Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης: Θέλει να προλάβει την μεταφορά οφειλών των μελών του στην Εφορία | xronos.gr
ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ροδόπης: Θέλει να προλάβει την μεταφορά οφειλών των μελών του στην Εφορία

16/11/18 - 10:00
23423544365-16_0.jpg

Ο νέος Επιμελητηριακός Νόμος που ψήφισε πέρσι η παρούσα κυβέρνηση επιβάλλει τα παλαιά χρέη να βεβαιωθούν στις κατά τόπους εφορίες στο τέλος του έτους

Στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στη Χίο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης και ο οικονομικός επόπτης Νίκος Στεργίου. Η συνέλευση έγινε στο νησί μετά από σχετικό αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου Παντελή Λεγάτου και με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου. Στη Χίο παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από 52 Επιμελητήρια σε σύνολο 59 που έχει ολόκληρη η χώρα.

Στη διάρκεια της συζήτησης έως ένα από «αγκάθια» αναδείχθηκαν τα χρέη των μελών (συνδρομές) που έχουν συσσωρευτεί στα Επιμελητήρια ολόκληρης της χώρας. Πολλές ήταν η βολές που εξαπολύθηκαν κατά του προέδρου, Κωνσταντίνου Μίχαλου, από μικρά κυρίως Επιμελητήρια. Αναφορικά με τις παλιές οφειλές των μελών των Επιμελητηρίων οι πρόεδροι δεν ταυτίστηκαν. Ο νέος Επιμελητηριακός Νόμος που ψήφισε πέρσι η παρούσα κυβέρνηση επιβάλλει τα παλαιά αυτά χρέη να βεβαιωθούν στις κατά τόπους εφορίες στο τέλος του έτους. 

Το σχόλιό του επί αυτού κατέθεσε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αντώνης Γραβάνης: "Όλα τα επιμελητήρια έχουν υποχρέωση να εισπράττουν τη συνδρομή για το ΓΕΜΗ και σε αντίθετη περίπτωση να βεβαιώνουν την οφειλή στην εφορία. Αυτή τη στιγμή σε όλα τα επιμελητήρια υπάρχουν αρκετές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εμείς είχαμε στείλει επιστολή στα μέλη μας το περασμένο Μάρτιο και θα ξαναστείλουμε, καθώς η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος υπάρχει περίπτωση να κινηθεί και να βεβαιώσει όλες αυτές τις οφειλές.

Ένα ποσοστό αυτών των χρημάτων τα παίρνει το επιμελητήριο και ένα ποσοστό η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος"
. Ο κος Γραβάνης διευκρίνισε πως τοπικά "δεν είναι μεγάλα τα ποσά, σίγουρα όμως κάθε ποσό είναι σημαντικό για την επιχείρηση και ξέρουμε ότι υπάρχει δυσκολία στην μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν ακόμη και στα πιο ασήμαντα ποσά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δυστυχώς αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει τις διοικήσεις των επιμελητηρίων, καθώς το ΓΕΜΗ είναι μια κρατική υπηρεσία στην ουσία. Εμείς με την πρώτη και τη δεύτερη επιστολή προσπαθούμε να προλάβουμε καταστάσεις που βλέπουμε ότι έρχονται και για να μπορέσουν τα μέλη μας να δρομολογήσουν τις υποχρεώσεις τους και να κάνουν ένα πλάνο".

Για τα πνευματικά δικαιώματα
Στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα, με τον κο Γραβάνη να λέει πως "δυστυχώς εκεί ακόμη η κατάσταση δεν είναι ξεκαθαρισμένη, υπάρχουν πολλά θέματα, οι επαγγελματίες  βρίσκονται σε απόγνωση δεν ξέρουν πώς να λειτουργήσουν".

Αυτό που είναι γνωστό και μας μετέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είναι πως "οι εταιρείες ακόμη δεν έχουν αναρτήσει τους καταλόγους με τα τραγούδια τους, δηλαδή δεν έχουν γνωστοποιήσει ποιο είναι το προϊόν τους, ώστε ο κάθε  επιχειρηματίας να μπορεί και να γνωρίζει ότι πληρώνοντας μόνο τη μια εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να παίζει τον συγκεκριμένο κατάλογο τραγουδιών. Δυστυχώς υπάρχει ένα θολό ακόμη τοπίο". Προς την κατεύθυνση διευθέτησης του θέματος ασκήθηκε πίεση από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας προς την αρμόδια επιτροπή στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, όπου προεδρεύει ο Στέλιος Μωραΐτης, πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης, και έχει ασχοληθεί επισταμένα το θέμα.


Για την συμφωνία των Πρεσπών
Και η συμφωνία των Πρεσπών και τα προβλήματα που θα προκύψουν με τις ονομασίες των προϊόντων, τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου στη γενική συνέλευση. Σύμφωνα με τον Αντώνη Γραβάνη "η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κάνει κινήσεις για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για πολλές επιχειρήσεις. Θα πάρουμε απαντήσεις σύντομα και για αυτό το ζήτημα". 

Φορολογικό και ασφαλιστικό
Φορολογικό και ασφαλιστικό, που δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον για επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν παρά να απασχολήσουν τη συζήτηση μεταξύ επιχειρηματιών. Επ' αυτού ο κος Γραβάνης επισήμανε πως "είναι άμεση ανάγκη η μείωση της φορολογίας.

Βλέπουμε καθημερινά ότι οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με επιχειρήσεις γειτονικών κρατών, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλη αυτή τη λαίλαπα φορολογίας ασφαλιστικών και ούτω καθεξής. Αυτά είναι πάντα πρώτα στην ατζέντα μας, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι. Έχουμε ακούσει υποσχέσεις, αλλά το θέμα είναι αυτές οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις. Μέχρι να γίνουν πράξεις εμάς ως επιχειρηματίες δεν μας προσφέρουν τίποτα. Θα μας προσφέρουν μόνο όταν θα γίνουν πραγματικότητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας".

Στη συνέλευση απηύθυναν χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, οι βουλευτές Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρας, κ.ά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr