Δωρίσθηκε το παλιό δημοτικό σχολείο Προσκυνητών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης | xronos.gr
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ - ΣΑΠΩΝ

Δωρίσθηκε το παλιό δημοτικό σχολείο Προσκυνητών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

16/11/18 - 10:00

Μακροπρόθεσμος στόχος η μετατροπή του, κατόπιν ανακαίνισης, σε εργαστήριο,  αποθήκη και χώρο περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων

Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας - Σαπών, μία νέα εποχή ξεκινάει για το παλιό δημοτικό σχολείο Προσκυνητών, το οποίο δωρίσθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, προκειμένου να αξιοποιηθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Σχετικά εισηγήθηκε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της εφορείας Ματθαίος Κουτσουμανής. "Σε συνέχεια της συνάντησής μας με τον πρόεδρο της Κοινότητας Προσκυνητών του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών Π. Παρασκελίδη, κατά την οποία συζητήθηκε το ανωτέρω θέμα, ζητούμε την δωρεά του κτιρίου του παλαιού δημοτικού σχολείου του οικισμού, καθώς και του περιβάλλοντος χώρου. Το γήπεδο βρίσκεται εντός του οικισμού και πιο συγκεκριμένα στο ΒΑ άκρο του και διαθέτει μόνο παροχή νερού. Λόγω της κακής κατάστασης διατήρησης, είναι αναγκαία η ανακαίνιση του κτιρίου πριν από τη χρήση", αναφέρεται στην εισήγηση στην οποία αναγράφεται και ο στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης που "μετά τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την αποκατάσταση του κτιρίου, είναι η μετατροπή τμήματος αυτού σε χώρο αποθήκης / εργαστηρίου για την κάλυψη των αναγκών της Εφορείας. Επιπλέον, τμήμα αυτού θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος περιοδικών εκθέσεων και διαλέξεων για τον αρχαιολογικό χώρο τόσο της Μαρώνειας, όσο και των αρχαιολογικών θέσεων που σχετίζονται με την ευρύτερη περιοχή. Το τμήμα αυτό του κτιρίου θα μπορεί επίσης να διατίθεται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία και στην τοπική κοινότητα για υλοποίηση δράσεων".

Κατ' αυτό τον τρόπο, με την απόκτηση του εν λόγω κτιρίου, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση "αφενός θα αποκατασταθεί ένα κτίριο το οποίο εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφτεί χωρίς να υπάρξει ποτέ μέριμνα για την προστασία του, αφετέρου δε, θα μπορέσει η Εφορεία να επέμβει συνολικά στον χώρο και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες για την συνολική αξιοποίησή του με τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Κέντρου Ενημέρωσης".

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στην οποία κοινοποιήθηκε η απόφαση, παρακαλείται να συνδράμει, στο μέτρο του δυνατού, στην εκπόνηση σχετικής προκαταρκτικής μελέτης αποκατάστασης, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί πρόταση ένταξης σε προσεχή πρόσκληση της Περιφέρειας.

Και η Τοπική Κοινότητα Προσκυνητών δηλώνει υπέρ των συγκεκριμένων εξελίξεων, καθώς σε συνεδρίασή της πήρε σχετική απόφαση, την οποία και ανακοίνωσε στο δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας - Σαπών. "Το παλαιό δημοτικό σχολείο των Προσκυνητών χτισμένο στη δεκαετία του 1930 αποτελεί αναμφίβολα ένα ιστορικό κτίριο για την ευρύτερη περιοχή καθώς και το πρώτο μεγάλο έργο της ελληνικής πολιτείας για την κοινότητα των Προσκυνητών.

Σήμερα η επαναλειτουργία του χώρου για αρχαιολογικούς σκοπούς θα νοηματοδοτεί ταυτόχρονα με τον καλύτερο τρόπο την ουσιαστική και βιώσιμη επανεκκίνηση που έχουμε ανάγκη στην περιοχή μας αφήνοντας πίσω την πικρία της εγκατάλειψης πολλών χρόνων",
αναφέρεται σε αυτή "με την ευχή να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια ως την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του σημαντικότατου για την περιοχή μας έργου, ώστε με την παλιά του αίγλη αυτός ο χώρος να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις ανάγκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων το Τ.Σ. Προσκυνητών αποφασίζει ομόφωνα θετικά στην δωρεά του παλαιού δημοτικού σχολείου Προσκυνητών και του περιβάλλοντος αυτού χώρου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης".

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr