Η Δίκαια του Θρακικού Πελάγους: Μια ιωνική αποικία, μια Ελληνίδα πόλη - κράτος | xronos.gr
ΕΞΗΓΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ Μ. ΤΑΣΑΚΛΑΚΗ

Η Δίκαια του Θρακικού Πελάγους: Μια ιωνική αποικία, μια Ελληνίδα πόλη - κράτος

07/09/19 - 10:00

Η άγνωστη Δίκαια του Θρακικού πελάγους βρίσκεται ακόμη …θαμμένη, άκμασε μαζί με την Μαρώνεια και τα Άβδηρα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία παρέθεσε στο πλαίσιο του πρόσφατου φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στο Φανάρι, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Μαρίνα Τασακλάκη, με τίτλο «η Δίκαια του Θρακικού Πελάγους: Μια ιωνική αποικία, μια Ελληνίδα πόλη – κράτος».

Η αρχαιολόγος έφερε σε αντιδιαστολή την Δίκαια του Θρακικού Πελάγους, με την Δίκαια του Θερμαϊκού Κόλπου, δύο διαφορετικές πόλεις, αλλά με κοινό όνομα. Διηγήθηκε αναλυτικά: «Η Δίκαια του Θρακικού Πελάγους είναι μια ιωνική αποικία. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς από που προέρχονται οι πρώτοι άποικοι της περιοχής, σίγουρα από την Ιωνία, ίσως από Σάμο και Μίλητο. Εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η αποικία μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε μία ισχυρή πόλη – κράτος, με δική της νομισματοκοπία αργυρή και χάλκινη. Τα νομίσματα της πόλης αυτής έχουν βρεθεί μέχρι και την Αίγυπτο».

Μάλιστα, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, «όλα τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από την ανασκαφή δείχνουν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική πόλη – κράτος της περιοχής, ανάμεσα σε Μαρώνεια και Άβδηρα και παράλληλα ακμάζει με αυτές τις πόλεις». Η ιστορία αυτής της πόλης έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα σε δύο διεθνή συνέδρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη να δημοσιευτεί το αρχαιολογικό υλικό.

«Θαμμένη» στην θρακική γη
Ωστόσο, αναφορικά με τις εξελίξεις, αυτές δεν είναι πολλές, καθώς η άλλοτε ακμάζουσα πόλη – κράτος, βρίσκεται ακόμη εν πολλοίς «θαμμένη» στην θρακική γη. Η κα Τασακλάκη εξηγεί: «Όσον αφορά στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, δεν έχει απαλλοτριωθεί. Αυτό είναι εμπόδιο για εμάς, για να προχωρήσουμε στην αξιοποίησή του. Θα πρέπει δηλαδή να προηγηθεί η απαλλοτρίωση του χώρου, που παρόλες τις προσπάθειές μας δεν το καταφέραμε, και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανάδειξη. Αυτή την στιγμή υπάρχουν ιδιοκτησίες στο κέντρο, εκεί όπου εντοπίζουμε την μεγαλύτερη πυκνότητα κεραμικής».

Όπως κι αν έχει, η «πλούσια» ιστορία της Θράκης, έχει πάντα κάτι να μας μάθει και η πόλη – κράτος Δίκαια, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr