Γιατί δεν είναι αρκετός ο χρόνος των 4,5 μηνών για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο | xronos.gr
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Γιατί δεν είναι αρκετός ο χρόνος των 4,5 μηνών για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο

08/03/19 - 10:00

Ποια τα προβλήματα και οι ανάγκες, αναδεικνύει ο Χρήστος Τερζίδης πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης 

Η παράταση στο Κτηματολόγιο για το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης δόθηκε, όμως ακόμη και αυτός ο συνολικός χρόνος των 4,5 μηνών, από την 10η Δεκεμβρίου 2018 μέχρι την 24η Απριλίου 2019, δεν επαρκεί για να γίνει πλήρως και ορθά η κτηματογράφηση στο νομό. Το παραπάνω αναδεικνύει στο λόγο του ο Χρήστος Τερζίδης πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, καταθέτοντας το παρακάτω χαρακτηριστικό σχόλιο "δυο δεκαετίες δεν ήταν αρκετές για την ορθή αποτύπωση των ακίνητων που περιλήφθηκαν στις πρώτες κτηματογραφήσεις, ενώ με τα νέα προγράμματα κτηματογραφήσεων οι ιθύνοντες κρίνουν ότι είναι αρκετός ο χρόνος των 4,5 μηνών. Παρακαλώ τους φορείς και κυρίως τους κ.κ. βουλευτές, τον κ. περιφερειάρχη και τους κ.κ. δημάρχους να πάρουν θέση πριν είναι αργά. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος προτίθεται να προβεί σε παραστάσεις ενώπιον του αρμοδίου υπουργείου προκείμενου να εξηγήσει τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τους κίνδυνους που ελλοχεύουν με την σύντμηση των προθεσμιών".

Την άποψή του επεξηγεί περαιτέρω ο κος Τερζίδης μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87,5 fm. "Ο νομοθέτης προέβλεψε τρεις μήνες προθεσμία για τους κατοίκους Ελλάδας και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού για την υποβολή της δήλωσης και προβλέπει παράταση έως και τρεις μήνες το πολύ για κάθε μία από τις προαναφερθείσες ημερομηνίες. Θεωρώ πάρα πολύ σύντομο τον χρόνο. Πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι για να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία είτε αποδοχής κληρονομιάς, είτε μεταβίβασης πλέον, απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που επαυξήθηκαν". 

Παραθέτει το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ και την πιο απλή υπόθεση και εξηγεί "σχεδόν κανείς δεν έχει σωστά δηλωμένο το ακίνητό του στον ΕΝΦΙΑ και εμείς πρέπει να μπούμε να ελέγξουμε το Ε9, να δώσουμε εντολή στον λογιστή να κάνει τη διόρθωση, η διόρθωση να εκκαθαριστεί από το σύστημα, να βγει η τυχόν διαφορά και να πληρωθεί η ταυτότητα οφειλής και στην συνέχεια να εκδοθεί το πιστοποιητικό. Όλο αυτό θα πάρει 15 - 20 μέρες, το ελάχιστο. Αν μιλάμε για σύνθετη υπόθεση με πολλά ακίνητα και κληρονόμους, τότε μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ή και χρόνια". 

Αναδεικνύει ο κος Τερζίδης ότι σε κάποιες περιοχές στη Ροδόπη δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, πλην αυτών που έχουν παραχωρηθεί στους πρόσφυγες από την Διεύθυνση Γεωργίας. Όμως ακόμη και για όσα υπάρχουν παραχωρήσεις, στην πορεία των χρόνων υπήρξαν κάποιες άτυπες διανομές, κληρονομιές που δεν εφαρμόστηκαν, οπότε παρουσιάζεται μεγάλη ατέλεια στους τίτλους κυριότητας και οι συμβολαιογράφοι την διαπιστώνουν από την ροή του κόσμου που προσέρχεται στα γραφεία τους. Ακόμη ο πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης επισημαίνει τον χρόνο που απαιτείται για ορισμένες απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Για παράδειγμα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού από Δήμο της Ροδόπης απαιτείται χρόνος από 15 ημέρες έως 1 μήνα.

Επίσης η δήλωση φόρου κληρονομίας στη ΔΟΥ απαιτεί ένα μήνα. "Αν σήμερα ξεκινήσουμε έχουμε χάσει και την παράταση του 1,5 μήνα για το Κτηματολόγιο", λέει ο κος Τερζίδης και παρατηρεί "ακόμη και αν μπορεί να υποβληθεί η δήλωση κτηματογράφησης χωρίς να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος κάποια απαιτούμενα στοιχεία, θα έχει εκκρεμότητα. Δεν θα καταχωρηθεί ότι είναι δικαιούχος δυνάμει της τάδε κληρονομιάς, αλλά θα έχει μία παρατήρηση ότι εκκρεμεί η αποδοχή κληρονομιάς". Καταληκτικά ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων επισημαίνει "θα πρέπει να μιλήσει ο νομοθέτης", λέει και προσθέτει "θα πρέπει με κάποια νομοθετική παρέμβαση να διορθωθεί. Δεν είναι ικανός χρόνος να τακτοποιηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις λιγότερο από 1 - 2 χρόνια". 

Υπενθυμίζουμε ότι η παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου για το υπόλοιπο του νομού Ροδόπης δόθηκε το απόγευμα της Τρίτης 5/3 με έγγραφο από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 10 Μαρτίου 2019, αλλά με την παράταση (που αφορά σε κατοίκους εσωτερικού, καθώς οι κάτοικοι εξωτερικού έχουν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο) η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε για τις 24 Απριλίου 2019. 

"Η σύμβαση στη Ροδόπη πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με άλλες συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα", αναδεικνύει ο Δημήτριος Γκατζηρούλης, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, ΔΜΣ ΑΠΘ, εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας που διεξάγει την κτηματογράφηση σε Ροδόπη και Θάσο και προσθέτει "η συμμετοχή έως τώρα δεν είναι πολύ μεγάλη, γι' αυτό επέλεξε το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε παράταση για 1,5 περίπου μήνα, για να εξυπηρετηθούν όλοι οι πολίτες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν τη δήλωσή τους". Ο κος Γκατζηρούλης κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης στην Κομοτηνή, και να μην αφήσουν αυτήν την υποχρέωση για την τελευταία εβδομάδα. 

Η προθεσμία υποβολής δήλωσης αφορά ακίνητα που βρίσκονται στις κάτωθι περιοχές: Το σύνολο των ακινήτων που ανήκουν στους Καλλικρατικούς Δήμους: Δήμος Θάσου, Δήμος Αρριανών, Δήμος Ιάσμου, Δήμος Κομοτηνής προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: Αγίων Θεοδώρων, Γρατινής, Θρυλορίου, Κάλχαντος, Καρυδιάς, Κοσμίου, Νέας Καλλίστης, Νέου Σιδηροχωρίου, Πανδρόσου, Φαναρίου, Δήμος Μαρώνειας- Σαπών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr