Κομοτηνή: Πρώτο βήμα για το φυσικό αέριο | xronos.gr
ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κομοτηνή: Πρώτο βήμα για το φυσικό αέριο

21/08/19 - 10:00
23423534-45_3.jpg

Οι πρώτοι διαγωνισμοί αφορούν στην προμήθεια κατασκευαστικών υλικών, αλλά ουσιαστικά αποτελούν την πρώτη «χειροπιαστή» εξέλιξη

Το πρώτο «χειροπιαστό» βήμα για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έλαβε χώρα αυτές τις ημέρες. Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία που βγήκε στον «αέρα» κι αφορά στην προμήθεια κατασκευαστικών υλικών, για την κατασκευή του δικτύου διανομής.

Αναλυτικά, η διαδικασία δημοπράτησης των μεγάλων έργων κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις, στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, έχει πλέον ξεκινήσει. Οι πρώτοι διαγωνισμοί βγήκαν στον «αέρα» και αφορούν στην προμήθεια υλικών, συγκεκριμένα στην προμήθεια σταθμών διανομής M/R – D/R 19/4, σταθμών μέτρησης και ρύθμισης για την τροφοδότηση μεγάλων καταναλωτών (MRS), «έξυπνων» μετρητών G4 – G25 και μετρητών G40. Η προμήθεια όλων των υπόλοιπων ενσωματούμενων υλικών αποτελεί αντικείμενο των συμβάσεων κατασκευής των έργων.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια υλικών προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δικτύων υποδομής, την επέκταση δικτύου πολυαιθυλενίου και τη σύνδεση οικιακών και εμπορικών πελατών με το δίκτυο φυσικού αερίου στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα. Η υποβολή προσφορών ζητείται για την αγορά των προς προμήθεια ειδών. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 23/09/2019 και ώρα 12:00 μ.μ. Η διαδικασία θα διενεργηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ.), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ως άνω συστήματος, την 25/09/2019, ημέρα Τετάρτη ώρα 12:00 μμ.

Το έργο της ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 140 εκ. ευρώ συν ΦΠΑ. Σε ορίζοντα πενταετίας (έως το 2023), θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 30.800 δωρεάν συνδέσεις σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις:

  • Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
  • Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)
  • Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

Αναφορικά με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη ο στόχος αφορά στην κατασκευή 493 χιλιόμετρων δικτύου και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, με δυνατότητα επέκτασης του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 56.563.974 ευρώ (από τα οποία η δημόσια δαπάνη εκτιμάται σε 29.608.416 ευρώ που θα καλυφθεί από την Περιφέρεια και η ιδιωτική δαπάνη (ΔΕΔΑ) σε 26.955.558 ευρώ) έχει σκοπό να αυξήσει την χρήση του φυσικού αερίου στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες (υπάρχουν ήδη 150 χιλιόμετρα δικτύου στην Περιφέρεια που εξυπηρετούν τέτοιους καταναλωτές) και να φέρει το φυσικό αέριο στους οικιακούς καταναλωτές, παρέχοντας φθηνή και καθαρή ενέργεια σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο 80 χιλιόμετρα φυσικού αερίου θα γίνουν στην Κομοτηνή.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr