Ενημερωτική εξόρμηση στα χωριά της Ροδόπης για το Κτηματολόγιο | xronos.gr
ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ενημερωτική εξόρμηση στα χωριά της Ροδόπης για το Κτηματολόγιο

08/01/19 - 10:00

Αρχής γενομένης από τον Δήμο Ιάσμου και ακολουθούν Δήμοι Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών

Ενημερωτική εξόρμηση στα χωριά της Ροδόπης για το Κτηματολόγιο, θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες μέλη του ΤΕΕ Θράκης, του Συλλόγου Τοπογράφων και του Δικηγορικού Συλλόγου, προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες για χιλιάδες πολιτών που ενδιαφέρονται για τη διαδικασία κτηματογράφησης.

Η  διαδικασία  της κτηματογράφησης  για  τις  υπόλοιπες  περιοχές  της  Περιφερειακής  Ενότητας  Ροδόπης, ξεκίνησε από τις 10 Δεκεμβρίου και αφορά  35  δημοτικές και τοπικές κοινότητες (συνολικά 162 οικισμούς)  μεταξύ  των  οποίων  αυτών  του  Ιάσμου, Σαπών, Ξυλαγανής, Μαρώνειας,  Αρριανών  και  Φιλλύρας. Οι προς κτηματογράφηση περιοχές είναι κυρίως αγροτικές, επειδή στην Κομοτηνή, την Μέση και την Μεσούνη, έχει ολοκληρωθεί στο παρελθόν το Κτηματολόγιο.

Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση του δικαιώµατός τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η κτηματογράφηση αφορά 400.000  εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στους 4 Καλλικρατικούς Δήμους

Αρχής γενομένης από τον Δήμο Ιάσμου θα ξεκινήσει η ενημέρωση, όπως μας πληροφόρησε σχετικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, όπου και διαπιστώνεται μεγάλο ενδιαφέρον.  Το ακριβές πρόγραμμα και ο τόπος διεξαγωγής της ενημερωτικής εκδήλωσης θα γίνει γνωστό πολύ σύντομα, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στους Δήμους Μαρωνείας - Σαπών και Αρριανών. Τις περιοχές αυτών των Δήμων αφορά η εν εξελίξει κτηματογράφηση και η στόχευση της ενημερωτικής αυτής δράσης, είναι να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ολοκληρωμένη πληροφόρηση, ώστε να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία ορθά και χωρίς λάθη.

Ι. Χατζηαντωνίου: "Η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο αποτελεί κατ' εξοχήν δικηγορική ενέργεια"
Να απευθύνονται σε δικηγόρο, καλεί και συμβουλεύει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης τους πολίτες που πρόκειται να προχωρήσουν σε δήλωση των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο, με την πρόεδρό του Ιωάννα Χατζηαντωνίου να τονίζει πως "η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο αποτελεί κατ' εξοχήν δικηγορική ενέργεια" και να εξηγεί "κάθε ακίνητο ή ιδιοκτησία πρέπει τεχνικά να προσδιορίζεται και να απεικονίζεται και βέβαια νομικά να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα, γι' αυτό λέμε ότι η δήλωση των δικαιωμάτων των ακινήτων είναι κατεξοχήν νομική ενέργεια". 

Στην ορθή καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων η μελέτη των συμβολαίων είναι ευθύνη του νομικού και κάθε πολίτης πρέπει να αντιληφθεί την σοβαρή ευθύνη και να αναθέσει σε νομικό την δήλωση των δικαιωμάτων των ακινήτων. "Εφόσον γίνει η δήλωση των δικαιωμάτων από νομικό, ο πολίτης αποφεύγει περιττά έξοδα ενστάσεων", εξηγεί η κα Χατζηαντωνίου και προσθέτει "σε περίπτωση που υπάρξουν λάθη κατά την δήλωση των δικαιωμάτων των ακινήτων, ακολουθούν, της ανάρτησης των πρώτων αποτελεσμάτων, οι ενστάσεις. Κατόπιν, εφόσον δεν γίνει δεκτή η ένστασή του, θα πρέπει να προσφύγει και στα δικαστήρια. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό θα είναι χρονοβόρο και πολύ δαπανηρό για τους πολίτες".

Για το τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν σαφή δικαιώματα στα χέρια τους, όπως στην περίπτωση της μη αποδοχής κληρονομίας, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου λέει "μπορεί να δηλώσει ότι θα προσκομιστεί η αποδοχή κληρονομιάς, αλλά ταυτόχρονα με την δήλωση θα πρέπει να καταθέσει και κάποια έγγραφα, για παράδειγμα ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο". Για τις περιπτώσεις εκείνες όπου απουσιάζει κάθε τίτλος ιδιοκτησίας, η εγγραφή στο Κτηματολόγιο γίνεται με χρησικτησία, όμως όπως διευκρινίζει η κα Χατζηαντωνίδου "η χρησικτησία αποδεικνύεται μόνο δικαστική απόφαση.

Θα γίνει η εγγραφή και θα ακολουθήσει δικαστήριο για να αναγνωριστεί το δικαίωμα". Είναι πολλά τα παραδείγματα των συμπολιτών μας που δήλωσαν τα ακίνητά τους στις προ εικοσαετίας τότε ενταχθείσες περιοχές και που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε από άλλους διεκδικητές, και δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι αντιδικίες.

Η προθεσμία υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο στις υπόλοιπες  περιοχές  της  Περιφερειακής  Ενότητας  Ροδόπης για τους κατοίκους εσωτερικού λήγει στις 11 Μαρτίου 2019 ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού λήγει στις 10 Ιουνίου 2019. Βέβαια, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου εκφράζει την πεποίθηση ότι θα πάρει παράταση, επειδή τα δικαιώματα στο νομό είναι πάρα πολλά. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr