Κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΔΙΗΜΕΡΟ "ΛΟΥΚΕΤΟ"

Κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα στην Κομοτηνή

11/06/19 - 10:00

Δεν γίνονται εξετάσεις και δεν εξυπηρετούνται ούτε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ, ούτε όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση

Κλειστά από χθες, όπως και σήμερα, είναι τα διαγνωστικά κέντρα στο νομό Ροδόπης. Οι ιδιοκτήτες τους διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων στον ΕΟΠΥΥ. Από χθες δεν γίνονται εξετάσεις και δεν εξυπηρετούνται ούτε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ, ούτε όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση.

Ο Στέλιος Κυριαζίδης ιδιοκτήτης του διαγνωστικού κέντρου "Ιατρική Θράκης" αναγνωρίζει την ταλαιπωρία στην οποία υφίστανται όσοι θέλουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των διαγνωστικών κέντρων και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις. "Εμείς στην Πρωτοβάθμια Υγεία θεωρούμαστε πάροχοι υπηρεσίες, τις οποίες αγοράζει ο ΕΟΠΥΥ. Πουλάμε δηλαδή τις υπηρεσίες μας στον ΕΟΠΥΥ βάση μίας σύμβασης, την οποία, ομολογώ, ότι δεν έχουμε δει, απλά έχουν πάρει την υπογραφή μας. Το οξύμωρο στην όλη υπόθεση είναι ότι κάθε μέρα που περνάει δημιουργούμε χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ, ένα χρέος που αυθαίρετα επιβάλλεται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ και αυξάνεται επίσης αυθαίρετα. 

Υπάρχει η δικαιολογία ότι υπάρχει ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όσον αφορά τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα εργαστήρια ιατρικής που υπάρχουν στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα η αξία της δημόσιας πρόβλεψης υπερβαίνει κατά κανόνα τα νομοθετικά ανώτατα όρια. Και αυτό δεν οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών αλλά σε υποχρεωτικές επιστροφές, το λεγόμενο clawback από τους παρόχους. Δηλαδή ενώ παρέχουμε υπηρεσίες και πρέπει να τις πληρωνόμαστε, χρωστάμε στον ΕΟΠΥΥ".

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο κος Κυριαζίδης αναδεικνύει ότι "το 95% των ασφαλισμένων καταφεύγει σε ιδιωτικές δομές", αναγνωρίζοντας τι σημαίνει για όλους αυτούς να είναι κλειστά τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όμως σημειώνει "δεν πάει άλλο, θα κλείσουμε. Είναι σαν να χαρίζουμε το 60%, με το 40% πως μπορούμε να λειτουργήσουμε;".

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Μία μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, πρέπει να είναι ο στόχος σύμφωνα με τον κος Κυριαζίδης, με σκοπό, όπως εξηγεί "να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να εξοικονομήσει χρήματα και επίσης να μειώσει την εξάρτηση από τις δαπανηρές νοσοκομειακές υπηρεσίες".

Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), με τον υπουργό Υγείας. 

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια άλλη συνάντηση, που ωστόσο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr