Απομακρύνονται δένδρα από τον ποταμό που πλημμυρίζει συχνά | xronos.gr
ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΑΥΟΣ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

Απομακρύνονται δένδρα από τον ποταμό που πλημμυρίζει συχνά

17/10/18 - 10:00

Κοπή και απομάκρυνση από τα όρια της κοίτης της δασικής βλάστησης (ιτιές και λεύκες) από μέλη δασικού συνεταιρισμού

Μία πρώτη παρέμβαση στον ποταμό που πλημμυρίζει συχνά, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την χρονική περίοδο. Μέλη δασικού συνεταιρισμού που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης πραγματοποιούν την κοπή και απομάκρυνση από τα όρια της κοίτης της δασικής βλάστησης (ιτιές και λεύκες), τον τεμαχισμό και καθαρισμό κλαδιών αυτής εκτός της κοίτης του ποταμού Τραύου. Ο Τραύος, ή Ασπροπόταμος, ξεκινάει την πορεία του από το όρος Παπίκιο της Ανατολικής Ροδόπης και αφού διασχίσει 30 χιλιόμετρα στη Θρακική γη, εκβάλλει στη Βιστωνίδα, κοντά στον οικισμό της Νέας Καλλίστης. Οι κάτοικοι των παραποτάμιων οικισμών του Τραύου συχνά ταλαιπωρούνται από τις πλημμύρες του ποταμού που υπερβαίνει την κοίτη του και κατακλύζει καλλιεργούμενα χωράφια και στο παρελθόν και οικισμούς. 

Ο ποταμός Τραύος έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες πλημμύρες, με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή του 2007 όταν κινδύνεψαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές και εκκενώθηκαν οικισμοί. Στη Μελέτη και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική έξοδο του οικισμού, όπου διέρχεται ο ποταμός είχε γίνει τεχνητή κατάκλυση για εκτόνωση των υδάτων, προκειμένου να μη κινδυνεύσει ο οικισμός, ο οποίος είχε εκκενωθεί. Στην ίδια περιοχή είχαν πλημμυρίσει σπίτια και ποιμνιοστάσια στους οικισμούς Αμβροσία, Σάλπη, Παλλάδιο και Καλλίστη καθώς και η μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακα. Τότε τα αναχώματα του Τραύου, παρά τον τεράστιο όγκο νερού, άντεξαν, αν και σε ορισμένα σημεία έφτασαν σε οριακό σημείο ή κατέρρευσαν μετά την απόσυρση των υδάτων.

Στην γέφυρα του ποταμού Τραύου, στην είσοδο προς Αμβροσία, εντοπίζονται αυτές τις μέρες οι εργασίες. Όπως αποτυπώνει ο φακός του "Χ" τα μέλη του συνεταιρισμού απομακρύνουν δένδρα που βρίσκονται μέσα στην κοίτη του ποταμού και δυσχεραίνουν την ροή υδάτων σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης. Δουλειά τους είναι να πραγματοποιήσουν τον τεμαχισμό και τον καθαρισμό των κλαδιών εκτός της κοίτης του ποταμού Τραύου, ώστε να μην επιβαρύνουν το ποτάμι με περισσότερες ύλες. Το ποτάμι, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, είναι αρκετά επιβαρυμένο από την βλάστηση και πρωτοβουλίες, όπως η παραπάνω μπορεί να δώσει λύση, τουλάχιστον στην έκταση όπου γίνονται οι εργασίες κοπής. 

Την ίδια στιγμή οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν επιπλέον το ποτάμι, όπου απαιτείται μία γενναία παρέμβαση,  σε όλο το μήκος του. Ελλείψει χρημάτων αυτή περιορίζεται προς το παρόν στη δράση των μελών του συνεταιρισμού που απομακρύνουν την βλάστηση. 

Βέβαια, όπως μας πληροφορούν οι ιθύνοντες, εξίσου σημαντικό είναι μετά την απομάκρυνση των δένδρων να γίνει και ο καθαρισμός της κοίτης. Μόνο τότε θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για αντιπλημμυρική προστασία.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr