Κανένα κρούσμα του ιού στο Νομό Ροδόπης μέχρι στιγμής | xronos.gr
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κανένα κρούσμα του ιού στο Νομό Ροδόπης μέχρι στιγμής

21/03/20 - 10:00

495 κρούσματα σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση

495 κρούσματα του ιού covid 19 καταγράφονται στην Ελλάδα μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στις 18.00 ενώ τα 31 από αυτά είναι νέα σε σχέση με το προηγούμενη 24ωρο. Σε 84 από αυτά η πηγή μετάδοσης είναι απροσδιόριστη, 90 ασθενείς νοσηλεύονται από τους οποίους 20 είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 72 χρόνια. Έχουν πάρει εξιτήριο 19 άτομα. Στους δέκα έχουν φτάσει οι νεκροί, εννέα άνδρες και μια γυναίκα όλοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας:

Ειδική ομάδα συστρατεύεται στην προσπάθεια του ΕΟΔΥ για τον εργαστηριακό έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων. Την συντονίζει επιτροπή επιστημόνων.

Δύο στόχοι: Να προφυλάξουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου και να ασθενήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι, ταυτόχρονα.

«Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλοι μας την προσπάθεια, αυξάνουν τον κίνδυνο για επέκταση της νόσου σε περιοχές που δεν υπάρχει μετάδοση, στις τοπικές κοινωνίες, στους συνανθρώπους μας που δεν μπορεί να δουλέψει τόσο καλά το ανοσοποιητικό τους σύστημα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ανταπόκριση του συστήματος Υγείας σε μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολίες τόσο στη νοσηλεία όσο και στη διακομιδή. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ;», είπε με έμφαση ο κος Τσιόδρας παρακαλώντας όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορωνοϊό.

Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα (σ.σ. Κάρπαθος).

Ο κος Τσιόδρας επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο κος Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού».

Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Ο κος Τσιόδρας αφιέρωσε πολύ χρόνο από την ενημέρωσή του προς το κοινό στην παράκληση να τηρηθούν τα μέτρα αυτοπεριορισμού από όλους, ώστε να ανασχεθεί η πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και να μην παρατηρηθούν και εδώ ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Ποια είναι η κατάσταση στην Θράκη – Μηδενικά τα κρούσματα στη Ροδόπη 
Διευκρινίζοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αυτή που έχει σχηματιστεί από τις επίσημες πηγές έως τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: Στο νομό Ροδόπης δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού covid-19 (ή κορωνοϊός).

Στο νομό  Έβρου και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχουν καταγραφεί έξι κρούσματα του ιού συνολικά από τα οποία: τα τέσσερα νοσηλεύονται, αλλά όχι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα δύο έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ενημερώνει για τα κρούσματα που καταγράφει σε 24ωρη βάση και ένα σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι το εξής: Η παρούσα ενημέρωση, σε σχέση με την ενημέρωση του προηγούμενου 24ωρου, δείχνει ότι τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί.

Στο νομό Ξάνθης έχουν καταγραφεί συνολικά τρία κρούσματα του κορωνοϊού, όμως όλα παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και ως εκ τούτου έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοικήτριας του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι οι αριθμοί είναι πάντα δυναμικοί με σημαντικό συντελεστή στην εξίσωση την τήρηση (ή μη) των μέτρων αυτοπεριορισμού που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr