Διαγωνίστηκαν με αξιώσεις πίτες και μαγείρισσες από Μαρώνεια και Κομοτηνή | xronos.gr
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ 3Η ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Διαγωνίστηκαν με αξιώσεις πίτες και μαγείρισσες από Μαρώνεια και Κομοτηνή

13/06/18 - 10:00

Στη δεκάδα των νικητών (στην 5η θέση) η "δική" μας Μελαχροινή Μαρτίδου με μια χταποδόπιτα Μαρώνειας!

H παράδοση της Θράκης, οι Κωνσταντινουπολίτικες συνταγές, η εμπειρία που κουβαλούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί, το σμίξιμο των συνταγών, η ευρεσιτεχνία στους συνδυασμούς, έκαναν αυτό τον διαγωνισμό πίτας αληθινή εμπειρία. Γι' αυτό άλλωστε οι συμμετοχές φέτος, 3η χρονιά, ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά όπως και οι γευστικές προκλήσεις. Στις 360 αρχικά συμμετέχουσες πίτες του διαγωνισμού με την προσέλευση του κόσμου στο πάρκο Αλτιναμάζη Αλεξανδρούπολης οι πίτες έγιναν 384! Φέτος για πρώτη φορά έσπασαν την παράδοση και άνδρες λαμβάνοντας μέρος.


Πάνω από 2.000 άτομα παρακολούθησαν την 3η Γιορτή Πίτας που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουνίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγνάντιας "ο Άγιος Γεώργιος", του οποίου προεδρεύει η κα Ελένη Ιντζεπελίδου. Η Γιορτή συγκέντρωσε 384 πίτες-συμμετοχές από όλη τη Θράκη: από τη Νέα Βύσσα και το Σοφικό του βορείου Έβρου μέχρι τη Γενισέα Ξάνθης.


Πίτες για ειδικές περιστάσεις, αλλά και γρήγορες του λεπτού ή μπελαλίδικες, με φύλλο ή χωρίς, και γέμιση ό,τι βάζει η φαντασία της κάθε νοικοκυράς, με σχέδια και περίεργες γεύσεις, κλασικές, απλές και σύνθετες, ήταν πραγματική πρόκληση για τους 10 σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων βόρειας Ελλάδας που έπρεπε να τις βαθμολογήσουν δοκιμάζοντας μία μία.

Ο πρόεδρος Νίκος Αλμπάνης εξήγησε την διαδικασία στο κοινό, σύμφωνα με την οποία κάθε σεφ είχε πάνω από 40 πίτες στην ευθύνη του. Μέχρι να ολοκληρωθεί η γευσιγνωσία, η πρόεδρος του συλλόγου και διοργανώτρια της εκδήλωσης Ελένη Ιντζεπελίδου είχε προετοιμάσει ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με την ορχήστρα του Παναγιώτη Μπαμπούδη, τις εξαιρετικές ερμηνείες των τραγουδιστών Ιωάννη Τσαρτσαλίδη και Δανάης Καλογιάννη ενώ στην σκηνή καθήλωσαν με τους χορούς τους το χορευτικό συγκρότημα Θεοδώρα Κατακουζηνή και Σπάρτακος, όπως και τα χορευτικά σχήματα του Θρυλορίου Ροδόπης που συνόδευε η πρόεδρος Χρύσα Μαυρίδου. Η κόρη της Μαρία Αποστολίδου μετείχε ως σεφ στον διαγωνισμό αλλά υποστήριζε και μουσικά με το νταούλι της την ορχήστρα! 


Ιδιαίτερη στιγμή ήταν αυτή που ο παρουσιαστής της εκδήλωσης Πέτρος Πολυχρονίδης κάλεσε την μουσικοσυνθέτη και βιρτουόζο του βιολιού Ζωή Τηγανούρια για να την βραβεύσει ο σύλλογος για το έργο της που πλέον φτάνει και στο Χόλυγουντ όπου επενδύει μουσικά σκηνές ταινίας. Λαμπερή και δροσερή η κα Τηγανούρια, γέννημα θρέμμα της Σαμοθράκης, εξέφρασε την συμπαράστασή της στις πρωτοβουλίες του συλλόγου «Άγιος Γεώργιος» και στην πρόεδρο κ. Ιντζεπελίδου, όπως και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, ευχαριστώντας για την τιμητική διάκριση. Ο κόσμος μετά την βράβευση που συνοδευόταν και από χρηματικά βραβεία χορηγών, όπως η Συνεταιριστική τράπεζα Έβρου, η εταιρία Δαστερίδη, το σωματείο καφέ-εστίασης Αλεξανδρούπολης και πολλοί άλλοι, είχε τη δυνατότητα να γευθεί όλες τις πίτες.

Πίτες οικονομικές ή εμπλουτισμένες με ειδικά τυριά και πιο σπάνια υλικά όπως super food. Χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες, κιμαδόπιτες, τυρόπιτες σε απλή ή κουρού πρόταση, μανιταρόπιτες γαλατόπιτες, πρασόπιτες, λαχανόπιτες, ζυμαρόπιτες, κοτόπιτες, μαραθόπιτες, ελαιόπιτες, καβουρμαδόπιτες, σπανακόπιτες, κρεμμυδόπιτες με καρύδια, γαλακτομπούρεκο με καίσια,  πίτα θαλασσινή με φιλέτα ψαριού και μύδια, μελιτζανόπιτες, πίτες πίτσα, με τραχανά και πληγούρι, κρεατόπιτες, ριζόπιτες. Ένας κατάλογος ...πίτας που δεν είχε τελειωμό. Η γιορτή πίτας απόλυτα επιτυχημένη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Την τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, η βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ο  αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων από όλη την Θράκη που απόλαυσαν το διαγωνισμό και όλο το θέαμα. 


Οι νικητές
Το πρώτο βραβείο και τα 500 ευρώ πήρε η 84χρονη Βαγγελίτσα Τσέρνου από την Αγνάντια με την  θεϊκή ριζόπιτα που βαθμολογήθηκε με 10/10! Στη δεκάδα των νικητών (στην 5η θέση) είδαμε και τη "δική" μας Μελαχροινή Μαρτίδου με μια χταποδόπιτα, που ως γνωστόν φτιάχνεται στη Μαρώνεια κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα. Το 2ο βραβείο έλαβε η Ευανθία Καραγιαννίδου Πέπλος Έβρου με χρηματικό έπαθλο 200 ευρώ. Βραβεία πήραν επίσης η Σοφία Χρήστου με την σπανακοτυρόπιτα, η Εύη Δροσάκη από τον Πέπλο, η Σόνια Κάρτσου από την Βρυσούλα με την κιμαδόπιτα, ο  Γιώργος Μπεσλεμές από την Αλεξανδρούπολη, πατέρας 4 παιδιών με την καβουρμαδόπιτα άλλες τέσσερις γυναίκες.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr