Κινδυνεύουν να στερέψουν από νερό οι Σάπες; | xronos.gr
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΙΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗ

Κινδυνεύουν να στερέψουν από νερό οι Σάπες;

11/01/20 - 10:00

Ντ. Χαριτόπουλος: «Η λίμνη των Πετρωτών εξαντλείται»

«Η λίμνη των Πετρωτών εξαντλείται», είπε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, αναφερόμενος σε μία μελλοντική και όχι άμεση εξέλιξη.

Το πρόβλημα με την υδροδότηση στην κωμόπολη των Σαπών και τους πέριξ σε αυτή οικισμούς δεν είναι μυστικό, κι έγινε ξανά αντιληπτό και το περασμένο καλοκαίρι, με μία σειρά διακοπών στην υδροδότηση. Και μπορεί η προσωρινή λύση να είναι η επισκευή βλαβών και η αξιοποίηση των όποιων υπαρχουσών γεωτρήσεων, η μακροπρόθεσμη λύση όμως σύμφωνα με το δήμαρχο είναι μία:

«Πασχίζουμε ώστε το φράγμα Ιασίου να μετατραπεί και σε υδρευτικό όχι μόνο αρδευτικό, για Σάπες και τους οικισμούς πέριξ που έχουν διαχρονικά προβλήματα». Σύμφωνα με τον κο Χαριτόπουλο η μετατροπή του φράγματος σε υδρευτικό και «πρέπει» και «μπορεί να γίνει», γιατί η λίμνη των Πετρωτών είναι βασικός ‘αιμοδότης’ νερού για τις Σάπες από το 1986, αλλά μελλοντικά θα εξαντληθεί.

Το φράγμα Ιασίου είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο κεντρικό μέρος του κι αυτό το διάστημα συντάσσεται η μελέτη άρδευσης 21.500 στρεμμάτων μέσω Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Μπορεί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να ακούν το έργο δεκαετίες, αλλά φαίνεται ότι απέχουμε ακόμη πολλά χρόνια μέχρι το νερό του φράγματος… να ποτίσει χωράφια. 

Άλλωστε, μετά την μελέτη, χρειάζεται η χρηματοδότηση του έργου. Όσο για την πιθανότητα να γίνει και υδρευτικό, αντίστοιχα θα χρειαστεί μία νέα μελέτη και μία νέα χρηματοδότηση, με ό,τι αυτά συνεπάγονται χρονικά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr