Από τις Σάπες ξεκινούν τρεις νέες δράσεις κατά του χρυσού | xronos.gr
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Από τις Σάπες ξεκινούν τρεις νέες δράσεις κατά του χρυσού

25/10/19 - 10:00

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαρωνείας - Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου

Τρεις νέες δράσεις κατά του χρυσού σχεδίασαν και θέτουν σε εφαρμογή οι δήμαρχοι Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλη Λαμπάκη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο και η συνάντηση όπου σχεδιάστηκαν τα βήματα έγινε στο γραφείο του το βράδυ της Τετάρτης 23/10 στο δημαρχείο Σαπών και θα επαναληφθεί την προσεχή Τετάρτη. 

Ποιες είναι οι κινήσεις 
Στη σύσκεψη μεταξύ των τεσσάρων αυτοδιοικητικών σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις, που έχουν αντιστοιχηθεί και κατ’ άτομο:

Ντίνος Χαριτόπουλος: Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να κλεισθούν ημερομηνίες συνάντησης μαζί τους, στις οποίες θα ενημερωθούν για το πρόβλημα και την επικινδυνότητα των χρυσωρυχείων και θα ζητηθεί η συστράτευση τους με τον αγώνα της κοινωνίας της περιοχής.

Γιάννης Ζαμπούκης: Οργάνωση συνεντεύξεων σε ΜΜΕ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να επικοινωνηθεί η κατάσταση πανελλαδικά.

Γιάννης Γκαράνης: Οργάνωση συνέντευξης στα ΜΜΕ της Κομοτηνής ώστε όλοι να λάβουν γνώση της κατάστασης και των κινήσεων που γίνονται.

Στις συνεντεύξεις θα συμμετέχουν και άλλοι θεσμικοί καθώς και εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου κατά του χρυσού.

Ετοιμάζεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Οι αυτοδιοικητικοί προτίθενται να ζητήσουν και τη συνδρομή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης και γι’ αυτό θα ανατεθεί στους επίκουρους καθηγητές της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ.κ. Χρήστο Δετσαρίδη και Αθανάσιο Τσιρωνά, η άσκηση νομικών προσφυγών για την ακύρωση της «επένδυσης» των χρυσωρυχείων.

Το οικονομικό κόστος όλων αυτών των δράσεων θα αναλάβουν από κοινού οι δήμοι Σαπών και Αλεξανδρούπολης μέσω κοινής προγραμματικής σύμβασης που θα υπογράψουν. 

Αψιμαχία Φάμελλου – Γεωργιάδη στη Βουλή για το χρυσό
Εν τω μεταξύ και ενώ στη Θράκη συμβαίνουν αυτά, στην Αθήνα το θέμα της εξόρυξης χρυσού αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος επί ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου. Αυτό που παραδέχτηκε πάντως ο κος Γεωργιάδης είναι ότι η εξορυκτική διαδικασία του χρυσού εντάσσεται στον νέο αναπτυξιακό νόμο (στις λεγόμενες κρατικές ενισχύσεις) που προωθεί η Νέα Δημοκρατία. 

Την ίδια ώρα βέβαια, προμετωπίδα του anti-gold αγώνα –τουλάχιστον στη Θράκη- είναι η αλλαγή του Μεταλλευτικού Κώδικα για να γίνει αυστηρότερη η διαδικασία εκμετάλλευσης του χρυσού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης διατείνεται ότι η ένταξη του χρυσού στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο δεν αφορά την Eldorado, αλλά τον χρυσό ως ορυκτό γενικά και τα ενδεχόμενα νέα projects εκμετάλλευσής του.

Βολές Γκαρά κατά βουλευτών της ΝΔ
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σωκράτη Φάμελλο και η Εβρίτισσα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, σχολίασε την ένταξη της εξορυκτικής διαδικασίας του χρυσού στον αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ, λέγοντας: «Αναρωτιέμαι, οι βουλευτές της ΝΔ στη Θράκη θα υπερψηφίσουν το άρθρο 3; Θα υπερψηφίσουν τις εξορύξεις χρυσού και τη χρηματοδότησή τους; Οι βουλευτές της ΝΔ θα μπουν απέναντι στη βούληση της τοπικής κοινωνίας; στην κοινωνία που θεωρητικά εκπροσωπούν», σημείωσε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr