Η Κομοτηνή αφετηρία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB | xronos.gr
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΚΙΡΚΟΒΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Η Κομοτηνή αφετηρία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

23/05/19 - 10:00

Ζητούμενο η περιοχή να κερδίσει μέσω αντισταθμιστικών τα μέγιστα δυνατά οφέλη, δυστυχώς πλήρως απούσα η Περιφέρεια ΑΜ-Θ από τα εγκαίνια, μόνο ο Δημήτρης Καρασταύρου βρέθηκε στην Βουλγαρία

Την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), με αφετηρία την Κομοτηνή και τελικό προορισμό την Στάρα Ζαγόρα Βουλγαρίας εγκαινίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μαΐου, στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, o πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα, μεταξύ άλλων.

Ο "Χ" βρέθηκε στο Κίρκοβο, για να καταγράψει εικόνες, κλίμα και δηλώσεις γύρω από το συγκεκριμένο έργο.

Ένας αγωγός με αφετηρία την Κομοτηνή
Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους περίπου 180 χιλιόμετρων (εκ των οποίων 31 χλμ. στο ελληνικό έδαφος, όλα στο ν. Ροδόπης), αρχικής δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα. Αν και είναι έργο μεσαίου βεληνεκούς έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ο νέος αγωγός διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Αφενός, αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο. Αφετέρου, μέσω της διασύνδεσής του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ο IGB θα έχει πρόσβαση στον πρόσφατα αναβαθμισμένο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Επιτρέπει την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, την παγκόσμια αγορά LNG.

Ο αγωγός IGB θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ και του TAP στην Κομοτηνή, από ελληνικής πλευράς, με το σύστημα μεταφοράς της Bulgartransgaz EAD στην πόλη της Στάρα Ζαγορα. Ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι θα κερδίσει η περιοχή μας από αυτό το έργο αντισταθμιστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται υψηλή πίεση, αλλά αν κρίνουμε από την παντελή απουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ή και βουλευτών της Ροδόπης στην εκδήλωση, μέχρι στιγμής πίεση δεν υπάρχει... Παρών ήταν μόνο ο Δήμος Κομοτηνής, τον  οποίο εκπροσώπησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, ο μόνος ερχόμενος από την Ροδόπη, πλην του "Χ".

Την στρατηγική σημασία του έργου ανέδειξε μέσα από την εναρκτήρια τοποθέτησή ο εκτελεστικός διευθυντής στην  ICGB AD και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος. Η εταιρία  ICGB AD είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (αγωγός IGB). Ο Κ. Καραγιαννάκος είπε μεταξύ άλλων: "Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που φτάσαμε στην έναρξη κατασκευής του έργου. Το ότι είμαστε εδώ σήμερα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών, πρώτα από όλα των κυβερνήσεων και χάρη στην αδιάλειπτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευχαριστούμε επίσης και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές για την συνεργασία τους".

Στο Κίρκοβο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας
Περίπου στις 12 το μεσημέρι προσγειώθηκε στο Κίρκοβο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετά έφτασε οδικώς, συνοδευόμενος από τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, στο σημείο της εκδήλωσης, περί των 5 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μετά από μία θερμή υποδοχή από τους γείτονες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη κλειστή συνάντηση με τον κο Μπορίσοφ, και κατόπιν βρέθηκαν στο πλατό για τις τοποθετήσεις τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια αναφορά στην Κομοτηνή συγκεκριμένα στο λόγο του, αναφερόμενος γενικότερα σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ μίλησε πιο ειδικά για έργα που προχωρούν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Για την τελευταία μάλιστα πληροφόρησε ότι ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG που θα κατασκευαστεί εκεί θα τροφοδοτεί, μαζί με τον TAP, τον αγωγό IGB. "Ελλάδα και Βουλγαρία", είπε ο πρωθυπουργός, "θέλουν να καταστήσουν την περιοχή από ένα πεδίο αντιπαλότητας και συγκρούσεων σε ένα πεδίο φιλίας, ειρήνης, προκοπής, σε ένα πεδίο συνανάπτυξης για όλους τους λαούς μας".

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών πηγών "παραμένει μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για όλη την περιοχή μας, την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και προτεραιότητα για όλη την Ευρώπη", ενώ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. "Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο αγωγός Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, της φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κος Τσίπρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι "η επιτυχής μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής στη βάση βεβαίως του διεθνούς δικαίου, αλλά και με τη δημιουργία συνεργειών και δικτύων που θα αναβαθμίσουν συνολικότερα τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής". Μετέφερε, επίσης, το όραμά του, να καταστούν τα Βαλκάνια από μία περιοχή αστάθειας, σε μια περιοχή ευημερίας και συνεργασίας. Εδώ έκανε αναφορές σε όλες τις συνεργασίες της ελληνικής κυβέρνησης με τις γειτονικές κυβερνήσεις, κι έκανε επίσης μνεία στην Συμφωνία των Πρεσπών. Συνεχάρη, επίσης, τον Μπόικο Μπορίσοφ, για την συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια, κι όλους όσους συνετέλεσαν προς την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. 

"Ο κόμβος σύνδεσης παίζει σημαντικό ρόλο για όλη την περιοχή και την Ευρώπη και οδηγεί σε πραγματική διαφοροποίηση των πηγών και διαδρομών προμήθειας αερίου σε ανταγωνιστικές συνθήκες", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: Όσο καλύτερα αναπτύσσονται τα κοινά μας σχέδια τόσο καλύτερες είναι οι προϋποθέσεις για τις επενδύσεις, τον τουρισμό και τις μεταφορές". Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Γιακούμπ Εγιούμποφ, καθόσον η χώρα του αποτελεί αφετηρία για πλήθος αγωγών φυσικού αερίου και έχει μπει στους πρώτους "παίκτες" στην αγορά φυσικού αερίου.

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με τον πλέον συμβολικό τρόπο, ήτοι με το σκάψιμο του εδάφους από τους δύο πρωθυπουργούς, τους δύο υπουργούς ενέργειας και τον αντιπρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr