Η Eldorado Gold προχωράει τον σχεδιασμό της για το Πέραμα | xronos.gr
ΠΑΡΑ ΤΑ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η Eldorado Gold προχωράει τον σχεδιασμό της για το Πέραμα

04/10/19 - 10:00

Ανακοίνωσε τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών μελετών με «γενναία» χρηματοδότηση από τον Καναδά

Μπορεί τα «όχι στο χρυσό» σε Ροδόπη και Έβρο να διαδέχονται το ένα το άλλο, μετά την αναφορά Μητσοτάκη στο έργο Χρυσού από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, αλλά αυτό είτε δεν έχει φτάσει στην Eldorado Gold, είτε δεν την ενδιαφέρει. Διαφορετικά δεν εξηγείται η απόφασή της να προχωρήσει το έργο του Περάματος με χρηματοδότηση μάλιστα από την καναδική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ουσιαστική χρηματοδότηση περιβαλλοντικών μελετών για την εκμετάλλευση στο Πέραμα μέσα από ένα πρόγραμμα που έχει θέσει σε εφαρμογή για την άντληση 125 εκατ. δολαρίων από την αγορά (ATM program). Με τα ποσά αυτά θα προχωρήσουν οι αναγκαίες μηχανικές και περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο. Από την ίδια χρηματοδότηση η Eldorado Gold θα εκπονήσει μελέτες για άλλα τέσσερα ορυχεία της: Των Σκουριών, της Ολυμπιάδας, του Λαμάκ (Καναδάς) και του Κίσλανταγ (Τουρκία).

Τα «μερομήνια» και οι προβληματισμοί που εγείρονται
Η αναφορά Μητσοτάκη στο έργο Χρυσού του Περάματος είχε γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από εκεί, ο πρωθυπουργός είχε πει: «[…]ταυτόχρονα, συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε –ενδεχομένως και εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας- να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στην Θράκη».
Αυτή η αναφορά είχε αμέσως πυροδοτήσει αντιδράσεις στη Θράκη, όπου ξύπνησαν μνήμες του 2012-’13, οπότε και είχε συμβεί η μεγαλύτερη κορύφωση του αγώνα κατά των Χρυσωρυχείων, που είχε βάλει την επένδυση «στον πάγο».

Πρώτη συνεδρίασε η ΠΕΔ ΑΜ-Θ, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ακολούθησαν τα δημοτικά συμβούλια Αλεξανδρούπολης, Σαπών και Κομοτηνής, όλα με αρνητική θέση στην εξόρυξη Χρυσού, συνυπολογιζομένων και αυτών των μητροπολιτών Μαρωνείας & Κομοτηνής, Ξάνθης, Φιλίππων και Αλεξανδρούπολης.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι μεσολάβησαν μόλις 19 ημέρες από την αναφορά του πρωθυπουργού, έως την έκδοση της ανακοίνωσης της Eldorado Gold και για πολλούς αυτό μεταφράζεται είτε ως αδιαφορία της εταιρίας για τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, είτε ως άγνοια. 

Εν τούτοις σε κάθε περίπτωση, αυτό που απαιτούν οι αντιδρώντες στην επένδυση είναι να τηρηθεί η δέσμευση Μητσοτάκη περί «σύμφωνης γνώμης της τοπικής κοινωνίας» για την περεταίρω εξέλιξη του έργου Χρυσού στο Πέραμα και τις Σάπες.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr