Επανάκαμψη σε κανονικές συνθήκες αναμένουν τα Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ | xronos.gr
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

Επανάκαμψη σε κανονικές συνθήκες αναμένουν τα Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ

21/06/19 - 10:00
2342432-34.jpg

Ο ανταγωνισμός από τα τουρκικά κλωστήρια και τα 2,5 εκ. οφειλών του ΟΑΕΔ προς την εταιρεία

Επανάκαμψη σε κανονικές συνθήκες αναμένουν τα Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ, από τον ερχόμενο Οκτώβριο, περίοδος που χρονικά συμπίπτει με τη λήψη νέων παραγγελιών. Σήμερα το εργοστάσιο υπολειτουργεί, έχει μικρή παραγωγή και οι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση από 9 Μαΐου 2019,  καθώς είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον ανταγωνισμό από τα τουρκικά κλωστήρια και τις οφειλές του ΟΑΕΔ προς την εταιρεία ύψους 2,5 εκ. ευρώ, αναδεικνύουν ως τα σημαντικότερα προβλήματα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εργοστάσιο σήμερα τα Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ. Με αφορμή το δημοσίευμα του «Χ» σχετικά με το ότι σήμερα το εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής υπολειτουργεί, από την εταιρεία εστάλη η παρακάτω ανακοίνωση την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια:

Η εταιρία Κλωστήρια Θράκης ΑΒΕΕ, λειτουργεί ανελλιπώς στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής από το 1999, απασχολώντας 130 εργαζόμενους πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.

Η παραγωγή του εργοστασίου (βαμβακερά νήματα και πλεκτά υφάσματα), σχεδόν στο σύνολό της εξάγεται και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρησιμοποιείται εκκοκκισμένο βαμβάκι εκλεκτής ποιότητας από την ευρύτερη περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα λόγω μειωμένης ζήτησης διεθνώς, αλλά κυρίως εξαιτίας έντονου ανταγωνισμού από τουρκικά κλωστήρια λόγω της μεγάλης υποτίμησης της τουρκικής λίρας και εντός του 2019, το επίπεδο παραγωγής έχει προσωρινά μειωθεί. Αναμένεται επανάκαμψη σε κανονικές συνθήκες παραγωγής από τον ερχόμενο Οκτώβριο που συμπίπτει παραδοσιακά με τη λήψη νέων παραγγελιών για το εξάμηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου.

Στα είκοσι χρόνια λειτουργίας, η εταιρία παρά τις δυσκολίες στον κλάδο, καταφέρνει και επιβιώνει επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης προς εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές και την τοπική κοινωνία. Την τελευταία πενταετία έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να στηριχθεί η εταιρία. Αντίθετα, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία δεν έχουν αποδοθεί  βεβαιωμένες οφειλές του ΟΑΕΔ προς τη εταιρία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που είχε σαν άμεση συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας.

Η δικηγόρος του σωματείου εργαζομένων για την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου
Φανερά δυσαρεστημένη από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής περί κλεισίματος του εργοστασίου των Κλωστηρίων του Ακκά στη Ροδόπη, εμφανίστηκε η Αγγελική Κατσή δικηγόρος του σωματείου εργαζομένων των Κλωστηρίων Ακκά από το 2012 και ασχολούμενη έως σήμερα με τις εξελίξεις θετικές ή αρνητικές στα εργασιακά θέματα των εργαζομένων του εργοστασίου. Δήλωσε σχετικά στον «Χ» «εξεπλάγην από την δήλωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου περί αποφάσεως κλεισίματος του εργοστασίου των Κλωστηρίων Θράκης, καθώς δεν είχα τέτοια ενημέρωση ούτε εγώ, ούτε οι εργαζόμενοι και δεν ξέρω από πού προέκυψε κάτι τέτοιο».

Κάνοντας γνωστά, από επαγγελματικής ενασχόλησης, στοιχεία επί της λειτουργίας του εργοστασίου σήμερα είπε «οι εργαζόμενοι από το 2012 έως σήμερα αγωνίζονται υπέρ της εργοδοσίας γιατί κανένας δεν θέλει να χάσει την εργασία του ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς». Ειδικά για το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε η δικηγόρος των εργαζομένων «η εταιρεία υπολειτουργεί, οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι, είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο του 2019, οπότε αναγκάστηκαν αρχές Μαΐου, η πλειοψηφία αυτών, να προβούν σε επίσχεση εργασίας. Η τελευταία επικοινωνία που είχαμε με τη διοίκηση – και γι’ αυτό εκπλαγήκαμε με την ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου – ήταν ότι υπάρχει μία προσπάθεια επανάκαμψης και επαναλειτουργίας στους κανονικούς ρυθμούς. Αναμένουμε και ευελπιστούμε να λειτουργήσει το εργοστάσιο όπως στο παρελθόν και η ενημέρωση που είχαμε από την διοίκηση να είναι αληθής». Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, όπως αυτά εκπορεύονται από τη νομοθεσία. 

Το εργοστάσιο σήμερα υπολειτουργεί, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αλλά γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση να επανέλθει στην κανονική του λειτουργία.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr