Χιλιάδες φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στις θρακικές λιμνοθάλασσες | xronos.gr
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΤΗΝΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΘΕΑΜΑ

Χιλιάδες φλαμίνγκο ξεχειμωνιάζουν στις θρακικές λιμνοθάλασσες

10/10/18 - 10:00

Σε 10.000 μπορεί να ανέλθει ο αριθμός τους χειμερινούς μήνες και εντοπίζονται στις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας

Εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των πτηνών στις λιμνοθάλασσες του νομού Ροδόπης, προκαλεί η φθινοπωρινή μετανάστευση. Το αποτέλεσμα υπέροχο, όπως το κατέγραψε ο φακός του Χρόνου αυτήν την εποχή στις λιμνοθάλασσες δίπλα στην παραλία Μολυβωτής, με τα φοινικόπτερα ή γνωστά ως φλαμίνγκο να έχουν δώσει ένα ροζ χρώμα στην περιοχή. Σε 10.000 μπορεί να ανέλθει ο αριθμός τους χειμερινούς μήνες και εντοπίζονται στις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, δηλαδή στο Δέλτα του Νέστου, Βιστωνίδα, Ισμαρίδα και σε όλο το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών. "Τα μεγαλύτερα νούμερα είναι στο Πόρτο Λάγος και στις θρακικές λιμνοθάλασσες (Έλος, Πτελέα, Αλυκή, Μέση και Ξηρολίμνη) και όχι τόσο στο Δέλτα του Νέστου", διευκρινίζει η Ευτέρπη Πατετσίνη βιολόγος στον Φορέα Διαχείρισης, την βοήθεια της οποίας ζητήσαμε για να καταγράψουμε την παρουσία των μεταναστευτικών πτηνών στην περιοχή μας. 

Όπως μας πληροφορεί αναλυτικότερα "από τον Αύγουστο και μετά ξεκινάει η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών. Έχουμε δυο μεταναστεύσεις, μια την άνοιξη και μια το φθινόπωρο. Από τον Αύγουστο και μετά έχει ξεκινήσει η φθινοπωρινή μετανάστευση, οπότε σε όλες τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες της περιοχής παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό των πουλιών. Αυτά τα πουλιά είτε έρχονται εδώ για να βγάλουν όλο τον χειμώνα, είτε απλά είναι περαστικά, σταματάνε για λίγο να τραφούν, να πάρουν δυνάμεις και να συνεχίσουν την πορεία τους. Πολλά από αυτά θα φτάσουν μέχρι και την Αφρική".


Προσπάθεια αναπαραγωγής φλαμίνγκο στη λίμνη Πτελέα
Τα φλαμίνγκο, στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας μέχρι τη λίμνη Ισμαρίδα, παρατηρούνται όλο το χρόνο. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικό, όπως τονίζει η κα  Πατετσίνη και εξηγεί γιατί "στις περισσότερες περιοχές της χώρας το καλοκαίρι δεν υπάρχουν φλαμίνγκο, φεύγουν, ενώ εδώ παρατηρούνται όλο το χρόνο". Μάλιστα, όπως μας ενημερώνει οι επιστήμονες του Φορέα έχουν καταγράψει και προσπάθεια αναπαραγωγής των φλαμίνγκο στη λίμνη Πτελέα. Βέβαια, προσθέτει "μέχρι στιγμής δεν έχει επιτυχία, δεν έχει γίνει αναπαραγωγή, δεν έχουμε πάρει μικρά, αλλά έχουμε δει να προσπαθούν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Αυτή η προσπάθεια είναι εδώ και κάποια χρόνια, άλλες φορές είναι πολύ πιο έντονη, δηλαδή σχηματίζουν και φωλιές και άλλες φορές όχι, δηλαδή κάνουν μόνο τον τελετουργικό τους χορό όταν είναι να ζευγαρώσουν, αλλά δεν υπάρχει επιτυχία αναπαραγωγής". Οι επιστήμονες του Φορέα παρακολουθούν το φαινόμενο και η περίπτωση αναπαραγωγής θα είναι μία ευχάριστη εξέλιξη.

Από τις δακτυλιώσεις πτηνών προκύπτει ότι τα φλαμίνγκο που μεταναστεύουν στη Ροδόπη έχουν έρθει από την Τουρκία, τα περισσότερα, και κάποια από την Ισπανία. Στο γιατί προτιμούν τις λιμνοθάλασσες της περιοχής η βιολόγος απαντάει "αυτό που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι οι ρηχές λίμνες. Τα περισσότερα πουλιά, όπως και τα φλαμίνγκο, τρέφονται με ασπόνδυλα, τα οποία φιλτράρουν από την λάσπη. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν αυτές τις ρηχές λίμνες για να περπατάνε και σιγά – σιγά να επεξεργάζονται τη λάσπη, να βγάζουν τα ασπόνδυλα και να τα τρώνε. Γι' αυτό αυτή η περιοχή έχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε είδη και αριθμούς, γιατί έχει άφθονη τροφή". Τη δική του σημασία έχει επίσης ότι η πίεση από το κυνήγι δεν είναι μεγάλη (φαινόμενα λαθροθηρίας) στην περιοχή και έτσι τα πουλιά νιώθουν ασφάλεια για να ξεχειμωνιάσουν. 

Η ορνιθοπανίδα στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης αυτήν την περίοδο είναι στα καλύτερά της,  γι' αυτό η βιολόγος Ευτέρπη Πατετσίνη συστήνει την ορνιθοπαρατήρηση "πραγματικά αξίζει κάποιος να έρθει να επισκεφτεί την περιοχή, γιατί θα δει και πολλά είδη και σε μεγάλους πληθυσμούς"


Για την ενημέρωση των επισκεπτών του Ε.Π.Α.Μ.Θ. υπάρχουν δύο Κέντρα Πληροφόρησης.

1. ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ
Το Κέντρο πληροφόρησης Λίμνης Βιστωνίδας βρίσκεται στην δυτική είσοδο του χωριού Πόρτο-Λάγος, στο Δ. Αβδήρων Ν. Ξάνθης.
Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση: 67063 Πόρτο Λάγος Ξάνθης, τηλ: 2541096646, φαξ: 2541096924, e-mail: [email protected]


2. ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ
Το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου βρίσκεται στην Κεραμωτή N. Καβάλας (πίσω από το Γυμνάσιο).
Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση: 64011 Κεραμωτή Καβάλας, τηλ:2591051831, φαξ: 2591051884, e-mail: [email protected]

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr