Εγείρει διαμαρτυρίες ο προσωρινός οικισμός παλιννοστούντων στις Σάπες | xronos.gr
ΚΑΤΟΙΚΗΘΗΚΕ ΤΟ 1993 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Εγείρει διαμαρτυρίες ο προσωρινός οικισμός παλιννοστούντων στις Σάπες

05/07/19 - 10:00

Η τελευταία καταγραφή έδειξε ότι στον οικισμό κατοικούν περίπου 45 οικογένειες, άγνωστο ποιες πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να βρίσκονται εκεί

Δημιουργήθηκε το 1993 για να εξυπηρετήσει τις επείγουσες στεγαστικές ανάγκες των παλιννοστούντων που έφτασαν κατά χιλιάδες την περίοδο εκείνη στη Ροδόπη. Σήμερα εν έτει 2019 ο προσωρινός αυτός οικισμός συνεχίζει να υφίσταται, χωρίς να είναι γνωστός ούτε ο πραγματικός αριθμός των διαμενόντων σε αυτόν, ούτε ποιοι εξ αυτών είναι νόμιμοι δικαιούχοι αυτού του τύπου της στεγαστικής αποκατάστασης. Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι να εγείρονται διαμαρτυρίες εκ μέρους άλλων κατοίκων των Σαπών.

Το πρόβλημα υδροδότησης που διαχρονικά έχουν οι Σάπες εμφανίζεται και φέτος το καλοκαίρι έντονο, με συνέπεια κάτοικοι του οικισμού να αναδείξουν το τι συμβαίνει στον προσωρινό οικισμό και τι συνέπειες έχει αυτό στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους στον προσωρινό οικισμό υπάρχει σύστημα υδροδότησης που σχετίζεται με την υδροδότηση όλης της πόλης. Εκεί γίνονται σπατάλες σε νερό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η πόλη των Σαπών και πολλοί οικισμοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης το ζήτημα γίνεται εντονότερο.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «εφαρμόζεται μία τακτική ανοχής που διαχωρίζει τους πολίτες σε ευνοούμενους και μη, που θίγει τους νομοταγείς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν νερό στα σπίτια τους παρότι πληρώνουν σημαντικά ποσά, σε αντίθεση με τους κατοίκους του προσωρινού οικισμού που δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα και έχουν νερό». Οι καταγγέλλοντες όπως μαθαίνουμε έχουν προσφύγει σχετικά και στην τοπική εισαγγελία προκειμένου να διερευνήσει το θέμα.

Πλην του ζητήματος του νερού, κάτοικοι των Σαπών αναδεικνύουν και μία άλλη προβληματική σε σχέση με τον οικισμό. Όπως μαρτυρούν στον «Χ» άνθρωποι που έχουν αποκατασταθεί στεγαστικά με σπίτια, επιστρέφουν τον χειμώνα στα προκάτ του προσωρινού οικισμού όπου χρησιμοποιούν συστήματα θέρμανσης χωρίς φυσικά να πληρώνουν ρεύμα, αφού και αυτό είναι δωρεάν.

Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Σαπών ζητούν την εφαρμογή της νομιμότητας. Να εντοπιστούν όσοι πραγματικά πληρούν τις προϋποθέσεις να διαμένουν στον προσωρινό οικισμό και για αυτούς να υπάρξει η απαιτούμενη μέριμνα. 

Ο προσωρινός οικισμός των παλιννοστούντων ανήκε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του στο Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ). Αυτό συστάθηκε το 1991, και λειτούργησε ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έχοντας ως αρμοδιότητα την υποδοχή, την φιλοξενία, την ομαλή κοινωνική ένταξη, καθώς και την στεγαστική και επαγγελματική αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης. 

Το Μάρτιο του 2003, και σύμφωνα με το Ν. 3072/2002, το ίδρυμα τέθηκε υπό καθεστώς εκκαθάρισης, ενώ η περιουσία του μεταφέρθηκε στο Δημόσιο με σκοπό να διανεμηθεί σε ομογενείς παλιννοστούντες. Μεταξύ των ετών 2003 και 2011 η διαχείριση του οικισμού πέρασε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Από το 2011 μέχρι και σήμερα την ευθύνη για τον οικισμό στις Σάπες έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, η μόνη που μπορεί να ενσκήψει πάνω από τις διαμαρτυρίες, να διαπιστώσει την αλήθεια αυτών και φυσικά να δώσει λύσεις στα όποια ζητήματα εγείρουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr