Ημέρα... γυναικών στις Σάπες | xronos.gr
ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ "ΑΝΑΣΤΑΤΩΘΗΚΕ" Η ΚΩΜΟΠΟΛΗ

Ημέρα... γυναικών στις Σάπες

09/01/18 - 11:00

"Από το 1996 ο σύλλογός μας αναβιώνει το έθιμο της γυναικοκρατίας", μας λέει η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Σαπών Νερατζούλα Μαγαλιού

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Σαπών αναβίωσε το έθιμο της γυναικοκρατίας και ...αναστάτωσε ευχάριστα την κοινωνία των Σαπών. Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου έγινε η περιήγηση στην κωμόπολη και ο "φωτισμός" κατά το έθιμο, ενώ τις τελευταίες απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε γλέντι στο κέντρο "Έπαυλη". 


Το έθιμο της γυναικοκρατίας είναι θρακιώτικο, και είναι πιο γνωστό με το όνομα της Μπάμπως. Εκτός από τις Σάπες, αναβιώνει και σε πολλές άλλες περιοχές του νομού, όπως για παράδειγμα στο χωριό των Προσκυνητών και στον Ίμερο. Κρατώντας τις παραδόσεις "άσβηστες" ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Σαπών δεν αμέλησε ούτε φέτος να αναβιώσει το έθιμο. 


Έτσι, οι παντρεμένες γυναίκες γλέντησαν συνοδεία μουσικής κέρασαν κρασί, και "ευλόγησαν" τους άντρες που συνάντησαν με τον δικό τους μοναδικό και συχνά ...περιπαικτικό τρόπο. Φυσικά, ούτε ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών "γλύτωσε" από το έθιμο, μιας που οι συμμετέχουσες τον "ευλόγησαν" και, κατόπιν, τον εκτόπισαν από το γραφείο του, αφού το έθιμο επιτάσσει "κατάληψη" της δημαρχείας. 


Πρόεδρος στον εν λόγω σύλλογο, η Νερατζούλα Μαγαλιού, μας ενημερώνει πιο αναλυτικά για το τι περιελάμβανε η χθεσινή μέρα. "Ξεκινήσαμε από το Κέντρο Υγείας των Σαπών, όπου συναντήσαμε τη μαία. Ουσιαστικά αναπαραστήσαμε όλη τη γέννηση. Η μαία είχε ετοιμάσει καλούδια και μας υποδέχθηκε. Εμείς πήγαμε με πετσέτες και σαπούνι για να πλύνει τα χέρια της, αλλά και με κρασί για κέρασμα. Μετά, περπατήσαμε σε όλη την αγορά των Σαπών μέχρι τη δημαρχεία", μας είπε και πρόσθεσε ότι "εκεί, όπως ήθελε το έθιμο, κάναμε κατάληψη στη δημαρχεία και μπήκαμε στην θέση του δημάρχου, μαζί με ζουρνάδες και νταούλια. Μετά, φτάσαμε σε καφενείο στο κέντρο, όπου κάναμε κι εκεί κατάληψη".


Η κα Μαγαλιού εξηγεί ότι το έθιμο είναι πολύ παλιό: "Το έθιμο αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπινου γένους. Ξεκίνησε πολύ παλιά, και ήρθε από την Ανατολική Θράκη. Κάποια στιγμή σταμάτησαν να το αναβιώνουν στις περιοχές μας, γιατί πολλές από τις γυναίκες που το αναβίωναν ή απεβίωσαν ή μεγάλωσαν πολύ". 


Παρά το γεγονός ότι το έθιμο σταμάτησε να αναβιώνει για κάποιο χρονικό διάστημα, ο σύλλογος πήρε την πρωτοβουλία, ώστε να ξαναγίνει μία συνήθεια κάθε χρόνο. "Έτσι εμείς ως σύλλογος αποφασίσαμε να αναβιώσουμε ξανά το έθιμο, κι αυτό το κάνουμε από το 1996 και κάθε χρόνο. Ό,τι καιρό κι αν έχει, βροχή ή κρύο, και με όποια συμμετοχή συγκεντρώνουμε εμείς το αναβιώνουμε το έθιμο κάθε χρόνο", καταλήγει η Νερατζούλα Μαγαλιού.


Το μόνο σίγουρο είναι, πως σε μία εποχή όπου οι Σάπες έχουν χάσει πολλά από αυτά που κρατούσαν την περιοχή "ζωντανή", η αναβίωση του εθίμου κάθε χρόνο, δίνει ζωντάνια στην κωμόπολη και ...αναστατώνει ευχάριστα την καθημερινότητα των ανθρώπων.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr