Απογοήτευση στα σημεία παράδοσης του καπνού στη Ροδόπη | xronos.gr
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

Απογοήτευση στα σημεία παράδοσης του καπνού στη Ροδόπη

23/02/19 - 10:00

Ο κος Αμέτ από τα Αμαράντα φέτος παραδίδει 700 κιλά, ενώ πέρσι 3,5 τόνους, με 4,20 το κιλό, έναντι 5,20 πέρσι, απογοήτευση και για τις αποζημιώσεις

Στις τιμές αλλά και στις ποσότητες, περιγράφεται γλαφυρά η δύσκολη χρονιά που βιώνουν οι καπνοπαραγωγοί στο νομό Ροδόπης. Σε ένα σημείο παράδοσης, μεταξύ Γρατινής και Δοκού, συναντάμε τον κο Αμέτ από τα Αμάραντα. Μεταφέρει στην καρότσα του αγροτικού του οχήματος τον ξεραμένο καπνό, συσκευασμένο σε κούτες. Είναι 400 κιλά και θα πληρωθεί προς 4,20 ευρώ το κιλό. Χαμηλή η τιμή, μας λέει με απογοήτευση και την αποδίδει στην κακή ποιότητα του προϊόντος φέτος. "Οι εταιρείες δεν δίνουν τιμή γιατί δεν είναι καλό το καπνό", μας λέει.

Ο ίδιος φέτος κατάφερε να παράξει μόλις 700 κιλά και αυτά θα παραδώσει στην εταιρεία, ενώ πέρσι είχε παραδώσει 3,5 τόνους. Η διαφορά στην ποσότητα παραγωγής ενδεικτική του πλήγματος που δέχτηκε ο καπνός στο χωράφι από την νεκρωτική ίωση. Ένα φαινόμενο που έπληξε μεγάλο τμήμα της παραγωγής καπνού στο νομό. Κάθε χρόνο καλλιεργεί και παραδίδει καπνό, όμως φέτος ο κος Αμέτ μιλάει για την δυσκολότερη χρονιά. 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν χαρακτήρισε το 2018 ως την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 χρόνων για την καπνοκαλλιέργεια στη Θράκη. Τα λόγια του αυτά επιβεβαιώνονται περίτρανα σήμερα στα σημεία παράδοσης του καπνού και στα πρόσωπα των παραγωγών.

Οι παραγωγοί αναγνωρίζουν ότι, λόγω της νεκρωτικής ίωσης, ο καπνός δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που να κάνει τις εταιρείες εμπορίας να δώσουν υψηλές τιμές. Ως βασική αιτία της καταστροφής στην καπνοκαλλιέργεια θεωρείται η εντομολογική προσβολή των φυτών τα οποία πλέον ως μονοκαλλιέργεια σε πολλά χωράφια και χωρίς εναλλαγές όπως η σύγχρονη γεωργία επιβάλλει έχουν γίνει ευάλωτα. Ο συνδυασμός της προσβολής με τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρσι προκάλεσαν την μειωμένη παραγωγή. Φέτος η μέση τιμή κινείται στα 3,45 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι έφτασε και ξεπέρασε τα 5 ευρώ.

Οι παραγωγοί παραδίδουν τον καπνό και ξέρουν ότι τα χρήματα που θα λάβουν είναι λίγα για να καλύψουν την καθημερινότητα που διαρκώς ακριβαίνει. Την ίδια στιγμή οι αποζημιώσεις των 8,2 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο από την κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο για την αποζημίωση στους παραγωγούς σε όλη την περιοχή, δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στην Θράκη αλλά και στην Καβάλα, όπου η ζημιά εκτιμήθηκε στο 55% της συνολικής παραγωγής, οι αγρότες ενισχύονται με 100 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στις Σέρρες και στη Δράμα, όπου η ζημιά εκτιμήθηκε στο 35%, οι αγρότες ενισχύονται με 65 ευρώ ανά στρέμμα. Επιλέξιμοι είναι οι καλλιεργητές της ποικιλίας μπασμά, της ποικιλίας που επικρατεί στα καπνοχώραφα της Ροδόπης.

Όμως ακόμη και αυτή η αποζημίωση των 100 ευρώ το στρέμμα που όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, αλλά δημιούργησε σε πολλούς αγρότες που λόγω της αύξησης του εισοδήματός τους πάνω από τα 5.000 ευρώ άλλαξαν φορολογικό καθεστώς και θα επιβαρυνθούν με λογιστικά έξοδα.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, μετά την ανακοίνωση των αποζημιώσεων, είχε εμφανιστεί εξοργισμένο προαναγγέλλοντας άλλες ενέργειες όταν ολοκληρωθεί η φετινή εμπορική χρονιά. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr