Κινητοποίηση δασκάλων Ροδόπης κατά του νέου συστήματος προσλήψεων | xronos.gr
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Κινητοποίηση δασκάλων Ροδόπης κατά του νέου συστήματος προσλήψεων

21/12/18 - 10:00

Πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας χθες και ο πρόεδρος του συλλόγου Στ. Μακρυγιάννης εξηγεί στον "Χ" το λόγο

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης "Οι Τρεις Ιεράρχες", ως κινητοποίηση ενάντια στο νέο σύστημα προσλήψεων εκπαιδευτικών και με βασικό αίτημα τους μόνιμους και μαζικούς διορισμούς χωρίς προσοντολόγιο. Ο σύλλογος συμμετείχε κατ' αυτό τον τρόπο στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ΔΟΕ ενάντια στο νέο σύστημα προσλήψεων. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και τρίωρη στάση εργασίας.

Ο "Χ" συνάντησε τον πρόεδρο του συλλόγου Στ. Μακρυγιάννη ο οποίος μας κατατόπισε σχετικά με την διαμαρτυρία. "Διαμαρτυρόμαστε σχετικά με το νέο σύστημα προσλήψεων το οποίο και συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο όπως λένε οι πληροφορίες. Επί της ουσίας πρώτον, καταργεί μέρος της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών που πλέον δεν θα υπολογίζεται για την πρόσληψή τους και για τους μαζικούς διορισμούς και, δεύτερον, εισάγει το προσοντολόγιο δηλαδή μια σειρά άλλων κριτηρίων που δεν έχουν σχέση με το βασικό πτυχίο τα οποία θα μοριοδοτούνται για να συγκροτηθούν οι πίνακες προσλήψεων και διορισμών". Γιατί όμως είναι αρνητικό για τους εκπαιδευτικούς το προσοντολόγιο, το εξηγεί ο πρόεδρος αναλυτικά: "Για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι πως τα επαγγελματικά δικαιώματα σήμερα καθορίζονται από το βασικό πτυχίο το οποίο έχει λάβει ο εκπαιδευτικός και του δίνει το δικαίωμα να εργαστεί. Το να εισάγεις επιπλέον κριτήρια ακυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα του βασικού πτυχίου. Επίσης, δεν έχουν όλοι την οικονομική ικανότητα να αποκτήσουν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια", εξηγώντας σε αδρές γραμμές πως η απόκτηση πχ ενός μεταπτυχιακού τίτλου για άλλους είναι αδύνατο για λόγους χρημάτων για άλλους είναι αδύνατο για το ότι δεν υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα στον τόπο εργασίας ή καταγωγής τους.

Όσον αφορά στις πληροφορίες για διορισμούς "έχουμε χορτάσει σε υποσχέσεις διορισμών σε βάθος τριετίας, κάτι που ακούμε από το 2010" σχολίασε ο πρόεδρος ζητώντας να καλυφθούν τα οργανικά κενά που έχουν ανοίξει από τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων "με άμεσους και μαζικούς διορισμούς".

15.000 μόνιμοι διορισμοί σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, ήταν το κύριο θέμα της εισήγησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση, προβλέπει ότι το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021, ούτως ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το σύστημα διορισμού σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα βασίζεται στους εξής άξονες:

  1. Η διαδικασία θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων.
  2. Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο κι για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.
  3. Το σύστημα μοριοδότησης θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες κριτηρίων.

Μειώνονται οι μαθητές ανά τάξη
Τέλος, από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωρά - σύμφωνα με τις διαρροές - η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήμερα, στους 22 μαθητές και παράλληλα θεσμοθετείται ο μέγιστος αριθμός 25 μαθητών ανά τμήμα της Γ' Λυκείου.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr