Η Sunlight αξιοποιεί παλιό εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής | xronos.gr
ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ, ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η Sunlight αξιοποιεί παλιό εργοστάσιο στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

05/04/18 - 11:00
2342356-42_2.jpg

Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε υφιστάμενο βιομηχανικό κτίριο, στο οποίο λειτουργούσε μονάδα παραγωγής εξοπλισμών δικτύων φυσικού αερίου της εταιρείας «EKOPLYN HELLAS ABBE»

Μονάδα αποθήκευσης πρώτων υλών, προϊόντων και αποβλήτων σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής δημιουργεί η εταιρεία Sunlight Recycling ΑΒΕΕ. Η λειτουργία της μονάδας απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση, στις 28 Μαρτίου, της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ. Εκεί τέθηκε προς γνωμοδότηση η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που έλαβε την θετική έγκριση. 


Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αφορά στη μονάδα προσωρινής αποθήκευσης πρώτων υλών, προϊόντων, και αποβλήτων (συσσωρευτών, σκωρίας, πλαστικών, θειϊκού νατρίου και άλλων υλικών) της εταιρείας SUNLIGHT RECYCLING ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση συσσωρευτών μολύβδου, και γειτνιάζει με την περιοχή του έργου. Η δραστηριότητα πρόκειται να εγκατασταθεί σε υφιστάμενο βιομηχανικό κτίριο, στο οποίο λειτουργούσε μονάδα παραγωγής εξοπλισμών δικτύων φυσικού αερίου της εταιρείας «EKOPLYN HELLAS ABBE» και βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 10, της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. 


H αποθήκη βρίσκεται εντός οικοπέδου, συνολικού εμβαδού 12.051 m2, στο οποίο βρίσκονται συνολικά 3 αποθηκευτικοί χώροι, από τους οποίους η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα εγκατασταθεί στον ένα αποθηκευτικό χώρο συνολικού εμβαδού δόμησης 945 m2. Η μέση αποθηκευτική ικανότητα της αποθήκης υπολογίζεται σε 1.500 τόνους, ενώ η μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα υπολογίζεται σε 2.210 τόνους. Το δάπεδο των εγκαταστάσεων της αποθήκης είναι βιομηχανικού τύπου, στεγανό και ανθεκτικό. Διαθέτει φυσικό αερισμό από παράθυρα που βρίσκονται αντιδιαμετρικά στις πλαϊνές πλευρές της αποθήκης. Στην εγκατάσταση δεν υπάρχει μηχανολογικός εξοπλισμός και υπάρχει σύνδεση, με το δίκτυο ύδρευσης και ομβρίων υδάτων της ΒΙ.ΠΕ.


Στην αποθήκη θα εισέρχονται κυρίως:
- χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές μολύβδου, οι οποίοι αποτελούν πρώτη ύλη για την μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών και αποβλήτων μολύβδου της εταιρείας,
- θειϊκό νάτριο, το οποίο παράγεται ως προϊόν στη μονάδα ανακύκλωσης συσσωρευτών και αποβλήτων μολύβδου της εταιρείας,
- πολυπροπυλένιο το οποίο παράγεται κατά την θραύση των συσσωρευτών μολύβδου,
- πλαστικά υπολείμματα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, που προκύπτουν κατά την θραύση των συσσωρευτών μολύβδου,
- σκωρία που παράγεται από την τήξη του μολύβδου.


Στη συνέχεια το κάθε προϊόν και απόβλητο θα προωθείται προς περαιτέρω διαχείριση στους κατάλληλους αποδέκτες, είτε προς πώληση ως προϊόν (θειικό νάτριο), είτε ως απόβλητο προς ανακύκλωση (χρησιμοποιημένοι συσσωρευτές μολύβδου, βαρέα πλαστικά, πολυπροπυλένιο), είτε ως απόβλητο προς διάθεση ή ανάκτηση (σκωρία).


Η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση του έργου, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά τη λειτουργία της μονάδας προσωρινής αποθήκευσης, σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία που αφορά στη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, στην εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσσωρευτών και στην ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης.

Επιτακτική κρίνεται η λήψη κάθε ενδεδειγμένου μέτρου και σχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης (πυροπροστασία, φύλαξη, δεξαμενές ασφαλείας κ.λ.π.), για την αποφυγή διαρροής ρύπων προς το περιβάλλον αλλά και για την αποκατάσταση κάθε πιθανής βλάβης.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr