Αποκλεισμένες από την Εγνατία Οδό οι Σάπες | xronos.gr
ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΕΥΡΙΚΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Αποκλεισμένες από την Εγνατία Οδό οι Σάπες

06/07/19 - 10:00

«Μας καίνε την χειρότερη περίοδο», φωνάζει ο Ντ. Χαριτόπουλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού αλλά δίχως θετικό πόρισμα Σε εξέλιξη το έργο κατασκευής πλευρικών διοδίων, ήδη καταγράφονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην κωμόπολη των Σαπών και τον Δήμο

Αποκλεισμένοι από την Εγνατία Οδό είναι οι κάτοικοι των Σαπών αλλά και όσοι θέλουν να επισκεφτούν τις Σάπες μέσω Εγνατίας, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο κατασκευής των πλευρικών σταθμών διοδίων, το οποίο – σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ – θα ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη Αυγούστου.

Ωστόσο, οι δύο αυτοί μήνες (ή έστω κάποιες ημέρες λιγότερες εάν το έργο επιταχυνθεί) κόβουν την όποια τουριστική ή αγοραστική κίνηση έχει ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών από τον Έβρο. Ασφαλώς, μετά την θέση και των πλευρικών σταθμών διοδίων σε λειτουργία, θα υπάρχουν και καθημερινές οικονομικές επιπτώσεις για τον τόπο, ακόμη κι αν για τους μόνιμους κατοίκους ισχύσει απαλλαγή.

Αποκλεισμένοι οι κάτοικοι
Θυμίζουμε ότι αποκλειστικά ο «Χ» έχει καταγράψει το ζήτημα, πληροφορώντας ότι ο Α/Κ Μέστης είναι κλειστός τόσο για τα οχήματα που θέλουν να εξέλθουν της Εγνατίας προκειμένου να κατευθυνθούν στις Σάπες, όσο για τα οχήματα που θέλουν να εισέλθουν στην Εγνατία από Σάπες. Συνεπώς, οι κάτοικοι των Σαπών είναι αποκλεισμένοι.

Συγκεκριμένα, θα χτιστούν δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων, ως εξής: Ο πρώτος σταθμός διοδίων τοποθετείται στην έξοδο του Α/Κ Μέστης κι αφορά το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Κομοτηνή. Από το σημείο περνούν όσοι βγαίνουν πριν τον μετωπικό σταθμό διοδίων και στόχος είναι να πληρώνουν κι αυτοί οι οδηγοί, ώστε να μην παρακάμπτουν τα διόδια. Ο δεύτερος σταθμός διοδίων τοποθετείται στην είσοδο του Α/Κ Μέστης κι αφορά το τμήμα Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη. Από το σημείο μπαίνουν τα οχήματα μετά από τον μετωπικό σταθμό διοδίων και στόχος είναι να πληρώνουν κι αυτοί οι οδηγοί, ώστε να μην παρακάμπτουν τα διόδια.

Το έργο γίνεται στο χειρότερο δίμηνο
«Είμαστε αποκλεισμένοι από την Εγνατία κι αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο», δήλωσε στον «Χ» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου αλλά ήδη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού επί του θέματος (βλ. κάτω). «Φτάσαμε σε σημείο αντί να διαμαρτυρόμαστε που γίνονται νέα διόδια να διαμαρτυρόμαστε για το πότε γίνονται», υπογράμμισε, εξηγώντας πως όχι απλώς γίνονται αλλά «μας καίνε την χειρότερη περίοδο».

Ο αποκλεισμός των Σαπών από την Εγνατία είχε ήδη αντίκτυπο στο παζάρι της Παρασκευής, πληροφόρησε ο κος Χαριτόπουλος, ενώ αναμένεται να υπάρξει και ελαχιστοποίηση διερχόμενων από τον Έβρο προς τις Σάπες και το παράκτιο μέτωπο του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.

 «Το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα σοβαρό», πρόσθεσε ο κάτοικος Σαπών Στέφανος Τζανίδης, υπογραμμίζοντας «η ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας περιμένει δύο μήνες όλο τον χρόνο για να δουλέψει. Η δέσμευση που έχει δοθεί είναι μόνο …ότι θα επισπευτούν οι διαδικασίες. Όμως, η ουσία είναι να γίνουν τα έργα τον Σεπτέμβριο». Ο ίδιος κατηγορεί ότι πέραν της συνάντησης του κου Χαριτόπουλου και των αποκλειστικών δημοσιευμάτων του «Χ», όλοι οι υπόλοιποι στο νομό Ροδόπης τελούν σε σιγή ιχθύος. Ζητάει μάλιστα παρέμβαση του περιφερειάρχη επί του θέματος, ενώ πληροφορεί ότι «ο παλιός δρόμος δεν έχει ούτε διαγραμμίσεις και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος».

Το τετ – α – τετ Χαριτόπουλου – Αντωνούδη
Χρήσιμη, εποικοδομητική – αλλά δίχως θετικό πόρισμα – συνάντηση με τον πρόεδρο της «Εγνατίας Οδού» Απ. Αντωνούδη είχε στην Θεσσαλονίκη ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ντ. Χαριτόπουλος με αφορμή την έναρξη των έργων πλευρικών διοδίων στον κόμβο Μέστης. Στη συνάντηση ο κος Χαριτόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δυσμενείς συνέπειες που δημιουργεί στην περιοχή του δήμου Μαρωνείας – Σαπών η κατασκευή και η λειτουργία του σταθμού πλευρικών διοδίων.

Ο πρόεδρος της Εγνατίας τόνισε ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι προϊόν αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αναγνώρισε τα προβλήματα κόστους που ανακύπτουν για τους κατοίκους της περιοχής και την τουριστική κίνηση στη μέση της θερινής περιόδου και είδε θετικά την πρόταση του κου Χαριτόπουλου να επιταχυνθούν οι εργασίες ώστε να μειωθούν οι δυσκολίες και οι συνέπειες που σήμερα υπάρχουν. 

Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι οι γέφυρες της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Δεσμεύτηκε ότι οι εργασίες συντήρησης του οδοστρώματος της Εγνατίας στους νομούς Ροδόπης και Έβρου θα ξεκινήσουν άμεσα.

Τέλος, συνομολογήθηκε η επιθυμία των δύο πλευρών να διερευνηθεί η δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Εγνατίας ΑΕ και δήμου Μαρωνείας-Σαπών για την εκτέλεση έργων στον δήμο.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr