕ -Τεχνολογίας Τροφίμων (Καρδίτσα) ΤΕΙ Θεσσαλίας.


ΚΑΛΤΣΙΔΟΥ ΝΑΤΑΛΙΑ-ΕΛΕΝΗ - Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.


ΤΑΣΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - Χημικών Μηχανικών (Θεσσαλονίκη) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


ΤΣΑΤΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - Ευελπίδων (ΣΣΕ) – Όπλα Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.


ΧΑΛΗΛ ΑΪΚΟΥΤ - Μηχανολόγων & Αεροναπηγών Μηχανικών (Πάτρα) Πανεπιστήμιο Πατρών.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr