"Γραμμή" για μειονοτικό κόμμα στις Ευρωεκλογές | xronos.gr
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ

"Γραμμή" για μειονοτικό κόμμα στις Ευρωεκλογές

24/05/19 - 10:00

Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και η στήριξη από τους αυτοδιοικητικούς που συμμετέχουν σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς

Θα αγνοηθούν από τη μειονότητα η Ουφούκ Μουσταφά του ΣΥΡΙΖΑ, η Αμέτογλου Χιουμεϊρά της ΝΔ, η Σεβτζάν Σαδουλά του ΚΙΝΑΛ, ο Κερατζή Ιμπράμ Ιμπραήμ του ΚΚΕ που βρίσκονται στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων, όπως συνέβη στις ευρωεκλογές του 2014 με τους υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μεστάν Οσμάν Ουμίτ του ΣΥΡΙΖΑ, Καρανταή Ηλιάζ της Ν.Δ. και Χατζόγλου Μουράτ του ΚΚΕ;

Το ερώτημα αυτό εγείρει η "γραμμή" που δίνεται για μαζική στήριξη του μειονοτικού κόμματος DEB-Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στις ευρωκλογές της 26ης Μαΐου 2019. Η αυτόνομη κάθοδος του μειονοτικού κόμματος ήταν αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν τοπικά τις εξελίξεις και για όσους γνωρίζουν το παρελθόν της πρώτης προσπάθειας αυτόνομης καθόδου στις ευρωεκλογές του 2014.

Τι συνέβη στις ευρωεκλογές του 2014
Το DEB-Κόμματος Ισότητας Ειρήνης Και Φιλίας (ΚΙΕΚΦ) κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές, έλαβε 42.620 ψήφους (0,71%) πανελλαδικά. Στη Ροδόπη και στην Ξάνθη ήταν πρώτο κόμμα. Στον Νομό Ροδόπης έλαβε 25.857 ψήφους (ποσοστό 41,64%) με δεύτερη τη Ν.Δ. (10.182 ψήφους και ποσοστό 16,36%). Στον Νομό Ξάνθης έλαβε 15.378 ψήφους (ποσοστό 24,97%) με δεύτερη επίσης τη Ν.Δ. (17,71%). Στον Νομό Έβρου το ΚΙΕΚΦ έλαβε 1,46% (1.220 ψήφους).

Το κόμμα κινούνταν τότε εντός Θράκης, κάτι που συνεχίζει να κάνει και σήμερα ενόψει της κάλπης της Κυριακής. Έτσι στις εκλογές του 2014 ανύπαρκτη ήταν η καταγραφή του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Δωδεκάνησα έλαβε μόλις 15 ψήφους, παρά την προσπάθεια ορισμένων να συνδέσουν τη μειονότητα της Θράκης με τους μουσουλμάνους που ζουν στα νησιά. Επίσης σε ολόκληρη την Αττική είχε λάβει μόλις 1 ψήφο στη Β' Αθηνών. Από τότε βέβαια καταγράψαμε την προσπάθεια να έχει λόγο σε θέματα πανελλαδικού ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα το τέμενος στον Βοτανικό, επιδιώκοντας να προσελκύσει ιδεολογικά τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα.

Σαν εφημερίδα είχαμε παρατηρήσει, ότι παρά την έντονη συζήτηση για τη διαφοροποίηση τουρκογενών, Πομάκων και Ρομά, στην κάλπη του 2014 δεν εκφράστηκε ποικιλομορφία στις προτιμήσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Αρριανών στη Ροδόπη (κατοικούν τουρκογενείς και Πομάκοι), το ΚΙΕΦ έλαβε το εντυπωσιακό 90,14% (10.800 ψήφοι), με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 1,98% (237 ψήφοι). Αντιστοίχως, στον Δήμο Μύκης στην Ξάνθη το ΚΙΕΚΦ έλαβε το 70,37%.

Το όνομα του Αχμέτ Σαδίκ
Το όνομα του Αχμέτ Σαδίκ συνεχίζει να παραμένει ένα δυνατό χαρτί εντός μειονότητας και το διαπιστώνουμε σε κάθε μνημόσυνο που τελείται στην Κομοτηνή για τον θάνατό του, από όπου εκφράζεται η επίσημη γραμμή του κόμματος που ίδρυσε εκείνος. Έτσι με αφορμή το μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ το καλοκαίρι του 2018 εμφανίστηκαν φωνές υπέρ της αυτόνομης καθόδου του μειονοτικού κόμματος σε εθνικές, αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019.  Άλλωστε η πρεμιέρα του στις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014 με το σύνθημα «Ευρώπη, Ευρώπη άκου τη φωνή μας!», οπότε και αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στη Ροδόπη και στη Ξάνθη και τρίτο κόμμα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αν μη τι άλλο είναι επιτυχημένη.

Από τότε το έδαφος στρώθηκε υπέρ της αυτόνομης καθόδου και το 2019. Ενόψει των ευρωεκλογών του 2019 και με νέα πρόεδρο του DEB μία νέα γυναίκα την Τζιγδέμ Ασάφογλου, το όνομα Σαδίκ παίζει ψηλά. Παρούσα η χήρα Ισίκ Σαδίκ σε κεντρικό γεύμα που δόθηκε από το μειονοτικό κόμμα στον Ίασμο. Επίσης τα πανό όπου φαίνεται ο Αχμέτ Σαδίκ κοσμούν σχεδόν κάθε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος. Με την εμφάνιση, επίσης, μίας γυναίκας στα ηνία του κόμματος και δη χωρίς την παραδοσιακή εμφάνιση των γυναικών της μειονότητας με την μαντίλα, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων και όταν το επιβάλλει το θρησκευτικό πρωτόκολλο, επιχειρεί να προσδιοριστεί ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας ενός κόμματος του οποίου όμως οι θέσεις εν πολλοίς παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό, όχι της Ελλάδας ακόμη και της Θράκης και της Ροδόπης από όπου εκπορεύεται. Άλλωστε η ατζέντα του περιορίζεται σε αμιγώς μειονοτικά ζητήματα, οι θέσεις του εκφράζονται μόνο στην τουρκική γλώσσα και το σύνθημα "μαζί πιο δυνατοί" θέλει να βρει κοινό μόνο εντός της μειονότητας.

"Δούναι και λαβείν" μεταξύ DEB και υποψηφίων της τοπικής αυτοδιοίκησης
Παροιμιώδης είναι και η στήριξη που λαμβάνει το μειονοτικό κόμμα από τους αυτοδιοικητικούς που συμμετέχουν σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς. Το αφανέρωτο..."δούνε και λαβείν", οι επισκέψεις ενόψει της κάλπης της 26ης Μαΐου, με τους υποψηφίους της αυτοδιοίκησης να διάκεινται θετικά υπέρ του μειονοτικού κόμματος στις ευρωεκλογές, αλλά και ταυτόχρονα να επιζητούν την δική του στήριξη προκειμένου στη μάχη του σταυρού να βγουν κερδισμένοι και να λάβουν  μία θέση στα αυριανά δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Καταγράφουμε την επίσκεψη στα γραφεία του μειονοτικού κόμματος στο δρόμο Κομοτηνής - Καρυδιάς του Ερδέμ Χουσεΐν υποψηφίων δημάρχου Αρριανών, των περιφερειακών συμβουλών της Ροδόπης με την "Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση" του Χρήστου Μέτιου, των περιφερειακών συμβούλων της Ροδόπης με την "Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία" του Κώστα Κατσιμίγα. Αντίστοιχες κινήσεις είδαμε και στην Ξάνθη και στο εκεί παράρτημα του μειονοτικού κόμματος με επισκέψεις των περιφερειακών συμβούλων του νομού με την "Περιφερειακή Σύνθεση" του Χριστόδουλου Τοψίδη και άλλων. 

Άλλωστε όλοι οι παραπάνω δεν μπορούν και κυρίως δεν θέλουν να αγνοήσουν την δυναμική που έχει το μειονοτικό κόμμα εντός της μειονότητας όπως αυτό εκφράστηκε στις ευρωεκλογές του 2014.

Στις εκλογές του 2014 καταγράψαμε όχι μόνο την πρωτιά του μειονοτικού κόμματος σε δύο νομούς, αλλά και ότι οι μουσουλμάνοι αγνόησαν επιδεικτικά τους υποψήφιους της μειονότητας στους υπόλοιπους συνδυασμούς (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., «Ελιά», ΚΚΕ).  Τότε οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μεστάν Οσμάν Ουμίτ του ΣΥΡΙΖΑ, Καρανταή Ηλιάζ της Ν.Δ. και Χατζόγλου Μουράτ του ΚΚΕ, αγνοήθηκαν πλήρως από τη μειονότητα.
Αναρωτιόμαστε θα συμβεί και το 2019;

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr