Ίασμος: Το στοίχημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης | xronos.gr
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΡΓΟ

Ίασμος: Το στοίχημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης

17/06/20 - 10:00

Οι μνήμες από την καταστροφική πλημμύρα του καλοκαιριού ’19 είναι ακόμη «νωπές»

«Μόλις 15 λεπτά νεροποντής ήταν αρκετά για να “πνιγεί” ο Ίασμος, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Οι κάτοικοι του Ιάσμου αντιλήφθηκαν πόσο τρωτοί είναι στα φυσικά φαινόμενα, ιδίως στην βροχή, καθώς οι διαχρονικές παραλείψεις στην κωμόπολη αφήνουν τον Ίασμο έκθετο ιδίως σε πλημμυρικά φαινόμενα».

Τα παραπάνω γράφαμε τον Ιούλιο του ’19, στον απόηχο της καταστροφικής πλημμύρας στον οικισμό, που ανέδειξε τις παραλείψεις ετών, αλλά και την ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Με δεδομένο ότι το σημείο «κλειδί» είναι στο βόρειο μέρος του οικισμού και το διαχειρίζεται η Διεύθυνση Δασών, σε διευρυμένη σύσκεψη πέρσι αποφασίστηκε η Περιφέρεια ΑΜΘ, να διαθέσει χρήματα, ώστε η Διεύθυνση Δασών να εκπονήσει μελέτη και να εκτελέσει το έργο της διευθέτησης του τμήματος του ρέματος «Αρνεμούσι» που βρίσκεται ανάντη και δίπλα στον οικισμό του Ιάσμου.

Σε εξέλιξη η παρέμβαση
Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας, στο σημείο πραγματοποίησε αυτοψία ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αχμέτ Ιμπράμ και άνθρωποι της Διεύθυνσης Δασών, στη νευραλγική θέση του ρέματος «ΛΑΚΟΣ» στον Ίασμο.

Ο κος Μπούκας μετέφερε τις σχετικές φωτογραφίες και έκανε γνωστό: «Η παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την απομάκρυνση κτηνοτροφικών μονάδων στο ύψος του ρέματος, περίφραξη, αναδάσωση και δημιουργία δύο νέων ταμιευτήρων - φράγματα, χαμηλά, σε προσβάσιμο χώρο για τον μελλοντικό καθαρισμό τους». Άλλωστε, η λαθροϋλοτομία κατά πολλούς είναι μείζον πρόβλημα στον ορεινό όγκο του Ιάσμου κι έχει συντελέσει στην αποψίλωση του βουνού.

Σύμφωνα με τον κο Μπούκα, η παρέμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, «ελπίζοντας να αποβεί σωτήρια για το χωριό μας και να μην ξαναζήσουμε πλημμυρικά φαινόμενα».

Εν τω μεταξύ, όλο το περασμένο διάστημα ο Δήμος Ιάσμου –όπως σας έχουμε ενημερώσει- έχει πραγματοποιήσει μία σειρά έργων καθαρισμού δρόμων και ρεμάτων, προκειμένου να συντελέσει με τη σειρά του στην καλύτερη διαχείριση των υδάτων που «κατεβάζει» το βουνό.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr