Η Ελλάδα τυπώνει επετειακό 2ευρώ νόμισμα για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης | xronos.gr
ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΥΠΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ

Η Ελλάδα τυπώνει επετειακό 2ευρώ νόμισμα για τα 100 χρόνια ελεύθερης Θράκης

07/02/20 - 15:49

Αναγράφει πάνω του «100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης»

Δύο αναμνηστικά κι εμπορεύσιμα νομίσματα των δύο ευρώ, θα τυπώσει το 2020 η Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο, αφορά στη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και το δεύτερο στη συμπλήρωση 100 ετών ελευθερίας της Θράκης. Επί λέξει στο πρώτο θα χαραχθούν «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» και στο δεύτερο «100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης».

Σύμφωνα με τις επεξηγήσεις, η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί σύμβολο του ηρωισμού των Ελλήνων ενάντια στους εισβολείς από την Περσία. Μπορεί οι Έλληνες να ηττήθηκαν στη μάχη, αλλά είναι μία σημαδιακή ημέρα για το ελληνικό έθνος. Το νόμισμα σχεδιάστηκε από τον Γ. Σταματόπουλο. Φέρει πάνω του μία σπαρτιατική περικεφαλαία.

Για το θρακιώτικο νόμισμα, αναφέρεται: Η γεωγραφική περιοχή της Θράκης βρίσκεται στη Βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ενώθηκε με την Ελλάδα μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το νόμισμα αναπαριστά το αρχαίο νόμισμα της θρακιώτικης πόλης των Αβδήρων, με έναν γρύπα. Το νόμισμα σχεδιάστηκε από τον Γ. Σταματόπουλου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο γρύπας συμβολίζει το απολλώνιο πνεύμα, αλλά και την ισχύ και την επαγρύπνηση των Θρακών. Όσο για την μυθολογία γύρω από την πόλη των Αβδήρων, ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ. Η πρώτη αυτή αποικία δεν ευδοκίμησε. Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω, που έφεραν ως εμπροσθότυπο κεφαλή του Απόλλωνα και στον οπισθότυπο γρύπα.

Βεβαίως, η επιλογή του γρύπα που δεν έχει τόσο γνωστό συμβολισμό ίσως να μην ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς θα μπορούσε -για παράδειγμα- να προταθεί η Νίκη της Σαμοθράκης, μία κίνηση που θα έδειχνε και κατ’ αυτό τον τρόπο την ελληνικότητα του κλεμμένου αγάλματος, ή το αρχαίο μαρωνίτικο νόμισμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr