Κερδίζει τις εντυπώσεις το θρακιώτικο μέλι | xronos.gr
ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Κερδίζει τις εντυπώσεις το θρακιώτικο μέλι

08/10/19 - 10:00

«Υστερούμε λίγο σε ποσότητα αλλά υπερτερούμε σε ποιότητα», το μήνυμα του προέδρου του μελισσοκομικού συλλόγου «Το Κεντρί» Ν. Καρακωστίδη

Η πιο «γλυκιά» γιορτή ήταν για πέμπτη συνεχή χρονιά στην Κομοτηνή η γιορτή μελιού, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου με την συμμετοχή εννιά μελισσοπαραγωγών της Ροδόπης, που οργανώνονται γύρω από τον μελισσοκομικό σύλλογο ν. Ροδόπης «Το Κεντρί».

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι παραγωγοί εξέθεσαν και διέθεσαν τα προϊόντα τους (μέλι και παράγωγα) από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το πρόγραμμα ήταν «πλούσιο» καθώς περιελάμβανε ενημερωτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ψυχαγωγικά δρώμενα και φυσικά πολλά κεράσματα με πρωταγωνιστή το μέλι. Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ, που ενημερώθηκαν για την μελισσοπαραγωγή και την δράση του συλλόγου «Δύναμη Ψυχής».

Το μέλι μας από τον τοπικό παραγωγό
Μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Νίκος Καρακωστίδης δήλωσε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε «ο κόσμος βγαίνει, ανταποκρίνεται, δοκιμάζει, ρωτάει, μαθαίνει». Δεν έκρυψε πάντως το πως αντί για 16 συμμετοχές, τελικά είχαν 9 παραγωγών, καθώς φέτος ήταν «δύσκολη χρονιά», λόγω τριών παραγόντων: Πρώτον, η μακρά ξηρασία, δεύτερον η απώλεια πάρα πολλών μελισσών από τα φυτοφάρμακα αγροτών και τρίτον η δράση πολλών μελισσοφάγων. Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, ο κος Καρακωστίδης είπε «αρχίζει να υπάρχει κατανόηση από τους αγρότες που είναι αδέλφια μας και τους ζητάμε να είναι ανεκτικοί στο πρόγραμμά τους αν και κατανοούμε ότι βιάζονται να ραντίσουν αλλά θέλουμε να μας ενημερώνουν για να κλείνουμε τα μελίσσια».

Και φέτος βασικός στόχος του διημέρου ήταν η γνωριμία του κόσμου με το τοπικό μέλι προκειμένου «να εμπιστεύονται τους τοπικούς παραγωγούς» σύμφωνα με τον πρόεδρο. Επίσης, στόχος είναι «να ‘χτίσουμε’ τους αυριανούς φίλους της μέλισσας» κι αυτό επιτυγχάνεται με πλήθος δράσεων που έγιναν κι αφορούσαν παιδιά.

Εν κατακλείδι, ως ‘επίγευση’ ο πρόεδρος καταθέτει το εξής σχόλιο: «Το θρακιώτικο μέλι είναι το καλύτερο και δεν το λέμε εμείς που έχουμε ίδια άποψη, αλλά το λέει το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο κάνει συνεχώς έρευνες – μιλάει για εξαιρετικά αρώματα, γεύσεις και χρώματα. Υστερούμε λίγο σε ποσότητα, υπερτερούμε σε ποιότητα».

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr