Κομοτηνή: Καμπανάκι κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τον Ιατρικό Σύλλογο | xronos.gr
ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ «Χ»

Κομοτηνή: Καμπανάκι κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τον Ιατρικό Σύλλογο

23/01/20 - 10:00

Κ. Χαριτόπουλος: «Υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις αλλά και σε μικρές όπως η δική μας»

Καμπανάκι κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σήμανε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος. Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από την προ διμήνου περίπου άτυπη έρευνά μας αναφορικά με τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Κομοτηνής.

Οι 30 μετρήσεις -μέσα από τον μετρητή της Περιφέρειας ΑΜΘ- που έγιναν τις μεσημβρινές-πρώτες απογευματινές ώρες της 13/12/19 έβγαλαν μέσο όρο άνω των 30 μικρογραμμαρίων επικίνδυνων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την επιθυμητή μέγιστη τιμή 25 ανά κυβικό μέτρο κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 10.

«Το απόγευμα αν περπατήσουμε στους δρόμους (της Κομοτηνής) θα μας έρθει μία οσμή που υποδηλώνει μεγάλη καύση τζακιών ή σομπών ξύλων», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε: «Υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις -που μπορεί να οφείλεται στην αέρια ρύπανση που εκλύει η καύση καυσίμων αυτοκινήτων- αλλά και σε μικρότερες πόλεις όπως η δικιά μας ή και στα χωριά. Αυτό οφείλεται στους ρύπους που παράγονται από την καύση ξύλου και άλλων προϊόντων για θέρμανση». Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η ρύπανση αυτή είναι και ενδοοικιακή και στην ατμόσφαιρα, ενώ υπογράμμισε ότι μεγαλύτερη ρύπανση προκαλεί η καύση διαφόρων υλικών τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες.

Ο κος Χαριτόπουλος προειδοποιεί ότι «τα μικροσωματίδια φτάνουν στο αναπνευστικό μας σύστημα και προκαλούν φλεγμονές οι οποίες εξελίσσονται σε παθήσεις». Το πρόβλημα φυσικά είναι πιο έντονο στην πόλη σε σχέση με τα χωριά, με εξαίρεση όσα «δεν εγκλωβίζεται ο αέρας», έκανε γνωστό ο πρόεδρος, ο οποίος πάντως -στην κατακλείδα του- έθεσε και την κοινωνικοοικονομική διάσταση του ζητήματος, ήτοι: «Αλλά στη δικιά μας περιοχή με αυτές τις τιμές τι να πούμε στους ανθρώπους: μην ζεσταίνεστε;».

Πρόωρους θανάτους «βλέπει» εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος
Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, 16.440 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα (το έτος 2016) αποδίδονται στην έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις τριών βασικών ρύπων: των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρών του μέτρου (ΡΜ2,5, πρακτικά μικρότερη διάμετρος από μια τρίχα), του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) και του όζοντος (Ο3).

Τα PM2,5 προκάλεσαν 12.500 πρόωρους θανάτους, αναλογία 1,196 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 0,73. Οι συγκεντρώσεις ΝΟ2 προκάλεσαν 2.900 θανάτους, αναλογία 0,26, έναντι 0,13 στην Ε.Ε. Το όζον 640 θανάτους, 0,06 στους 1.000 κατοίκους, ενώ στην Ε.Ε. 0,027. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, στην τελευταία έκθεσή του (2019) δίνει μια αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα: το 5,4% του πληθυσμού της κατοικεί σε περιοχές όπου παρουσιάζονται υπερβάσεις και των τριών προαναφερόμενων ρύπων (ακολουθεί η Ιταλία, με 3,3% του πληθυσμού της).

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr