Ίασμος: Συντονισμός και καθαρισμός ενόψει δύσκολου χειμώνα | xronos.gr
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ - ΔΙΚΑΙΩΣ - ΤΟ ΝΕΡΟ

Ίασμος: Συντονισμός και καθαρισμός ενόψει δύσκολου χειμώνα

20/09/19 - 10:00

Μετά την καταστροφική βροχόπτωση του καλοκαιριού, η νέα δημοτική αρχή προσπαθεί «στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων», όπως λέει στον «Χ» ο Οντέρ Μουμίν, να πράξει τα δέοντα

Φοβούνται το νερό στον Ίασμο οι κάτοικοι. Δικαίως, καθώς μόλις δεκαπέντε λεπτά καλοκαιρινής μπόρας ήταν αρκετά για να πλημμυρίσει ο οικισμός, σπίτια και καταστήματα και να προκληθούν σειρά ζημιών σε αυτοκίνητα, τον Ιούλιο του ‘19. Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ιάσμου προσπαθεί αυτό το διάστημα «στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων», όπως λέει στον «Χ» ο δήμαρχος Οντέρ Μουμίν, να πράξει τα δέοντα. Συγχρόνως, έχει τεθεί σε λειτουργία ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ΠΑΜΘ – Δασαρχείου προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις στο δάσος.

Σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Ιάσμου είχε σύσκεψη με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στο δημαρχιακό κτίριο Ιάσμου. Κατά την σύσκεψη, έγινε ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις σε συνεργασία με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρχει ορθότερος συντονισμός σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών. Επίσης, υπήρξε συμφωνία για κοινή δράση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρμόδιοι των φορέων που εκπροσωπούνται στο Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Στόχος, σύμφωνα με την τοποθέτηση του δημάρχου, είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, ώστε «να αποδώσουμε καλύτερα σε έκτακτες περιπτώσεις».

Καθαρισμός σε σημεία «κλειδιά»
Τα συνεργεία του Δήμου τις περασμένες ημέρες καθάρισαν σημεία «κλειδιά», προκειμένου να αποφευχθεί πλημμύρα αντίστοιχη με αυτή του καλοκαιριού. Τότε, ο «Χ» είχε αναδείξει το ότι ο οχετός στον οποίο διοχετεύονται τα νερά από το δάσος, στον ορεινό όγκο του Ιάσμου, μπλόκαρε με φερτά υλικά, ενώ δεν ήταν κι επαρκώς καθαρισμένος, με αποτέλεσμα το νερό να διοχετευτεί μέσα στον οικισμό κι ο κεντρικός δρόμος να «μεταμορφωθεί» σε ορμητικό ποτάμι. Το βίντεο που είχε δώσει στην δημοσιότητα τότε ο «Χ» πήρε 170.000 προβολές, ενδεικτικό του ότι η κατάσταση στον Ίασμο έκανε πραγματικά τον γύρο της Ελλάδας.

Πάντως, η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είναι μόνο θέμα του Δήμου Ιάσμου. Από τον ορεινό όγκο όπου ξεκινούν οι δασικές εκτάσεις, εκεί είναι θέμα Δασαρχείου και συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε το φαινόμενο, μπορούμε να το περιορίσουμε, για να μην έχουμε τα φαινόμενα των τελευταίων ετών – δηλαδή να μην προκαλούνται στην καθημερινότητα όλα αυτά τα αισχρά αποτελέσματα», σημειώνει ο δήμαρχος.

Το σχέδιο της ΠΑΜ-Θ
Προς την σωστή, αν και μακροπρόθεση, κατεύθυνση φαίνεται – τουλάχιστον στις εξαγγελίες – πως προσανατολίζεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά την κακοκαιρία του καλοκαιριού, στα τέλη Ιουλίου συγκεκριμένα, έλαβε χώρα κλειστή σύσκεψη στον Ίασμο, με αντικείμενο την αντιπλημμυρική θωράκιση της κωμόπολης.

Παρόντες ήταν άνθρωποι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μεταξύ τους κι ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, του Δήμου Ιάσμου, του Δασαρχείου και της Πολιτικής Προστασίας. Οι άνθρωποι της Περιφέρειας έφτασαν στην σύσκεψη με σχέδια αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει την καταβολή χρημάτων για μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και άμεσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια διαθέτει χρήματα:

Πρώτον, ώστε η Διεύθυνση Δασών να εκπονήσει μελέτη και να εκτελέσει το έργο της διευθέτησης του τμήματος του ρέματος «Αρνεμούσι» που βρίσκεται ανάντη (δηλαδή πάνω από) και δίπλα στον οικισμό του Ιάσμου. Δεύτερον, ο Δήμος Ιάσμου να διερευνήσει τις δυνατότητες διεύρυνσης του υφιστάμενου αγωγού ομβρίων υδάτων που βρίσκεται μέσα στον οικισμό. Στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι, σε περίπτωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, να υπάρχει ανάσχεση των υδάτων και των φερτών υλικών που μεταφέρονται μέσα στον οικισμό.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr