Η Μαρώνεια έχασε τουρίστες και οι Σάπες λεφτά λόγω… διοδίων | xronos.gr
ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΠΟΥ «ΕΦΡΑΞΑΝ» ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η Μαρώνεια έχασε τουρίστες και οι Σάπες λεφτά λόγω… διοδίων

11/09/19 - 10:00

Οι επαγγελματίες «στενάζουν», η αγορά «αιμορραγεί» αλλά συζητά και το θέμα του Χρυσού

Το καλοκαίρι παρέρχεται και η έλευση του Σεπτέμβρη βρίσκει όλους, παραδοσιακά, να «κάνουν ταμείο». Στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών, το ταμείο είναι άδειο και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην έναρξη της κατασκευής του πλευρικού σταθμού διοδίων, που ακόμα είναι σε εξέλιξη, στην Μέστη.

«Ένα πρωί κάποιος πήγε στην Αλεξανδρούπολη και δεν μπορούσε να γυρίσει», λέει στον «Χ» ο γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαπών Νίκος Ευκαρπίδης, ενθυμούμενος την ημέρα που ο κόμβος της Εγνατίας Οδού από και προς Σάπες έκλεισε, χωρίς κανείς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί.

«Ήταν τρεις ημέρες πριν τις εκλογές» λέει «και είχαν πει ότι ο δρόμος θα άνοιγε τον Ιούλιο, μετά στο τέλος Αυγούστου και τώρα πήραν και έναν μήνα παράταση ακόμα». Ωστόσο ακόμη και το άνοιγμα των κόμβων θα είναι ως μη γενόμενο, αφού η ροή εισερχομένων στην περιοχή θα μειωθεί δραματικά λόγω των διοδίων. «Δεν είναι δυνατόν στην ακριτική Θράκη ο Θρακιώτης να πληρώνει διόδια για να πάει από νομό σε νομό. Και φυσικά θα έχουμε αυξήσεις και στα προϊόντα, αφού θα αυξηθεί το μεταφορικό κόστος», σχολιάζει ο κος Ευρκαρπίδης, την ώρα που ενημερώνει ότι η ζημία του δήμου Μαρωνείας Σαπών από τους κλειστούς κόμβους είναι ήδη μεγάλη: «Σε μία τουριστική περίοδο, η Μαρώνεια έχει πάθει μεγάλη ζημιά από αυτό. Τελείωσε το θέμα τουρισμός.

Η μεγαλύτερη βοήθεια στα καταστήματα των Σαπών είναι η λαϊκή της Παρασκευής. Το 40% των επισκεπτών είναι από τα χωριά του Έβρου (Δίκελλα, Μάκρη, Μέστη). Αυτό απέτρεψε πολύ κόσμο από το να έρχεται». 

Εν αναμονή των φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν
Οι επαγγελματίες των Σαπών καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση που περιγράφηκε, μέσα σε ένα ήδη αρνητικό κλίμα. «Η αγορά των Σαπών δεν αντέχει άλλο. Από τα 150 μαγαζιά, μείναμε περίπου 70», διαμηνύει ο κος Ευκαρπίδης και αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται κάτι τέτοιο.

Είναι όμως η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, που εξαγγέλλεται ένα μέτρο πάταξης των προβλημάτων που προκύπτουν από τη διασυνοριακότητα και αυτό είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΔΕΘ.

«Η μείωση του ΦΠΑ σε περιοχές όπως είναι οι περιοχές όπως η δική μας όπου έχουμε δίπλα σύνορα, είναι θετικό βήμα. Μένει να το δούμε όμως και στην πράξη», δηλώνει συγκεκριμένα ο κος Ευκαρπίδης, ωστόσο όλοι ξέρουν –ακόμη και ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης- ότι δεν είναι δυνατόν ο ΦΠΑ να φτάσει σε επίπεδα Βουλγαρίας. Επομένως, η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στις Σάπες (αλλά και σε κάθε συνορεύουσα περιοχή), μάλλον είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Πάντως –διά στόματος Ευκαρπίδη- περιγράφεται ως εξής:

«Ο κόσμος πηγαίνει να ψωνίζει από γειτονικές χώρες ιδίως στη Βουλγαρία, είτε για τσιγάρα, ποτά, καύσιμα, μάρκετ, προσπαθούν όλοι να φύγουν έξω. Εδώ η αγορά αναστενάζει και ο κόσμος είτε από ανάγκη, είτε από κακή νοοτροπία, φεύγει στο εξωτερικό ακόμη και για τα καθημερινά».

Ν. Ευκαρπίδης: «Δεδομένο το ‘όχι’ στο χρυσό»
Ανάμεσα στα άλλα οι επαγγελματίες των Σαπών, παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο ζήτημα της επένδυσης Χρυσού στη Θράκη. «Εμείς εδώ και χρόνια έχουμε κάνει αγώνες ενάντια στα Χρυσωρυχεία. Κατ’ αρχήν δεν τα θεωρούμε επένδυση. Θέλουμε άλλες επενδύσεις για τον τόπο μας. Έχουμε θάλασσα, ορεινό όγκο, τοπικά προϊόντα, αυτές είναι οι επενδύσεις μας», λέει ο κος Ευκαρπίδης, που δηλώνει σίγουρος ότι «στο Δήμο Μαρωνείας – Σαπών θεωρούμε ότι και ήταν και είναι ενάντια στην επένδυση», αλλά διατηρεί και μία επιφύλαξη καθώς, όπως λέει: «σε υψηλότερα κλιμάκια (σ.σ. πέρα από το Δήμο) πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε δυναμικά και να αποτρέψουμε οποιονδήποτε μπορεί να βάλει έστω και στην άκρη του μυαλού του ότι μπορεί να περάσει αυτή η επένδυση».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr