Ένα μάθημα ζωής μετά από μισό αιώνα | xronos.gr
ΟΙ ΞΥΛΑΓΑΝΙΩΤΕΣ ΤΟΥ '55 ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΟΥΣ

Ένα μάθημα ζωής μετά από μισό αιώνα

18/07/17 - 11:00

"Για μένα αυτές είναι στιγμές ζωής", λέει με έκδηλη συγκίνηση ο 85χρονος δάσκαλος Δημήτρης Αποστολίδης

"Τώρα που σας βρήκα δεν σας αφήνω", τονίζει απευθυνόμενος προς τα 'παιδάκια' του, ο δάσκαλος Δημήτρης Αποστολίδης. Τότε στα 35 του, ανέλαβε την ΣΤ' δημοτικού της Ξυλαγανής. Πλέον, στα 85 του δέχθηκε πρόταση να ...ξανανταμώσει με τους μαθητές του. Οι μαθητές έγιναν ολόκληροι άντρες και γυναίκες, χωρίς ποδιές και σχολικά εφόδια, αλλά με εφόδια ζωής, και προσκάλεσαν στα ίδια μέρη τον δάσκαλό τους, που ποτέ δεν έβγαλαν από το μυαλό τους. 


Μαθητές και δάσκαλος βρέθηκαν ξανά, μετά από μισό αιώνα, πρώτα στην εκκλησία της Ξυλαγανής και μετά στο σχολείο. Στην εκκλησία, τίμησαν τους πέντε μαθητές οι οποίοι επεβίωσαν, νωρίτερα από τα 62 τους χρόνια, κι έπειτα στο σχολείο έκατσαν για μια ακόμη φορά στα θρανία τους, για ένα μάθημα τόσο ίδιο, συνάμα όμως αλλιώτικο από όλα τα προηγούμενα. Ένα μάθημα ζωής, που ήρθε μισό αιώνα μετά.


"Και την φασαρία που ακούω ...την ευχαριστιέμαι", μας απαντά ο δάσκαλος, όταν τον ρωτάμε ποια τα συναισθήματά του, και συνεχίζει με λόγια καρδιάς. "Τα παιδάκια μας έγιναν καλύτερα από εμάς. Αυτό είναι και το στοίχημα κάθε δασκάλου. Το ότι με θυμήθηκαν είναι μεγάλη τιμή για μένα. Αυτές είναι στιγμές ζωής", παραδέχεται. Ο ίδιος δίδαξε επί 15ετίας στο σχολείο, κι αυτό τον καιρό μένει στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, όταν δέχθηκε την πρόσκληση δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. "Αυτή η συνάντηση με συγκίνησε πολύ. Βρίσκομαι σε τέτοια ψυχική κατάσταση που συγκινήθηκα πάρα πολύ, όταν τους είδα στην εκκλησιά, ύστερα από πενήντα χρόνια", διηγείται. 


Κάπου εκεί σταμάτησε, προκειμένου να ...ξεκινήσει το μάθημα. "Δάσκαλε" του φώναξε ένας μαθητής, και εκεί μας λέει μια ακόμη κουβέντα. "Ακόμη με φωνάζουν δάσκαλο. Αυτό είναι μεγάλη τιμή, γιατί αυτός ο άγνωστος ήρωας συχνά ξεχνιέται. Οφείλω να τιμώ τον τίτλο του δασκάλου ακόμη", εξηγεί.


Τότε τον λόγο πήρε ο Θεμιστοκλής Διανέλης, εμπνευστής αυτής της συνάντησης κι άνθρωπος που μας προσκάλεσε σε αυτή. "Θα διαβάσω το παρουσιολόγιο του '55, για να δούμε ποιοι είμαστε στην αίθουσα. Κυρίες μου, δυστυχώς δε μπορείτε να κρύψετε την ηλικία σας", λέει με πολύ χιούμορ, κι εξηγεί ότι όλοι βοήθησαν σε αυτή τη συνάντηση, μεταξύ τους και ο πρώην δήμαρχος Μαρωνείας Χρήστος Παπανικολάου και ο πρόεδρος  του συλλόγου πατεράδων Ξυλαγανής-Μαρώνειας Βαγγέλης Μουζαλλιώτης. Οι απουσίες γράφονται, ενώ για όσους έχουν φύγει από τη ζωή, οι υπόλοιποι συμμαθητές τους τους 'καλύπτουν' λέγοντας ότι δεν μπορούσαν σήμερα να έρθουν. 


Μετά το λόγο πήρε κ. Παπανικολάου, ο οποίος έδωσε τα εύσημα στον φίλο του Θεμιστοκλή, κι απευθυνόμενος προς τον δάσκαλό του είπε "σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για ό,τι μας έμαθες δάσκαλε και πως ήρθες, παρόλα τα προβλήματα και την απόσταση".


Και κάπου εκεί το μάθημα ξεκινάει. Ο δάσκαλος, φανερός συγκινημένος μοίρασε ακριβοδίκαια τον χρόνο του μεταξύ όλων των μαθητών που τόσο έχουν χαραχθεί στην καρδιά του. 


"Ελπίζω να ειδωθούμε ξανά. Παιδάκια μου ευχαριστώ από καρδιάς που με καλέσατε σε αυτή την συνάντηση", τους είπε μεταξύ πολλών άλλων και πρόσθεσε ότι "στόχος μου ήταν να σας μάθω να σκέφτεστε. Κι ότι με σκεφτήκατε πραγματικά είναι συγκινητικό". 


Στη συνέχεια ανέδειξε και μια ...είδηση, ότι δηλαδή "από τη γενιά σας και μετά σπάσαμε το "φράγμα" της Μαρώνειας, και είχαμε αριστούχους μαθητές και σημαιοφόρους", ενώ έμαθε και λίγη ιστορία στους μαθητές του, επεξηγώντας ότι "η λέξη Ξυλαγανή βγαίνει από το 'ξύλα άγω' δηλαδή φέρνω ξύλα". "Αν κανέναν μάλωσα άδικα ή αδίκησα στη βαθμολογία, να ξέρετε ότι τίποτα δεν ήταν επίτηδες", είπε επίσης. 


Πραγματικά, μια όμορφη πρωτοβουλία που συνέθεσε στιγμές ζωής, όπως τις χαρακτήρισε κι ο δάσκαλος.
ΣΤ' δημοτικού 1966 - 1967, οι:


Αλατάκη Ελένη, Αραμπατζή Πασχαλίτσα, Αλμπάνης Στυλιανός, Αρχοντάκης Ιωάννης (απεβίωσε), Βαλασίδου Κατίνα, Βαλασίδου Μαρία, Βαφειάδης Πέτρος, Βαφειάδου Ροδόπη, Γιανναράκη Σοφία, Διανέλης Θεμιστοκλής, Δόγκα Μαριάνθη, Δουδουλακάκης Πέτρος (απεβίωσε), Δουργουνάκης Νικόλαος, Καμινάκης Ιωάννης (απεβίωσε), Κισσούδης Παναγιώτης, Κοκοτίδης Δημοσθένης, Κοτίκης Αλέξανδρος (απεβίωσε), Μαλούσης Νικόλαος, Μανωλτσίδης Αθανάσιος, Μοντσάκης Νικόλαος, Μουζαλλιώτης Ευάγγελος, Μουσά Αγγελική, Παπαγιαννίδου Αναστασία, Παπαδοπούλου Αργυρώ, Παπανικολάου Χρήστος, Πάσσος Κωνσταντίνος, Πολυτσάκη Ειρήνη, Τασίδης Νικόλαος, Τσερκεζής Χρήστος (απεβίωσε), Χατζάκης Νικόλαος, Χρυσαφίδου Παρασκευή. Δάσκαλος Δημήτριος Αποστολίδης.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr