Κοντά στον πανελλήνιο μέσο όρο οι τιμές καυσίμων στη Ροδόπη | xronos.gr
ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ

Κοντά στον πανελλήνιο μέσο όρο οι τιμές καυσίμων στη Ροδόπη

04/01/20 - 10:00

Την ίδια ώρα η βενζίνη στη Βουλγαρία στοιχίζει πολύ λιγότερο

Λίγο περισσότερο από 1,5 ευρώ στοιχίζει το ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης στο Νομό Ροδόπης σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στη Ροδόπη είναι 1,609 ευρώ / λίτρο την ώρα που ο πανελλήνιος μέσος όρος είναι 1,605 €/λίτρο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές, αφού μία «βόλτα» στο παρατηρητήριο αποκαλύπτει ότι κινούμενος κανείς εντός των ορίων της Ροδόπης μπορεί να πληρώσει ένα λίτρο βενζίνης από 1,559 €/λίτρο έως και 1,718 €/λίτρο.

Στα ίδια επίπεδα (πάντα με βάση τον μέσο όρο) κινείται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και στον Έβρο, όμως στην Ξάνθη η κατάσταση διαφοροποιείται σημαντικά με τον εκεί μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 1,608 €/λίτρο. 

Αντίστοιχα, ο νομός Ροδόπης συμβαδίζει «τιμολογιακά» με την υπόλοιπη Ελλάδα και στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η μέση τιμή πώλησής του είναι 1,070 €/λίτρο την ώρα που η μέση τιμή σε πανελλήνιο επίπεδο είναι 1,076 €/λίτρο. 

Ο Έβρος ξεφεύγει λίγο από τον γενικό μέσο όρο με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εκεί να διαμορφώνεται στο 1,081 € / λίτρο, όπως και η Ξάνθη που στο συγκεκριμένο καύσιμο καταγράφει μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο 1,068 €.

Και αν οι τρεις νομοί της Θράκης σημειώνουν μικρές αποκλίσεις μεταξύ τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές των καυσίμων, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την γειτονική Βουλγαρία. Εκεί η τιμή πώλησης των καυσίμων παραμένει σταθερά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την Ελλάδα και διαμορφώνεται περίπου στο 1.2 €/ λίτρο – τιμή που καθιστά τον διασυνοριακό ανταγωνισμό σχεδόν αθέμιτο. 

Αγανακτισμένοι οι πρατηριούχοι
Την ίδια ώρα όμως οι πρατηριούχοι ανά την Ελλάδα εκφράζουν εμμέσως πλην σαφώς την αγανάκτηση τους καθώς σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών αναφέρεται ότι «μετά τις δραματικές αυξήσεις του ΕΦΚ τα τελευταία έτη σε όλα τα καύσιμα, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος καταβολής των φορολογικών επιβαρύνσεων και αντί για την προκαταβολή τους, όπως ισχύει σήμερα, να χορηγηθεί πίστωση ορισμένων ημερών στις Εταιρίες Εμπορίας, με ταυτόχρονη κατάθεση των αντίστοιχων τραπεζικών εγγυήσεων. Αυτό εξάλλου ισχύει στα περισσότερα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη Xώρα μας, σε όλους τους κλάδους με υψηλό ΕΦΚ (π.χ. Καπνά και Οινοπνευματώδη), με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο καυσίμων, όπου αυτή η κατάφωρα άδικη διαφοροποίηση, σε συνδυασμό με την φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε πλήρη κατάρρευση.

Αναπόφευκτη συνέπεια των ως άνω αυξήσεων ήταν οι Εταιρίες Εμπορίας Πετρελαιοειδών, στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κεφάλαιο κίνησης, να περιορίζουν στο ελάχιστο τις πιστώσεις στην αγορά, με άμεσο αποτέλεσμα αυτή η κρίση ρευστότητας να μεταφέρεται τόσο στους επαγγελματίες κατόχους Άδειας Λιανικής Πώλησης του Κλάδου, όσο και στους τελικούς καταναλωτές (εξαγωγικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, κλπ.). Επιπλέον, η αύξηση του κόστους δανεισμού επιβαρύνει τις τιμές πώλησης των καυσίμων σε όλη την αλυσίδα εμπορίας, επηρεάζοντας αυξητικά τις τελικές τιμές καταναλωτή»

Με φόντο τα περίπου 2500 λουκέτα σε πρατήρια στα χρόνια της κρίσης και προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να βελτιστοποιηθεί το ύψος και το κόστος χρηματοδότησης στην Εμπορία Πετρελαιοειδών, ο Σύνδεσμος προτείνει τα κάτωθι:

Οι Εταιρίες Εμπορίας να καταθέτουν στην Τελωνειακή Περιφέρεια από την οποία έχει εκδοθεί η άδεια Εγκεκριμένου Αποθηκευτή, τραπεζική εγγυητική επιστολή, το ποσό της οποίας θα καλύπτει το σύνολο των αναλογούντων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων να γίνεται μετά από ορισμένο αριθμό ημερών, ο οποίος θα καθορίζεται αναλόγως με το αντίστοιχο ποσοστό εγγύησης που θα ορίζεται από συμφωνία.

Για το αρχικό στάδιο εφαρμογής του μέτρου και λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των ημερών να μην υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες.

Η όποια διαδικασία εφαρμοσθεί να μην ισχύει για την περίοδο 15 - 30/12 κάθε έτους, ώστε να μην εμφανίζεται υστέρηση στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του Κράτους.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr