Κομοτηνή: Σε έξαρση οι απόπειρες τηλεφωνικής απάτης | xronos.gr
ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΦΙΣΤΑ Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μ. ΣΕΒΔΥΝΙΔΗΣ

Κομοτηνή: Σε έξαρση οι απόπειρες τηλεφωνικής απάτης

22/01/20 - 10:00

Ήδη μία 84χρονη ημεδαπή την «πάτησε» δίνοντας λεφτά και χρυσαφικά στην Κομοτηνή – Σπείρα προσπάθησε να αποσπάσει σχεδόν 200.000 ευρώ στη Δράμα

Ήδη μία 84χρονη στην Κομοτηνή έχει πέσει θύμα τηλεφωνικής απάτης, παραδίδοντας σε άγνωστους επιτήδειους 1.200 ευρώ και χρυσαφικά αξίας. Άγνωστος, προφασιζόμενος ότι η κόρη της τραυματίστηκε σοβαρά και παριστάνοντας τον ιατρό, κατάφερε την πείσει να τοποθετήσει σε σακούλα χρήματα και χρυσαφικά ώστε να σωθεί η κόρη της! Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα έτερης δράστιδας η οποία παρίστανε την κόρη της ηλικιωμένης, η οποία εν τέλει –υπό το καθεστώς του πανικού- παρέδωσε ό,τι της ζητήθηκε.

Μπορεί η τελεσμένη τηλεφωνική απάτη στην πόλη μας να ήταν μία, ωστόσο σε έξαρση βρίσκονται οι απόπειρες σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Γι’ αυτό οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές εφιστούν την προσοχή των κατοίκων, ιδίως των πιο ανυποψίαστων ηλικιωμένων.

Μ. Σεβδυνίδης: «Προσοχή! Είναι απατεώνες»
Την προσοχή των κατοίκων της Ροδόπης εφιστά ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης. Αναλυτικά ανέφερε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και στην Κομοτηνή, έχει παρατηρηθεί αύξηση στις προσπάθειες επιτήδειων να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και –προφασιζόμενοι ότι στενά συγγενικά πρόσωπα έχουν εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό- ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης.

Πρόκειται -προσοχή- για απατεώνες! Η Ελληνική Αστυνομία αλλά και οι άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες […] δεν ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή και για την παράλειψη νόμιμων ενεργειών. Σε περίπτωση που άγνωστος επικοινωνήσει μαζί σας και επικαλεστεί έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, επιδιώξτε να επικοινωνήσετε με τον συγγενή σας άμεσα με το δικό σας τηλέφωνο, για να επιβεβαιώσετε εάν υπάρχει όντως ανάγκη. Ενημερώστε τους συγγενείς και φίλους σας για τη μέθοδο που χρησιμοποιούν αυτοί οι επιτήδειοι δράστες. Τέλος, ενημερώστε την ΕΛΑΣ ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρους σας».

Έντονο το φαινόμενο σε διασυνοριακές περιοχές
Οι υποθέσεις τηλεφωνικών απατών απασχολούν ιδιαίτερα τις αστυνομικές διευθύνσεις νομών που συνορεύουν με το εξωτερικό, καθώς -στην πλειοψηφία των υποθέσεων- οι επιτήδειοι δράστες είναι κάτοικοι εξωτερικού. Δρουν σε νομούς όπως η Ροδόπη, αλλά και -ιδίως- η Δράμα ή ο Βόρειος Έβρος. Εάν η απόπειρα απάτης τελεσφορήσει, αποσπούν τη λεία τους και το ταχύτερο απομακρύνονται από την Ελλάδα.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού! Επιπλέον, να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

Στα περιστατικά ήρθε χθες να προστεθεί ένα ακόμη, αυτή τη φορά από το ν. Δράμας, όπου συνελήφθη 56χρονος αλλοδαπός, μέλος σπείρας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών. Τα μέλη της σπείρας τηλεφωνούσαν σε πολίτες και χρησιμοποιώντας το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου το οποίο χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση, προσπαθούσαν να αποσπάσουν χρήματα. Συνολικά, εξιχνιάσθηκαν 7 περιπτώσεις απόπειρας απάτης στην πόλη της Δράμας (με επίδοξα θύματα από 28 έως 92 ετών) κατά τη διάπραξη των οποίων οι δράστες προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά 173.000 ευρώ! Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον ακόμη τρεις συνεργούς του, μέλη της σπείρας, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται.

Εν προκειμένω, η ΕΛ.ΑΣ. κατόρθωσε γρήγορα να επιληφθεί των συμβάντων και να πιάσει τον ένα δράστη, γιατί -πολίτες που δέχθηκαν απόπειρες απάτης- κατήγγειλαν το περιστατικό στο 100. Γι’ αυτό, κομβικής σημασίας είναι η καταγγελία στην Αστυνομία, ακόμη κι αν η απάτη παραμείνει σε επίπεδο απόπειρας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr