Από τα συντρίμμια των σεισμών γεννήθηκε το ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης | xronos.gr
ΑΦΟΡΜΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ

Από τα συντρίμμια των σεισμών γεννήθηκε το ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης

27/06/18 - 10:00

Οι συζητήσεις που έγιναν γνωστές τότε ως η «ελληνοτουρκική διπλωματία των σεισμών»,με την ελπίδα για μια σημαντική ανάκαμψη στις διμερείς σχέσεις, επανέρχονται σήμερα ξανά στο προσκήνιο

Ήταν 17 Αυγούστου του 1999 όταν ο σεισμός του Ιζμίτη καταγράφεται ως μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, ενώ χιλιάδες ήταν και οι τραυματίες. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές και σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές. Ούτε έναν μήνα μετά στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με μέγεθος 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, προκαλεί 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.  Αυτή η ιδιόμορφη διαδοχή των σεισμών και η αμοιβαία βοήθεια των δύο χωρών, έδωσαν την αφορμή για συζητήσεις οι οποίες έγιναν γνωστές ως η «ελληνοτουρκική διπλωματία των σεισμών», με την ελπίδα για μια σημαντική ανάκαμψη στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες είχαν αμαυρωθεί από δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας. 

Από τα συντρίμμια αυτών των δύο σεισμών και κυρίως από το κύμα αλληλεγγύης που προκάλεσαν αυτές οι φυσικές καταστροφές, γεννήθηκε το ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης. Ο γεννημένος στα Μάλγαρα της Ραιδεστού αλλά με καταγωγή από τη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης Σεφέρ Γκουβέντς γραμματέας του ιδρύματος με έδρα την Κωνσταντινούπολη βρέθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί (καπετάν Κεμάλ) και η παρουσία του αυτή ήταν η αφορμή για να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για την "ελληνοτουρκική διπλωματία των λαών".
Ο κος Γκουβέντς ανέδειξε την αλληλεγγύη ως την αφορμή εκείνη για να δημιουργηθεί το ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης. Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο κοινό της Κομοτηνής, όταν συνέβη ο σεισμός στην Τουρκία εξεπλάγην και ο ίδιος από τη βοήθεια που έλαβε η χώρα του και πληγέντες πολίτες της από την Ελλάδα. Προς μεγαλύτερη έκπληξη και χαρά ανακάλυψε ότι η βοήθεια αυτή "ενορχηστρώθηκε" από Έλληνες που είχαν καταγωγή από την Πόλη. Η αναζήτηση αυτή και τα αισθήματα ανθρωπιάς που δημιούργησε αυτή η κίνηση γέννησε το ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης. 

Το ίδρυμα έχει έδρα του την Κωνσταντινούπολη και για τους καταστατικούς σκοπούς του μας μιλάει ο γραμματέας του Σεφέρ Γκουβέντς. "Το ίδρυμά μας ιδρύθηκε από τα παιδιά και τα εγγόνια όσων έχουν ανταλλαγεί βάση της συνθήκης της Λωζάννης που έγινε η υποχρεωτική ανταλλαγή. Ο στόχος του ιδρύματος είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδος και της Τουρκίας. Να συμβάλει στην διαφύλαξη των αρχαιολογικών μνημείων που έχουν μείνει από την ανταλλαγή των πληθυσμών σε κάθε χώρα", σημειώνει και λέει "η ανταλλαγή είναι μια υποχρεωτική μετανάστευση και είναι μεγάλος πόνος για όσους υπέστησαν αυτή την ανταλλαγή και αυτό ισχύει και για τα δύο μέλη αυτής της ανταλλαγής, τους ορθόδοξους Έλληνες που ήρθανε στην Ελλάδα και τους τούρκικους πληθυσμούς που πήγανε και εγκαταστάθηκαν στην Τουρκία". Σήμερα το ίδρυμα διεξάγει επιστημονικές έρευνες γύρω από το ζήτημα της ανταλλαγής "δουλεύουμε για να γίνει κατανοητό από περισσότερους ανθρώπους αυτή η πραγματικότητα της ανταλλαγής. Στόχος μας όλης αυτής της προσπάθειας είναι να μην αναγκαστούν άνθρωποι παρά την θέλησή τους να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη τους", αναφέρει. Αυτό είναι ένα μήνυμά μας, μία έκκληση προς τις ηγεσίες των δύο χωρών τον ρωτάμε. "Δεν είναι μια έκκληση μόνο προς αυτές τις κυβερνήσεις, ταυτόχρονα είναι μια γενικότερη έκκληση γιατί το πρόβλημα το μεταναστευτικό είναι από τα βασικά προβλήματα των ημερών μας", μας απαντάει.  

Ο Σεφέρ Γκουβέντς γεννημένος στα Μάλγαρα της Ραιδεστού έμαθε από πολύ μικρός ότι κατάγεται από το Εγριμπουτζάκ. Οι γονείς του κατάγονται από την Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και μετά την ανταλλαγή εγκαταστάθηκαν στα Μάλγαρα. Η μητέρα του και ο πατέρας του μιλούσαν για το χωριό στο οποίο μεγάλωσαν, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την ανταλλαγή και την εγκατάστασή τους στην Τουρκία. 

Ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων Λωζάνης μιλάει για τις αγαστές σχέσεις που έχει το ίδρυμα με τα προσφυγικά σωματεία στην Ελλάδα, τις κοινές πολιτιστικές δράσεις και τη συμβολή στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών Τουρκίας και Ελλάδας. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr