Ευσυνείδητοι καταστηματάρχες της Κομοτηνής δίνουν το μήνυμα της πυρασφάλειας | xronos.gr
ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Ευσυνείδητοι καταστηματάρχες της Κομοτηνής δίνουν το μήνυμα της πυρασφάλειας

15/01/19 - 10:00

"Πρέπει να έχουμε τουλάχιστον από έναν πυροσβεστήρα", συμβουλεύει ο κος Στεργίου

Το ζήτημα της πυρασφάλειας παραμένει πρώτο στις συζητήσεις στην αγορά της Κομοτηνής, δικαίως καθώς οι μνήμες από το συμβάν της περασμένης Πέμπτης είναι ακόμη νωπές. Οι επαγγελματίες της περιοχής αντιλήφθηκαν ιδίοις όμμασι την αξία της πυρασφάλειας, κυρίως δε της πρόληψης και της λήψης μέτρων ασφαλείας σε σπίτια, καταστήματα, δημόσιους χώρους. Ο "Χ" επέλεξε έναν εκ των ειδικών στην πυρασφάλεια, τον οικονομικό επόπτη του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκο Στεργίου, πρώτον για να δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του σχετικά με την πυρασφάλεια και, δεύτερον, να προτάξει μερικά από τα πολλά θετικά παραδείγματα επαγγελματιών της περιοχής που έχουν επενδύσει στην πρόληψη και την πυρασφάλεια.

Καλά και κακά παραδείγματα πυρασφάλειας στην Κομοτηνή
"Το περιστατικό που έγινε πρόσφατα στην Κομοτηνή μας ταρακούνησε πραγματικά όλους, ακόμη κι όσους είμαστε στον χώρο", λέει ευθύς εξαρχής στον "Χ" ο κος Στεργίου, εξηγώντας πως "μας δημιούργησε ερωτηματικά για το εάν είμαστε σε καλό ή όχι επίπεδο πυρασφάλειας - θεωρώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο αλλά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο". Ο κος Στεργίου εξηγεί ότι καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βιομηχανίες, ξενοδοχεία κλπ, που εμπίπτουν στη νομοθεσία σχετικά με την πυρασφάλεια, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε πολύ καλό επίπεδο είναι επίσης, κατά τον κο Στεργίου δημόσια κτίρια, ιδίως τα σχολεία του νομού Ροδόπης.

"Το πρόβλημα έγκειται σε καταστήματα της πόλης μας, τα οποία δεν εμπίπτουν σε αδειοδότηση", εξηγεί ο κος Στεργίου, διευκρινίζοντας πως "δεν περνάει η υπηρεσία να τους υποχρεώσει να βάλουν πυροσβεστήρες, άρα θα πρέπει από μόνοι τους να προνοήσουν για την πυρασφάλεια". Συνεπώς, μικρά καταστήματα ως επί το πλείστον, αλλά και ιδιώτες στις κατοικίες τους, είναι αυτοί που πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε θέματα πυρασφάλειας.

Πάντως, ο "Χ" κινήθηκε στο κέντρο της Κομοτηνής και με χαρά συνάντησε έξι επαγγελματίες, διαφορετικών καταστημάτων ο καθένας, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, να έχουν επενδύσει στην πυρασφάλεια των καταστημάτων τους, είτε εμπίπτουν είτε όχι στην σχετική νομοθεσία. Το παράδειγμα του κου Αμέτ Μουσταφά, παλιού γείτονα του Νίκου Στεργίου στα τενεξκετζίδικα Κομοτηνής όπου ο τελευταίος ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, είναι χαρακτηριστικό. Μολονότι δεν εμπίπτει στην νομοθεσία, έχει προμηθευτεί πυροσβεστήρες και ό, τι άλλο χρειάζεται για την ασφάλεια του ιδίου, των πελατών και της περιουσίας του.

Έμφαση στην εκπαίδευση και στην γνώση
Κατά τον κο Στεργίου "πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση την οποία δεν έχει πολύς κόσμος". Άλλωστε, όπως εξηγεί ο γνώστης της πυρασφάλειας, "η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε δίπλα μας υλικά που να προλαμβάνουν τέτοιες καταστάσεις, σε συνάρτηση πάντα με την γνώση. Από δέκα έως πενήντα ευρώ επενδύουμε στην πυρασφάλεια, στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τα αυτοκίνητά μας, παντού. Η πρόληψη δεν μπορεί να λύσει μία τεράστια φωτιά, αλλά μπορούμε να προλάβουμε στη γέννησή του ένα περιστατικό φωτιάς".

Ο ίδιος, με την επιχείρηση που διατηρεί στους Υφαντές, αναπτύσσει δραστηριότητα σε όλη την Βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο κι έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες αναφορικά με την πυρασφάλεια, τόσο από άποψη έλλειψης υλικών μέσων κατάσβεσης ή πρόληψης, όσο κι αναφορικά με την έλλειψη γνώσης στην χρήση τους, που μπορεί να αποδεχθεί μοιραία. "Όσο καλά προϊόντα κι αν πουλάει μία επιχείρηση, αν δεν τα υποστηρίζει με εκπαίδευση, είναι άχρηστα, ειδικά στον δικό μας κλάδο. Γι' αυτό εμείς δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση, να ξέρουν οι άνθρωποι πως τα χρησιμοποιούν. Όλες οι εκπαιδεύσεις μας είναι δωρεάν", ενημερώνει σχετικά.

Άξιο αναφοράς είναι πως τακτικά ο κος Στεργίου με τους συνεργάτες τους κάνουν ενημερώσεις πυρασφάλειας σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Πρόσφατα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και στον Στρατό, δόθηκαν οι απαραίτητες συμβουλές, παλιότερα ακόμη και στο Άγιο Όρος, και σε πολλά δημοτικά σχολεία της Ροδόπης σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού, νηπιαγωγεία ακόμη και βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί κατά τον κο Στεργίου οι μικροί πρέπει να γίνονται κοινωνοί των σωστών παραδειγμάτων πυρασφάλειας.

Απαράβατος κανόνας: Πάντα έχουμε πυροσβεστήρα
Ο απαράβατος και πρωταρχικός κανόνας, για όλους, είναι η απόκτηση ενός πυροσβεστήρα. "Πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί την σχέση κόστους πυρασφάλειας σε συνάρτηση με το κόστος της ίδιας μας της ζωής", λέει σχηματικά ο κος Στεργίου, αναδεικνύοντας αυτά τα δύο δυσανάλογα μεγέθη, για να πει: "Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε όλοι είναι ένας πυροσβεστήρας. Δεν είμαι άνθρωπος της ποσότητας, γι' αυτό δεν λέω στους πελάτες μου και στους φίλους μου, να αγοράζουν τα πάντα, αλλά να έχουν έστω κάτι για αρχή". Δίνει σχηματικά το παράδειγμα γονέων που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ, για να στείλουν τα παιδιά τους φοιτητές και δεν τους προμηθεύονται ούτε έναν πυροσβεστήρα ή έναν αισθητήρα, ή όσους αγοράζουν αυτοκίνητα πολύ μεγάλης χρηματικής αξίας, αλλά δεν δίνουν κάποια ευρώ για έναν πυροσβεστήρα κι ένα φαρμακείο.

"Μεγάλο εύγε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής"
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Νίκος Στεργίου δίνει τα εύσημα στην Πυροσβεστική λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αξίζει ένα μεγάλο εύγε στην πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και σε όλα τα κλιμάκια του νομού, γιατί έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο πυρασφάλειας στις μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, χάρη στην βοήθειά τους και τους πραγματικούς ελέγχους που γίνονται". 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr