Διαλαμπή και Μωσαϊκό «πολιορκούνται» από αγριογούρουνα | xronos.gr
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΑΣΜΟΥ

Διαλαμπή και Μωσαϊκό «πολιορκούνται» από αγριογούρουνα

25/10/19 - 10:00

Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων και των αρχών του Δήμου Ιάσμου, από την «πολιορκία» που δέχονται οικισμοί από τους αγριόχοιρους. Το πρόβλημα είναι κυρίως εστιασμένο στους οικισμούς Διαλαμπή και Μωσαϊκό και αυτό που καταγγέλλεται σε πρώτη φάση είναι σοβαρές ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Παράλληλα όμως, η ανησυχία αναπτύσσεται σε δεύτερο επίπεδο και αναφορικά με την εμφάνιση της νόσου «αφρικανική πανώλη των χοίρων» καθώς τα αγριογούρουνα είναι δυνάμει φορείς της.

Λαμβάνονται όλα τα μέτρα
Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο περιφερειακός σύμβουλος Θράκης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, Παναγιώτης Καραφύλλης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας αρχικά ότι υπάρχει πλήρη γνώση της κατάστασης από τις τοπικές αρχές (και του δασαρχείου συμπεριλαμβανομένου).

Σύμφωνα με τον κο Καραφύλλη κάθε χρόνο «στη Διαλαμπή, τη Σάλπη και γύρω από τη λίμνη κάθε χρόνο υπάρχουν πάρα πολλά ζώα» όμως δεδομένης της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, ο πληθυσμός τους στην ευρύτερη περιοχή θα μειωθεί. 

Κι αυτό γιατί, η απόφαση αυτή επιτρέπει το κυνήγι μεγαλύτερου αριθμού ζώων σε σχέση με άλλες χρονιές. Όσο για την περιοχή γύρω από τη λίμνη, αυτή προς το παρόν παραμένει απαγορευμένη, αλλά αν τυχόν εμφανιστεί η ζωονόσος τότε «θα ανοίξει» και αυτή. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα της ζωονόσου στην περιοχή της Θράκης, ενώ «οι κυνηγοί είναι πολύ καλά ενημερωμένοι ήδη από πέρυσι» λέει ο κος Καραφύλλης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr