Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους στο Μικρό Κρανοβούνιο | xronos.gr
ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ

Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους στο Μικρό Κρανοβούνιο

30/10/19 - 10:00
234234535-5.jpg

Η έκθεση παραδοσιακών καλλιεργειών, γεύσεων και τοπικών εδεσμάτων, τα λόγια του μητροπολίτη, το δώρο από τα παλιά του Τ. Κελεσίδη

Η 8η γιορτή φθινοπώρου διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Άγιος Παντελεήμων» και φέτος, την Κυριακή 27/10, στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου Μικρού Κρανοβουνίου.

Κατά το πρόγραμμα, τις πρωινές ώρες έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ερανίσματα από το Μικρό Κρανοβούνιο» που είχε επιμεληθεί ο Τέλης Κελεσίδης και ομιλία από τον ίδιο και την Σοφία Μενεσελίδου. Επίσης, παρουσιάστηκαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από παιδικά χορευτικά του νομού, συνοδευόμενα από τον μουσικό Δημήτρη Κυριακάκη και τους μαθητές τους. Ακόμη, αναβίωσαν παραδοσιακά παιχνίδια για τους μικρούς με την καθοδήγηση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον γεωπόνο Λάζαρο Κουρουκεχαγιά, σχετικά με τις τοπικές παραγωγές.

Ένα «Μεγάλο» Μικρό Κρανοβούνιο
Κι ενόσω στη μία αίθουσα συνέβαιναν οι ομιλίες, η δεύτερη ήταν γεμάτη παραδοσιακές καλλιέργειες, γεύσεις και τοπικά εδέσματα, σε μία έκθεση που κέρδισε τις εντυπώσεις. Περιηγούμενος σε αυτή μάλιστα, ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων χαρακτήρισε την παράδοση «παρακαταθήκη» και το Μικρό Κρανοβούνιο «όχι τόσο μικρό όσο φαίνεται», ενώ απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης χαρακτήρισε τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «διαμάντι».

Μιλώντας στον «Χ» η πρόεδρος του συλλόγου Σούλα Γιαννακάκη μίλησε για την έκθεση που «περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα […] δείχνουμε με τι ασχολούταν το χωριό παλιότερα και με τι ασχολείται σήμερα. Σε κάθε πάγκο βλέπουμε το προϊόν που καλλιεργούσαν τι μπορεί να γίνει. Τα παλιότερα χρόνια σπέρναμε αμπέλια, σουσάμια, καρπούζια που τα εμπορευόμασταν κιόλας», είπε αναφερόμενη σε πλήθος παράγωγων προϊόντων. Σήμερα, στο Μικρό Κρανοβούνιο ασχολούνται κυρίως με βαμβακοκαλλιέργεια και σιτάρι. Στόχος της εκδήλωσης, κατά την πρόεδρο είναι να μάθουν κι νεότεροι και να μην ξεχνούν οι παλιότεροι.

Χαράσσοντας τις ιστορίες οικισμών της Κομοτηνής
«Το 2004-05 είχα την χαρά μετά την πρόταση του τότε δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή και την τότε πρόεδρο της ΔΚΕΠΠΑΚ Σοφίας Μενεσελίδου, να επιμεληθώ μία σειρά από βιβλία που αφορούν οικισμούς της Κομοτηνής», είπε μιλώντας στον «Χ» ο Τέλης Κελεσίδης, που θύμισε ότι τότε γράφτηκαν βιβλία για το Κόσμιο, την Πάνδροσο και το Μικρό Κρανοβούνιο, για το βιβλίο του οποίου χρειάστηκε «συλλογική δουλειά», με τον κο Κελεσίδη να επιφυλάσσει πάντως ειδική μνεία στη Νικολίτσα Γκαρτσώνη. «Δεκατέσσερα χρόνια μετά ξαναθυμόμαστε», πρόσθεσε με νοσταλγία, παραινώντας τους τοπικούς συλλόγους κάθε χωριού να καταγράψουν τη δική τους ιστορία.

Ένα δώρο από τα παλιά
Πάντως, ο κος Κελεσίδης μετά την ομιλία του, με την οποία έφερε στο «φως» και νέα στοιχεία για το χωριό όπως καταγραφές, έφερε… κι ένα δώρο: Γκιουλέδες! Όχι ολόκληρα τα άλλοτε ξακουστά καρπούζια του Μικρού Κρανοβουνίου, αλλά σπόρους τους. Χρειάστηκε έρευνα της ομάδας Σπορίτες Ροδόπης και του Νίκου Δομπάζη που έφτασε ακόμη και στη Λήμνο, όπου κι εντοπίστηκαν καλλιέργειες τέτοιων καρπουζιών. Ο κος Κελεσίδης δώρισε στον σύλλογο τέτοιους σπόρους, με την ευχή η γη της Ροδόπης, να αποδώσει «καρπούς»!

Υποδοχή λειψάνου
Μία μέρα πριν, το απόγευμα του Σαββάτου, από το ναό Αγίου Παντελεήμονα Μικρού Κρανοβουνίου, τον ιερέα του χωριού και τους κατοίκους, έγινε η υποδοχή ιερού λειψάνου της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα Ασκησάσα και τελέστηκε εσπερινός.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr