Η τοπική ιστορία της Ξυλαγανής σε φωτογραφίες | xronos.gr
ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η τοπική ιστορία της Ξυλαγανής σε φωτογραφίες

01/08/17 - 11:00

Αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής και του Δημητρίου Δουμπουλάκη 

Ξύπνησε μνήμες στους Ξυλαγανιώτες για πρόσωπα και όψεις του χωριού, που έφυγαν αλλά δε θα ξεχαστούν. Η έκθεση φωτογραφίας «Φωτο-Αναμνήσεις της Ξυλαγανής» εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής και αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης για μικρούς και μεγάλους, για όσους θέλησαν να θυμηθούν τα παλιά, αλλά και εκείνους που θέλησαν να μάθουν ιστορίες από τα παλιά. Περισσότερες από 180 φωτογραφίες συλλέχτηκαν από όσους τις κράτησαν κειμήλιο και εκτέθηκαν με μέριμνα του μέλους του Συλλόγου Πατεράδων Δημήτρη Δουμπουλάκη. Εκείνος ήταν παρών για να δεχτεί τα συγχαρητήρια όλων και φυσικά του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Πατεράδων για την πρωτοβουλία του και την οικονομική υποστήριξη της οργάνωσης της έκθεσης παλιάς φωτογραφίας, που θα μείνει παρακαταθήκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής για να την βλέπουν μικροί και μεγάλοι και να μην ξεχνούν τις ρίζες τους. Φυσικά οι ευχαριστίες ανήκουν και όλους όσους εμπιστεύτηκαν τις φωτογραφίες τους να εκτεθούν και να γίνουν κτήμα όλων των επισκεπτών. 


Στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με συγκίνηση ζωντάνεψαν μνήμες της Ξυλαγανής και των ανθρώπων της.  Είναι αυτές οι στιγμές που η αθρόα προσέλευση και τα καλά λόγια δίνουν δύναμη για νέες δράσεις. "Όταν η μνήμη συναντάει τα ιστορικά τεκμήρια και το πάθος των ανθρώπων για τη διάσωσή τους, τότε η πορεία του τόπου μας μόνο ως ασφαλής προδιαγράφεται", σχολίασε περήφανη για τον δάσκαλό της Δημήτρη Δουμπουλάκη η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σοφία Μενεσελίδου, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια. 


Για ιστορική έκθεση φωτογραφίας, που αναδεικνύει τη ζωή και τους αγώνες των πατεράδων και των παππούδων μας, έκανε λόγο ο καταγόμενος από την Ξυλαγανή πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης που ήταν παρών στα εγκαίνια για να σχολιάσει "έτσι γνωρίζουμε τις ρίζες μας και γράφουμε την τοπική ιστορία, δημιουργώντας μια νέα τοπική ιστορική συνείδηση που δείχνει το δρόμο στη νεότερη γενιά.  Είδα με συγκίνηση τον παππού μου Ευριπίδη να φιλοξενεί γλέντια του χωριού στο καφενείο που έχτισε στη νέα του πατρίδα μετά την προσφυγιά καθώς και τον πατέρα μου στα βουλγαρικά κάτεργα (ντουντουβάκια) ή στο σχολείο του χωριού ως δάσκαλος να χτίζει τη συνείδηση της νέας γενιάς του τόπου. Αξίζει όλοι οι σύλλογοι του Νομού Ροδόπης και όλης της Μακεδονίας και της Θράκης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Συλλόγου Πατεράδων Ξυλαγανής.

Η συλλογή και η έκθεση ιστορικών φωτογραφιών και στοιχείων πριν και μετά την προσφυγιά, μάς ξανασυνδέουν με την ρίζα μας. Ξαναγράφουν σωστά την ιστορία μας. Ξαναζωντανεύουν τις μνήμες για τους γονείς και τους παππούδες μας. Δημιουργούν μια νέα ισχυρή ιστορική και πολιτιστική συνείδηση διότι προβάλουν τους εθνικούς και τους κοινωνικούς αγώνες της προηγούμενης γενιάς δείχνοντας το δρόμο στην επόμενη..."


Στην έκθεση γίνεται μία αναδρομή στην Ξυλαγανή των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από 180 και πλέον φωτογραφίες. Εκεί θα δει ο επισκέπτης τον Ξυλαγανιώτη πρωταθλητή ακοντισμού για πολλά χρόνια, τον αείμνηστο αθλητή του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γιώργο Παπανικολάου. Τότε τα ρεκόρ στίβου ήταν ξεχωριστά Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος. Ο Γιώργος Παπανικολάου είχε για αρκετό χρονικό διάστημα το ρεκόρ Βορείου Ελλάδος με βολή κοντά στα 70 μέτρα, ενώ είχε κατακτήσει αρκετά μετάλλια σε πολλές διοργανώσεις. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του ανιψιού του (Χρήστου Παπανικολάου) και είναι σε κάποιους επίσημους αγώνες στην Θεσσαλονίκη το 1966. Επίσης ο εγγονός Βασίλης Μοντσάκης ποζάρει δίπλα στην φωτογραφία του παππού του Αθανάσιου Μοντσάκη και δε μπορεί κανείς παρά να διακρίνει την ομοιότητα.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τον Δεκαπενταύγουστο 19:00 - 21:00.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr