Και φέτος χωρίς παράλληλη στήριξη μένουν παιδιά στη Ροδόπη | xronos.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Και φέτος χωρίς παράλληλη στήριξη μένουν παιδιά στη Ροδόπη

12/09/18 - 10:00

"Στάχτη στα μάτια", λένε οι γονείς πως είναι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών στην παράλληλη στήριξη

Πράγματι φέτος η εικόνα είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά σχετικά με τους αναπληρωτές στην εκπαίδευση, που προσλήφθηκαν με συμβάσεις από το υπουργείο Παιδείας. Παρόλα αυτά, τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη έχουν παραμείνει τελευταίο γρανάζι και οι όποιες προσλήψεις έγιναν δεν έχουν καλύψει ούτε κατά το ήμισυ τις ανάγκες πανελλαδικά, όπως και στο νομό Ροδόπης.

Η σκληρή πραγματικότητα θέλει μαθητές να μένουν χωρίς παράλληλη στήριξη και γονείς να αγωνιούν νυχθημερόν, αναρωτώμενοι αν ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτης Κεραμάρης έχει κάνει όλα όσα μπορεί, ασκώντας πιέσεις κεντρικά, ώστε το ζήτημα να προχωρήσει. Βεβαίως, το ζήτημα είναι πανελλαδικό και δεν το συναντάμε μόνο στη Ροδόπη, αν και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέες προσλήψεις. Μέχρι τότε όμως - άγνωστο πότε - οι γονείς αγωνιούν.

Τα στοιχεία για την παράλληλη στήριξη
Ο "Χ" επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ροδόπης Βαγγέλη Λαφτσή, ο οποίος μαζί με τον σύλλογο αναπτύσσουν καίρια δράση προς όφελος των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, για να μας δώσει την εικόνα για τα κενά.

Έτσι, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης, από τις 40 θέσεις εκπαιδευτικών, ένας για κάθε παιδί, καλύφθηκαν μόλις οι 10, με δύο εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν από δύο παιδιά, ήτοι να καλύπτονται συνολικά 12 από τα 40 παιδιά. Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης, από τις 10 θέσεις εκπαιδευτικών, ένας για κάθε μαθητή, καλύφθηκαν μόλις οι 2, άρα και εδώ παιδιά μένουν χωρίς παράλληλη στήριξη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χ" αρχικά καλύφθηκαν παιδιά που σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ειδικών έχουν περισσότερη ανάγκη την παράλληλη στήριξη.

Ευελπιστούν για προσλήψεις οι γονείς, όπως μας λέει ο κος Λαφτσής, κρατώντας όμως όπως κάθε χρόνο μικρό καλάθι και μιλώντας για "στάχτη στα μάτια". Μας εξηγεί μάλιστα ο πρόεδρος σε αδρές γραμμές πως κάθε αγιασμό η χρονιά αρχίζει με κάλυψη περί του 15% στην παράλληλη στήριξη και ολοκληρώνεται (με τις τελευταίες προσλήψεις να έρχονται ακόμη και το Πάσχα) με λιγότερη από 50% πραγματική στήριξη. Συνεπώς, εκατοντάδες παιδιά πανελλαδικά μένουν χωρίς σωστή παράλληλη στήριξη. Οι γονείς εξηγούν ότι το ζήτημα είναι κάθε εκπαιδευτική χρονιά γνωστό στο αρμόδιο υπουργείο μήνες πριν από την έναρξη της χρονιάς, αλλά ποτέ δεν λαμβάνονται οι σωστές πρωτοβουλίες από νωρίς.

Έγγραφο "φωτιά" του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ροδόπης
Την ίδια ώρα έγγραφο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες" καταγράφει αναλυτικά τα κενά. Σύμφωνα με αυτό "από την περιοχή μας λείπουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης 58 εκπαιδευτικοί:  3 ΠΕ71 (δασκάλων ειδικής) για τμήματα ένταξης, 30 ΠΕ71 - ΠΕ70.50 (δασκάλων ειδικής) για παράλληλη στήριξη, 2 ΠΕ61 - ΠΕ60.50 (νηπιαγωγών ειδικής) για παράλληλη στήριξη, 2 ΠΕ70 (δασκάλων) για τμήματα σε μειονοτικά σχολεία, 6 ΠΕ70 (δασκάλων) για τμήματα υποδοχής 2ΕΠ, 4 ΠΕ08 (εικαστικών), 2 ΠΕ91 (θεατρικής αγωγής), 3 ΠΕ86 (πληροφορικής), 3 ΠΕ79 (μουσικής), 2 ΠΕ06 (αγγλικής γλώσσας), 1ΠΕ11 (φυσικής αγωγής)". 

Στο έγγραφο αποκαλύπτεται και το κυβερνητικό τρικ με το οποίο τα κενά στην παράλληλη στήριξη φαίνονται κατά πολύ μικρότερα από το παρελθόν. "Κατευθύνουν το μοίρασμα των ελάχιστων παράλληλων στηρίξεων σε αναλογίες ένας εκπαιδευτικός προς δύο ή και παραπάνω μαθητές ώστε να φαίνονται μικρότερες οι ελλείψεις που έτσι κι αλλιώς είναι τεράστιες. Δεκάδες μαθητές δεν θα έχουν καθόλου την παράλληλη στήριξη που δικαιούνται καθώς οι προσλήψεις έγιναν με αναλογία ένας εκπαιδευτικός προς πέντε μαθητές", σημειώνεται σχετικά.

Κληθείς να δώσει και την εικόνα στη Δευτεροβάθμια ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης κατέθεσε σχετικό σχόλιο στο ράδιο Χρόνος 87,5fm. "Οι καθηγητές δεν είναι όλοι στην θέση τους όπως λέει ο υπουργός μας. Ναι μεν διορίστηκε ένας μεγάλος αριθμός αναπληρωτών, αλλά δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά όπως δηλώνει ο υπουργός, και ειδικά στην ειδική αγωγή έχουν προβλήματα", και επιβεβαίωσε ότι στη Δευτεροβάθμια "στην παράλληλη στήριξη μας ήρθαν μόνο δύο αναπληρωτές".

Προσλήψεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, στο ρελαντί οι γονείς
"Για πρώτη φορά, δεν έχει ξαναγίνει, προσλάβαμε 20.000 αναπληρωτές στην ώρα τους αρκετά νωρίτερα από την έναρξη του σχολείου", είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε μία δήλωση που ενέχει αλήθεια αλλά και ασάφεια. 

Πράγματι, οι 12.392 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας, οι 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) που προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση, αποτελούν σημαντικούς αριθμούς, αλλά το αφήγημα που παρουσιάζει ο υπουργός ότι δήθεν όλες οι ανάγκες σχεδόν έχουν καλυφθεί δεν φαίνεται να βρίσκει έρεισμα. 

Την ίδια ώρα και ο Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ) εξέδωσε ανακοίνωση στον απόηχο των προσλήψεων, μη κρύβοντας ότι έγιναν προσλήψεις, αλλά κατηγορώντας πως η δήλωση - δια στόματος Γαβρόγλου - ότι "το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στην ειδική αγωγή" δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 

Φυσικά, οι εξελίξεις "τρέχουν" καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξει νέος γύρος προσλήψεων αναπληρωτών. 

Το ζητούμενο όμως είναι πότε θα έρθουν αυτές, ιδίως στην ειδική αγωγή που παιδιά και γονείς έχουν ξεμείνει δεκαετίες τώρα από υπομονή.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr