Η εξέλιξη του αιμοδοτικού κινήματος στη Ροδόπη από το 1955 μέχρι σήμερα | xronos.gr
ΜΝΗΜΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η εξέλιξη του αιμοδοτικού κινήματος στη Ροδόπη από το 1955 μέχρι σήμερα

15/01/19 - 10:00

Πέρασαν σαράντα χρόνια από το 1979, από όταν ιδρύθηκε το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, όμως η ιστορία του αιμοδοτικού κινήματος ξεκινάει πολύ νωρίτερα, ήδη από το 1955

Πέρασαν σαράντα χρόνια από το 1979, από όταν ιδρύθηκε το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, όμως η ιστορία του αιμοδοτικού κινήματος ξεκινάει πολύ νωρίτερα, ήδη από το 1955. Μνήμες από το παρελθόν της αιμοδοσίας που ξεκίνησε με μερικούς εθελοντές και σήμερα αριθμεί χιλιάδες, ήρθαν στο φως στη διάρκεια εκδήλωσης για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης. Για μία μεγάλη μέρα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του σωματείου Κωστής Δημητρακόπουλος, για να κάνει γνωστό ότι η αφορμή ίδρυσης του σωματείου ήταν οι μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν για αίμα τα χρόνια εκείνα, ιδιαίτερα όταν κατασκευάστηκε το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Κομοτηνής. Στην Κομοτηνή όμως υπήρχε εθελοντική ομάδα αιμοδοτών ήδη από το 1955, στο πλαίσιο της Χριστιανικής Ένωσης Κομοτηνής.

Στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων, το πρωί της Κυριακής 13 Ιανουαρίου, φιλοξενήθηκε η εκδήλωση και εκεί ο πρόεδρος Κωστής Δημητρακόπουλος έκανε μία σύντομη μικρή ιστορική αναδρομή, με προβολή φωτογραφιών, εξηγώντας πως το αιμοδοτικό κίνημα ξεκίνησε από λίγα άτομα της Χριστιανικής Ένωσης και πως εξελίχθηκε ραγδαία, σε ένα δυναμικό σωματείο. Μάλιστα παρόντες στην εκδήλωση ήταν πρωτεργάτες της αιμοδοσίας και της ίδρυσης του σωματείου στη Ροδόπη. 

Το σωματείο, όπως ανέδειξε ο κος Δημητρακόπουλος, ξεκίνησε με 15 άτομα και σήμερα αριθμεί 2.000 άτομα, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του νομού σε αίμα, ενώ αποστέλλει και σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι Θράκη παρέχει το 1/3 του εθελοντικού αίματος πανελλαδικά. Ο πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών σε άλλο σημείο του λόγο του ανέφερε ότι το σωματείο έτυχε ιδιαίτερης στήριξης από το Δήμο Κομοτηναίων, αλλά και από τα ΜΜΕ, κάτι που αυτό βοήθησε στο να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία το μήνυμα του συνειδητοποιημένου εθελοντή αιμοδότη. "Αν αυτή η ενημέρωση που γίνεται εδώ και αυτή η ευαισθητοποίηση που υπάρχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, και αν τα μεγάλα κανάλια και εφημερίδες της Αθήνας δείξουν την ίδια προθυμία και ευαισθητοποίηση - γιατί αυτό που μας λένε είναι ότι το καλό δεν πουλάει - τότε δεν θα έχουμε ανάγκη. Αν κάθε Έλληνας δίνει δύο φορές τον χρόνο αίμα δεν θα έχουμε ανάγκη να ζητάμε αίμα από τους συγγενείς των ασθενών".

Καταληκτικά ο πρόεδρος του σωματείου ανέδειξε ότι έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετική συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με πολλαπλές εθελοντικές αιμοδοσίες. Ενδεικτικά η αιμοδοσία που γίνεται επί 20ετίας στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Αυτό έχει επεκταθεί και σε πολιτιστικούς συλλόγους και όχι μόνο. "Θέλουμε όλοι να εντάξουν μία αιμοδοσία τον χρόνο στο πρόγραμμά τους", είπε σχετικά ο κος Δημητρακόπουλος.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε ο Δήμος Κομοτηνής για την βοήθεια του προς το σωματείο σε παροχές χώρων και κάλυψη εξόδων. Το βραβείο παρέλαβε ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και εκείνος ανέφερε "δέχομαι αυτό το βραβείο εκ μέρους όλων των δημάρχων και των διοικήσεων του Δήμου περισσότερο σαν έναν συμβολισμό της ευγένειας αυτών των ανθρώπων, που αντί να τιμηθούν από εμάς μας τιμούν αυτοί. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία και η συνδρομή του Δήμου στο σημαντικότατο έργο που κάνει το σωματείο θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια".

Από την εκδήλωση αυτήν δεν θα μπορούσε να λείπει ένας "εργάτης" του αιμοδοτικού κινήματος, από τους πρωτεργάτες του σωματείου και πρόεδρός του στο παρελθόν, ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος. Αυτή η ιστορία της αιμοδοσίας μετράει 60 χρόνια, ανέδειξε ο ίδιος και τόνισε "σε εμάς τους εθελοντές αιμοδότες δεν υπάρχει το "εγώ" και ο "άλλος" είναι ο "συνάνθρωπος" και το "εμείς"".

Μία τούρτα σε σχήμα καρδιάς, όπως αυτές που κοσμούσαν τα τραπέζια της εκδήλωσης, έσβησαν οι εθελοντές αιμοδότες ελπίζοντας στην συνέχιση της παράδοσης στη Ροδόπη για ένα ισχυρό αιμοδοτικό κίνημα.

Η επόμενη προγραμματισμένη εθελοντική αιμοδοσία είναι αυτή των εκπαιδευτικών και έχει ορισθεί στις 30 Ιανουαρίου, ανήμερα της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr