Φιέστα Σουλτάνου στην Αγιά Σοφιά | xronos.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Φιέστα Σουλτάνου στην Αγιά Σοφιά

30/05/20 - 10:00

Μουσουλμανικές προσευχές μέσα στη Αγιά Σοφιά για την «επέτειο» της Άλωσης - γενική κατακραυγή

Την αποδοκιμασία της κυβέρνησης στις φιέστες που ετοίμασε η Τουρκία έξω από την Αγιά Σοφιά με αφορμή την συμπλήρωση 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κος Πέτσας ανέφερε:  «Η φιέστα που ετοιμάζει η Άγκυρα στην Αγιά Σοφιά ενοχλεί και είναι ένα θέμα προς αποδοκιμασία γιατί πέραν των άλλων, έχει χαρακτηριστεί ως μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται για την προώθηση άλλων σκοπών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον ιστορικό ναό, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα  είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την Τουρκία και λόγω της αντιμετώπισης της κατάστασης στον Έβρο τον Φεβρουάριο, αλλά και της επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε, οποιαδήποτε πρόκληση αλλά εμείς πάντα θα προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με βάσει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κος Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν για φέτος επέλεξε να στήσει ένα «τείχος» μπροστά στην Αγιά Σοφιά για να το ρίξουν σε ειδική τελετή, με προβολή από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας! Ταυτόχρονα αναγνώστηκαν αποσπάσματα του Κορανίου στο εσωτερικό του πάλαι ποτέ ορθόδοξου ναού και νυν Μουσείου, το οποίο μάλιστα αποτελεί και προστατευόμενο μνημείο από την UNESCO.

Γενική κατακραυγή
«Η Ελλάδα, απέναντι στην τουρκικές προκλήσεις και στην εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, προτάσσει το διεθνές δίκαιο».

Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την τουρκική προκλητική εκδήλωση στην Αγία Σοφία, με αφορμή την μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αυτή με την Αγία Σοφία, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία διατηρώντας τις «κόκκινες» εθνικές γραμμές της. «Ο διάλογος είναι προς το συμφέρον των λαών της περιοχής αλλά και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδος» σημείωσε.

«Προφανώς είναι υποχρέωση μας να έχουμε ένα σταθερό εθνικό μέτωπο απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, αλλά πρέπει παράλληλα να έχουμε και ενεργητική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να μην είμαστε υπερασπιστές δικαιωμάτων μόνο εκεί όπου εμπλεκόμαστε, για να υπηρετήσουμε τα εθνικά μας δίκαια», τόνισε ο πρώην ΥΠΕΞ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν απάντησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες που έχουν σκοπό την αλλοίωση του ιστορικού και θρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας. 

Στο πλαίσιο αυτό η κα Βόζεμπεργκ ζητάει άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση και καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης που προσβάλλουν τους απανταχού χριστιανούς. 

«Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά ενώ θέση πήρε και ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θόδωρος Καράογλου: «H 29η Μαΐου είναι μια ημερομηνία που πληγώνει τον Ελληνισμό. Τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις, μιλώντας ακόμη και για αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε από την Ξάνθη πως "η Ελλάδα επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη, όμως είναι αδιαπραγμάτευτη η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων’». 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βεβηλώνεται η Αγιά Σοφιά
Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης θύμισε επίσης τα εξής: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί με τις αποφάσεις του για την Αγία Σοφία, ένα Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την Unesco με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Έλληνες και τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ανά τον κόσμο. Το 2016, ήταν η  πρώτη φορά μετά το 1931, που ακούστηκε (μουσουλμανική) προσευχή μέσα από την Αγία Σοφία, αλλά και μόλις πριν από ένα χρόνο ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν είχε πάλι εκδηλώσει την πρόθεσή του για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr