Η Ξάνθη υποδέχτηκε ειδικούς του τουρισμού και της γαστρονομίας | xronos.gr
ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η Ξάνθη υποδέχτηκε ειδικούς του τουρισμού και της γαστρονομίας

13/06/19 - 10:00

Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου, ενδιαφέρουσες οι ομιλίες από ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων

Διάσημους food bloggers, travel bloggers, σεφ, ειδικούς στον χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων αλλά και της γαστρονομίας υποδέχτηκε η Ξάνθη το διήμερο 8 και 9 Ιουνίου, αναδεικνύοντας και στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την γαστρονομική της κληρονομιά. Πρόκειται για το διεθνές επαγγελματικό συνέδριο "Ξάνθη: Εναλλακτικές προοπτικές – από τις γαστρονομικές αναζητήσεις στη βιώσιμη και ηθική ανάπτυξη" που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Elisso, προσφέροντας στους συμμετέχοντες ενδιαφέρουσες ομιλίες και ένα πρότυπο γαστρονομικό ταξίδι με κύριο συστατικό το κρέας της βραχυκερατικής φυλής. 

Με τους νέους τρόπους παρασκευής του ιδιαίτερου κρέατος της βραχυκερατικής φυλής μέσα από συνταγές που πρότεινε ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης, δέκα επιχειρήσεις εστίασης στην Ξάνθη, συνεργάστηκαν και μαγείρεψαν για πρώτη φορά με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, είναι μια πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων στον αγροδιατροφικό τομέα, της οποίας ηγείται το Πανεπιστήμιο Rutgers σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή μαζί με τους συντελεστές του προγράμματος κατάρτισης στον εναλλακτικό τουρισμό, παρείχαν ένα διαδραστικό συνέδριο που περιελάμβανε ομιλίες και workshop, καθώς και επιδείξεις δράσεων πολιτισμικού, τουρισμού και τουρισμού ευεξίας.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, με άμεσους συνεργάτες την ΦΕΞ και την Ο.Ε.Β.Ε Ξάνθης και αναπτύχθηκε σε δύο άξονες. 

  • Ο πρώτος αφορούσε στην προβολή, αξιοποίηση και ανάδειξη της αυτόχθονης φυλής της βραχυκερατικής αγελάδας ως πολιτιστικού πόρου και εργαλείου μάρκετινγκ
  • Ο δεύτερος αφορούσε στον πολιτισμικό τουρισμό και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, στην χρήση της τεχνολογίας και στην αναγκαιότητα της διαχείρισης ποιότητας και των υπηρεσιών πιστοποίησης.

Ο κύκλος των ομιλιών και η θεματολογία
Οι ομιλίες ήταν χωρισμένες σε 3 ενότητες. Η πρώτη ενότητα είχε τίτλο "Αειφορία και δίκαιη Ανάπτυξη" όπου ομιλητές ήταν ο δρ. Ιωάννης Παππάς διευθυντής του ΠΣΑΤ, ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης εκπρόσωπος της κοινότητας "slow food" και ο Γιώργος Ζάμπος διευθυντής της TUV Austria Hellas της Β. Ελλάδος. Στο δεύτερο μέρος με  θέμα το "τουριστικό branding" ομιλητές ήταν ο Κωστής Μοχιανάκης blogger, ο δρ. Ευάγγελος Χρήστου καθηγητής τουριστικού μάρκετινγκ, o  καθηγητής Cevat Tosun του Πανεπιστημίου Osmangazi της Τουρκίας και ο Δημοσθένης Μπρούσαλης διευθύνων σύμβουλος της Dask branding. Το τρίτο σκέλος των ομιλιών που είχε τίτλο "τεχνολογικές εξελίξεις στους τομείς του τουρισμού και της κτηνοτροφίας" το άνοιξε ο Ηλίας Γερμαντζίδης ιδρυτής της ROUTEmaps, στην συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η Βίκυ Κρυσταλλίδου γεωπόνος - ζωοτέχνης και ο κύκλος ομιλιών αυτής της ενότητας έκλεισε με την Ειρήνη Πατσιούρα project manager στην Vidavo S.A. Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα για την "φυλή της βραχυκερατικής αγελάδας και το πως θα μετατρέψουμε ένα απειλούμενο είδος σε εργαλείο μάρκετινγκ για τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη" τον λόγο είχε ο Νίκος Φωτιάδης chef, ο δρ. Pierre Raffard ακαδημαϊκός, ο δρ. Βασίλης Ευαγγελίδης, ο δρ. Νέστωρ Τσιρλιγκάνης από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας και ο Χρήστος Κατσανός διευθυντής της DKG Group. 

Ο υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης έδωσε την εκκίνηση 
Στο συνέδριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης. Ανέδειξε, μεταξύ άλλων, πως "ο βασικός όρος για την επιτυχία ενός τέτοιου παραγωγικού υποδείγματος είναι η ανάδειξη των τοπικών χαρακτηριστικών και ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και ένα πλαίσιο οργάνωσης που κατευθύνει την υπεραξία στην επόμενη μέρα". Κλείνοντας τον χαιρετισμό του πρόσθεσε ότι "το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η κυβέρνηση έχουν χαράξει για πρώτη φορά μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, έχουν διαθέσει μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση αυτών των δραστηριοτήτων και τις έχουν διευκολύνει με θεσμικές και φορολογικές παρεμβάσεις". 

Η εφημερίδα μας στήριξε ως χορηγός επικοινωνίας το ενδιαφέρον αυτό συνέδριο. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr