Το δημοτικό σφαγείο της Κομοτηνής χρειάζεται «νέο αίμα» | xronos.gr
SOS ΑΠΟ ΤΖΕΝΕΤΙΔΗ

Το δημοτικό σφαγείο της Κομοτηνής χρειάζεται «νέο αίμα»

13/11/19 - 10:00

Η κίνηση είναι τόσο πεσμένη που δεν αποκλείεται ούτε και το κλείσιμο

Σήμα κινδύνου για το μέλλον του δημοτικού σφαγείου της Κομοτηνής που λειτουργεί στο πλαίσιο της δημοτικής επιχείρησης «Γευσιγνωσία» εξέπεμψε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Θέμης Τζενετίδης. 

«Αν συνεχίσουμε έτσι τα σφαγεία θα κλείσουν, επειδή έχουν έξοδα και πρέπει καλυφθούν για να λειτουργήσουν. Αν δεν καταφέρουμε τελικά να καλύψουμε τα έξοδα από τα έσοδα των σφαγών, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε» είπε, και μάλιστα αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τόσο ανησυχητική δήλωση για το μέλλον των σφαγείων.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «το 80% των κρεοπωλών του νομού παίρνουν έτοιμα σφάγια, τα φέρνουν εδώ με ψυγεία και δεν ξέρουμε από που τα φέρνουν, δεν ξέρουμε και αν είναι και ελληνικά» εννοώντας φυσικά ότι αυτή η κατάσταση μειώνει την κινητικότητα και άρα τα έσοδα του δημοτικού σφαγείου.

Πολύ «στενά» τα οικονομικά του σφαγείου
Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που «περιμένουμε Χριστούγεννα και Πάσχα για να μπορέσουμε να καλύψουμε υποχρεώσεις» λέει ο κος Τζενετίδης, αν και υπάρχει λύση για την βελτίωση της κατάστασης αρκεί «δύο άτομα να έρχονται να σφάζουνε την εβδομάδα, και εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα».

Ο πρόεδρος υπενθυμίζει ακόμη ότι οι παροχές της «Γευσιγνωσίας» στους κρεοπώλες είναι πολλές και ποικίλες και τονίζει ότι πέρα από τη βιωσιμότητά τους, τα σφαγεία είναι ικανά να αιμοδοτήσουν και την τοπική αγορά στην οποία «επιστρέφουν τα έσοδα από τις σφαγές».

Επιπλέον, ο απώτερος στόχος είναι όχι μόνο να λειτουργούν τα σφαγεία χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κατάρρευσης, αλλά να ενταθεί η προσέλευση των κτηνοτρόφων, ώστε τελικά «τα δικά μας τα σφάγια -του νομού Ροδόπης- να αποκτήσουν ταυτότητα. Η σφραγίδα των δημοτικών σφαγείων να κυκλοφορήσει σε όλα τα σφάγια, ώστε να φαίνεται ότι είναι από δω».

Επαναλειτουργία σφαγείων στις Σάπες;
Την ίδια ώρα πάντως που το σφαγείο της Κομοτηνής παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, το αντίστοιχο των Σαπών ετοιμάζεται να (ξανα)ανοίξει. Όπως είπε ο δήμαρχος των Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm «εμείς έπρεπε να κάνουμε κάποιες εργασίες και θα έρθει ο διευθυντής της Κτηνιατρικής για να δει τι ελλείψεις έχουμε και από κει και μετά προχωράμε δυναμικά να ανοίξουμε τα σφαγεία».

Είναι όμως γεγονός ότι η προώθηση του ντόπιου κρέατος σε μεγάλα εμπορικά δίκτυα προϋποθέτει μία μεγάλη και οργανωμένη γραμμή παραγωγής, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι και το σφαγείο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε εν πολλοίς το Διεθνές Συνέδριο και η Ετήσια Γενική Συνέλευση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εμπορίου Ζώντων Ζώων και Κρέατος (UECBV) και του Δικτύου Νέων Ευρωπαίων Στελεχών του Κρέατος (YEMCo), που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς ο κος Τζενετίδης στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr