Το Χαμόγελο του Παιδιού παρών για περισσότερα από 3.000 παιδιά της Ροδόπης | xronos.gr
ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Το Χαμόγελο του Παιδιού παρών για περισσότερα από 3.000 παιδιά της Ροδόπης

08/05/19 - 10:00

Αρχές Μαρτίου ξεκίνησαν οι δωρεάν εξετάσεις στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και συνεχίζονται μέχρι αρχές Ιουνίου στους Δήμους Ιάσμου και Κομοτηνής

Το Χαμόγελο του Παιδιού δηλώνει παρών για περισσότερα από 3.000 παιδιά της Ροδόπης. Τόσα παιδιά υπολογίζεται ότι θα εξεταστούν δωρεάν από τις κινητές μονάδες που βρίσκονται από τις αρχές Μαρτίου στο νομό μας. Περίπου 3.200 παιδιά από σχολεία των Δήμων Κομοτηνής, Μαρώνειας-Σαπών και Ιάσμου σε ολόκληρη τη Ροδόπη αναμένεται να εξεταστούν από οδοντιάτρους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι, της κινητής μονάδας του Χαμόγελου του Παιδιού το χρονικό διάστημα μέχρι αρχές Ιουνίου. Άλλα τόσα παιδιά έχουν ήδη εξεταστεί στη γειτονική Βουλγαρία.

Οι εξετάσεις είναι ενταγμένες στο έργο που έχει τίτλο «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών II (Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection ΙΙ) – INTERSYC II» και ανήκει στο πρόγραμμα «Interreg V-A Greece-Bulgaria» 2014-2020. Επικεφαλής του προγράμματος είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενώ εταίρος για την περιοχή μας είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία «Κ. Καραθεοδωρή», με την πρόεδρο του Αφροδίτη Καρελιάδου να αναδεικνύει ότι για πρώτη φορά τόσο οργανωμένα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι κινητές μονάδες του οργανισμού δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας προς όφελος των παιδιών.

Στο έργο INTERSYC II συμμετέχουν:

  • Το «Χαμόγελο του Παιδιού», ως επικεφαλής εταίρος του έργου (Ελλάδα).
  • Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Κ. Καραθεοδωρή Δήμου Κομοτηνής (Ελλάδα).
  • ΗNadja Centre Foundation (NCF) (Βουλγαρία).
  • H Regional Department of Education - Blagoevgrad (Βουλγαρία).

Η κινητή μονάδα βρέθηκε ήδη στις Σάπες και συγκεκριμένα στο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαπών οι εκπαιδευτικοί του οποίου εκδήλωσαν πρόθεση συνεργασίας με το πρόγραμμα. Την περίοδο αυτή η κινητή μονάδα βρίσκεται σταθμευμένη στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, όπου υποδέχεται μικρούς μαθητές για την διενέργεια των εξετάσεων.

Η προληπτική ιατρική εφαρμόζεται για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού έως 12 ετών, εφόσον οι γονείς ή κηδεμόνες έχουν δώσει την σχετική συναίνεση για την διενέργεια των εξετάσεων. Πάντως τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα από τις εξετάσεις, αφού προκύπτει ανάγκη περαιτέρω εξέτασης για κάποια από τα παιδιά. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν εξεταστεί 2.500 παιδιά, αφού η ανταπόκριση στο πρόγραμμα είναι εξαιρετικά μεγάλη, όπως ομολογεί σχετικά η κα Καρελιάδου.

Μετά το τέλος των προληπτικών εξετάσεων
Μετά το τέλος των προληπτικών εξετάσεων στα παιδιά, η Αναπτυξιακή του Δήμου Κομοτηνής προγραμματίζει το τελικό συνέδριο του έργου στην Κομοτηνή, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα. Επίσης, την διοργάνωση δύο δράσεων προώθησης και πληροφόρησης στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας - Σαπών και την διοργάνωση 5 εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Κομοτηνή στους τομείς της διάσωσης και των πρώτων βοηθειών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr