Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ παίρνει 86,5 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ | xronos.gr
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ παίρνει 86,5 εκ. ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ

22/12/18 - 10:00

Στοιχεία του προγράμματος παρουσίασε στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης

Σε 86,5 εκ. ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που έχουν διατεθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ)  2014-2020. Το παραπάνω δεδομένο έγινε γνωστό στην ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις και τα έργα του προγράμματος που έγινε στην Κομοτηνή το πρωί της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Εκεί παρέστη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, κάνοντας μια καταρχήν πολιτική δήλωση σχετικά με την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού. "Αποτελεί μία ιστορική συγκυρία για την χώρα μας, καθώς το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, η ρύθμιση του δημόσιου χρέους και η ψήφιση ενός προϋπολογισμού επεκτακτικού, δίνουν την απτή απόδειξη στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ότι όντως οι εποχές των μνημονίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η χώρα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα, οι οικονομικοί δείκτες είναι σε ανοδική τροχιά". 

Ο ρόλος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αναβαθμισμένος στην αναπτυξιακή στρατηγική, είπε περαιτέρω ο υφυπουργός και τόνισε "η γεωστρατηγική θέση στην οποία βρισκόμαστε και ο ρόλος που μπορούμε να διαδραματίσουμε στο σύνολο των Βαλκανίων και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι κάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και αποτελεί μία θετική είδηση ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν περάσει σε νέα περίοδο".

Ειδικά για το ΥΜΕΠΕΡΑΑ ο υφυπουργός έκανε λόγο για το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με πόρους που ανέρχονται στα 5,5 δις ευρώ και το κατεξοχήν πρόγραμμα υποδομών του ΕΣΠΑ με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη υποδομών όλης της χώρας. Έργα μεταφορών, ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας, υλοποιούνται ήδη μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ενώ σύντομα θα αρχίσει η υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, όπως νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα και άλλα.  

Τα έργα του ΥΜΠΕΕΡΑΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Ειδικότερα στην ΑΜΘ το ΥΜΠΕΕΡΑΑ χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός μεγάλου τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων και συγκεκριμένα το τμήμα Δημάριο-Σύνορα καθώς και έργα αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων σε Δήμους όπως η Κομοτηνή, ο Νέστος, η Θάσος, η Προσοτσάνη και το Παγγαίο. Ενώ, όπως σημείωσε, με την Πρόσκληση που θα ανοίξει τον Ιανουάριο θα χρηματοδοτηθούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μπορεί να αξιοποιήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Εξάλλου, από την πλευρά του υπουργείου το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η αύξηση προϋπολογισμού σε ενεργή πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ προκειμένου να ενταχθεί το έργο της Οδικής Σύνδεσης Εγνατίας με Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ανατολική Περιφερειακή), προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, παράλληλα με την διευθέτηση των τελευταίων τυπικών ζητημάτων. 

Τέλος, είναι ενεργή πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση - παραγωγή ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας ή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε νοσοκομεία, όπου αναμένεται η ένταξη ιδρυμάτων της περιοχής όπως το ΠΓΝΑ.

Τα 86,5 εκ. ευρώ του ΥΜΕΠΕΡΑΑ η Περιφέρεια ΑΜ-Θ τα αξιοποιεί στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και άλλα. Έχουν ήδη εκδοθεί σχετικές προσκλήσεις και έχουν υποβληθεί προτάσεις για έργα που εξετάζονται και αξιολογούνται από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, ενώ βρίσκονται στον "αέρα" διαγωνισμοί για αρκετά από αυτά τα έργα.

Η ημερίδα στην Κομοτηνή ήταν η πρώτη συνάντηση της σειράς που ξεκινά από την ΑΜΘ και έγινε παρουσία του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ. Μέτιου, βουλευτών, δημάρχων, Επιμελητηρίων, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Επίσκεψη υφυπουργού στο Δημαρχείο Ιάσμου
Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Ροδόπη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης συναντήθηκε στον Ίασμο με το δήμαρχο Ισμέτ Καδή, παρουσία του βουλευτή Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά. 

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση της αυτοδιοίκησης για τη σημαντική συμβολή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης με αιχμή τον «Φιλόδημο» και ενημέρωσε τον υφυπουργό για μια σειρά από αιτήματα, για τα οποία θα διερευνηθεί η δυνατότητα  χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr