Κορωνοϊός: Η ώρα της κρίσης για την Κομοτηνή | xronos.gr
ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Κορωνοϊός: Η ώρα της κρίσης για την Κομοτηνή

23/06/20 - 10:00

Η επιδημιολογική φόρτιση του νομού Ροδόπη αυξάνεται καθημερινά - τουλάχιστον 23 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό Χωρίς προηγούμενη επίσημη ενημέρωση ξεκίνησαν χθες το πρωί τεστ στον γενικό πληθυσμό - θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα Έκτακτες δειγματοληψίες στα Δειλινά Δ. Αρριανών - σήμερα αναμένεται ν’ αρθεί η καραντίνα στο Αγίασμα Δ. Ιάσμου

Καθημερινή είναι η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο νομό Ροδόπης, τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ωστόσο, η πραγματικότητα θέλει την επίσημη ενημέρωση –μ’ εξαίρεση αυτή που παρείχε προ βδομάδας ο δήμαρχος Ιάσμου- ν’ απουσιάζει, παρά τα εύλογα ερωτήματα πολιτών του ν. Ροδόπης, που ζητούν από τους αρμοδίους να ενημερώσουν επίσημα για την κατάσταση του ιού στο νομό μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», από την αρχή της πανδημίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη Ροδόπη έχουν ξεπεράσει τα 23, ενώ κρίσιμα θεωρούνται αυτά τα 24ωρα, λόγω ιχνηλάτησης επαφών και μαζικών τεστ.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης
Πολλά είναι τα ερωτήματα αναγνωστών μας, αναφορικά με την απουσία επίσημης-θεσμικής ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στο ν. Ροδόπης. Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η επίσημη ενημέρωση απουσιάζει σε δύο άξονες:

Πρώτον, πανελλαδικά: Από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα, με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ΔΕΝ ανακοινώνει τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανά νομό. Αρκείται στο να παραθέτει έναν ανανεωνόμενο σχεδόν καθημερινά πίνακα, ο οποίος κατατάσσει τους νομούς ως εξής: 0-4 κρούσματα, 5-9, 10-49, 50+ ανά 100.000 κατοίκους. Ο νομός Ροδόπης κατατάσσεται στο εύρος 10-49 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Στο ίδιο εύρος κατατάσσεται κι ο Έβρος, ενώ ο ν. Ξάνθης είναι στο 50+.

Καθημερινά, μέσα από στοχευμένες διαρροές σε συγκεκριμένα αθηναϊκά ΜΜΕ, γίνεται γνωστή η κατανομή των νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν ν’ αποδοθούν με βεβαιότητα.

Δεύτερον, τοπικά: Η τοπική ενημέρωση παραμένει «παγωμένη». Ακόμη κι όταν αυτή δίνεται, συμβαίνει χωρίς οι αρμόδιοι να ηχογραφούνται, άρα μη έχοντας το βάρος όσων διαδίδουν.

Ο ρόλος του «Χ» στην πανδημία
Ο «Χ» από την πρώτη στιγμή της πανδημίας –και θέλοντας να σας ενημερώνει για την πραγματικότητα του κορωνοϊού στο νομό με πραγματικά δεδομένα και όχι fake news- αφότου έβρισκε τουλάχιστον τρεις πηγές που επιβεβαίωναν έναν κρούσμα, το μετέδιδε.

Ωστόσο, με τις πληροφορίες να γίνονται ακόμη πιο συγκεχυμένες τα τελευταία 24ωρα, το μόνο που μπορεί να μεταδοθεί με 100% βεβαιότητα είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι ελεγχόμενη μεν, αλλά καθημερινή.

Ροδόπη: Η επιδημιολογική κατάσταση τα τελευταία 24ωρα
Εκτός από τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κομοτηνή, που αποκάλυψε ο «Χ» την περασμένη εβδομάδα και σχετίζονται με το Αγίασμα Δ. Ιάσμου, στη λίστα ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη κρούσμα στο Κικίδιο, καθώς και τουλάχιστον ένα ακόμη κρούσμα μέσα στην πόλη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έκαναν εισαγωγή τα τελευταία 24ωρα τρεις πολίτες Κομοτηνής (δύο γυναίκες κάτοικοι Κομοτηνής και ο κάτοικος Κικιδίου). Στο Νοσοκομείο παραμένει για προληπτικούς λόγους κρούσματα από Αγίασμα και Πελεκητή. Συνολικά, στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 17 άτομα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Εν τω μεταξύ, το επίκεντρο του επιδημιολογικού ενδιαφέροντος δεν περιορίζεται μόνο στον Δ. Κομοτηνής, αντιθέτως δισπορά του κορωνοϊού έχουμε και στους υπόλοιπους τρεις Δήμους.

Στον Δήμο Ιάσμου σήμερα Τρίτη (και ώρα 21:00) αναμένεται –εκτός απροόπτου- να λήξει η επταήμερη καραντίνα στον οικισμό Αγιάσματος. Θυμίζουμε ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από κατοίκους του οικισμού την περασμένη εβδομάδα βγήκαν αρνητικά. Σήμερα αναμένεται σχετική απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα για το Αγίασμα, αλλά και γενικά για τον Δ. Ιάσμου, όπου σε ισχύ μέχρι σήμερα και ώρα 21:00 είναι κάποια επιπλέον μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες «δίνουν» κρούσμα κορωνοϊού σε στρατιωτικό.
Στον Δήμο Αρριανών, συναγερμός έχει σημάνει από την περασμένη εβδομάδα, όταν η επιστροφή κατοίκων από την Ολλανδία, «έφερε» επιδημιολογική φόρτιση της περιοχής. Μάλιστα, με τουλάχιστον τρία κρούσματα τα τελευταία 24ωρα στον Δήμο, η κατάσταση κρίθηκε επείγουσα ιδίως στον οικισμό Δειλινά. Εκεί, βρέθηκε χθες εκτάκτως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο –σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Ροδόπης Αχμέτ Ιμπράμ- πήρε 93 δείγματα από κατοίκους.

Κομοτηνή: Ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ – ο οδηγός για να δώσετε δείγμα
Εν τω μεταξύ, χθες Δευτέρα, όσο το ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρισκόταν στα Δειλινά, το δεύτερο κλιμάκιο «προσγειωνόταν» στην Διεύθυνση Υγείας Περιφέρειας ΑΜΘ (έναντι του ΙΚΑ στην Κομοτηνή).

Εκεί, ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ για τον κορωνοϊό στον γενικό πληθυσμό της Κομοτηνής. Χθες για τεστ έσπευσαν κυρίως εκπαιδευτικοί (που είχαν εκ των προτέρων ενημερωθεί), αλλά και μερικοί κάτοικοι, ενώ συνολικά το κλιμάκιο έλαβε περισσότερα από 80 δείγματα (μέχρι τις 14:00). Πανελλαδικά, μέσα σε 50 ημέρες, οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές, λαμβάνοντας 41.785 δείγματα.

Οι δειγματοληψίες χθες Δευτέρα έγιναν από τις 10:00 έως τις 16:00 μόνο στη Διεύθυνση Υγείας. Σήμερα Τρίτη θα γίνουν τις ίδιες ώρες σε δύο σημεία (Διεύθυνση Υγείας, κτίριο ΠΕ Ροδόπης). Αύριο Τετάρτη θα προστεθεί και τρίτο σημείο στο Α’ ΚΑΠΗ Κομοτηνής (παράπλευρα της δημοτικής αγοράς).

Τα τεστ είναι δωρεάν και η διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων (ΑΜΚΑ, διεύθυνση, τηλέφωνο) και λήψης σάλιου από τη στοματική κοιλότητα δεν ξεπερνάει τα πέντε λεπτά συνολικά.

Για τα αποτελέσματα ειδοποιούνται μόνο όσοι έχουν βγουν θετικοί στον κορωνοϊό, σε 48 έως 72 ώρες από την εξέταση.

Κάλεσμα για να αθρόα προσέλευση στις εξετάσεις έκανε χθες ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε δείγμα.

Το μπάχαλο, του μπάχαλου
Στην κατακλείδα του ρεπορτάζ πρέπει ν’ αναφερθούν και τα εξής: Όσο ο «Χ» μεταδίδει όλα τα παραπάνω, η κατάσταση μόνο οργανωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και το συμπέρασμα αυτό προκύπτει –μεταξύ άλλων- από το εξής συμβάν:

Τα μαζικά τεστ κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό ξεκίνησαν μεν χθες στην Κομοτηνή, αλλά χωρίς καμία πρότερη επίσημη ενημέρωση από κανέναν φορέα! Μάλιστα, προ των δειγμάτων –και τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας- κανένας αρμόδιος δεν είχε ενημερώσει για τη διαδικασία! 

Ο Δήμος Κομοτηνής ενημέρωσε για τα σημεία των τεστ, το μεσημέρι της Δευτέρας. Αντίστοιχη ενημέρωση έκανε και η ΠΑΜΘ στις 18:00 το απόγευμα.

Εν πάση περιπτώσει, το θετικό είναι πως ακούστηκε το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης για την μαζική εξέταση στην Κομοτηνή. Ωστόσο, κανείς –εκλεγμένος- δεν έχει επώνυμα εξηγήσει στους κατοίκους της περιοχής, γιατί εν τέλει πάρθηκε η απόφαση διενέργειας μαζικών τεστ στην περιοχή.

Βίντεο:

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ ΤΕΣΤ

Χωρίς προβλήματα και σε δύο σημεία (Διεύθυνση Υγείας, κτίριο ΠΕ Ροδόπης) ξεκίνησαν τα μαζικά τεστ και σήμερα Τρίτη 23 Ιουνίου. Η προσέλευση του κόσμου είναι αθρόα. Τηρούνται αποστάσεις. Με τη βοήθεια εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, δίνονται μάσκες και αντισηπτικά σε όσους δεν έχουν.


Δείτε το live βίντεο του xronos.gr με όλα όσα πρέπει να ξέρετε επί της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr